Erdoğan'dan seçim yorumu: Ortada topal ördek var

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, S-400 nedeniyle ABD'nin yaptırım uygulaması durumunda karşılık vereceklerini belirterek, F-35'lerin teslimatının yapılmaması halinde uluslararası mahkemeye başvuracaklarını söyledi.

Erdoğan'dan seçim yorumu: Ortada topal ördek var

İstanbul Büyükşehir seçimi için de, belediye meclisinde çoğunluğun AK Parti'de olduğunu hatırlatarak, "Ortada bir topal ördek vardır" dedi. Erdoğan, kabine revizyonu iddialarına ilişkin soruya ise "Herhangi bir değişiklik gerekecekse bunun adımlarını da süratle atarız" yanıtını verdi.

Rusya’dan S-400 alımının ‘bitmiş’ bir konu olduğunu yineleyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, temmuz 15’i gibi ilk teslimatların başlayacağını duyurdu. İstanbul seçimi için yapılan ve Ekrem İmamoğlu’nun önde göründüğü anketler için ‘manipülatif’ yorumunda bulunan Erdoğan “Asıl anket pazar günü yapılacak. Bunun yanında belediye meclisinin kahir ekseriyeti, komisyonların tamamı AK Parti’dedir. Ortada bir topal ördek vardır. Pazar günü yapılacak seçimde de netice tüm netliğiyle ortaya çıkacak ve nihai karar o akşam verilecektir. Çıkacak netice bizim zaten kabulümüz olacaktır” dedi.

Erdoğan, Türkiye’nin üretici ortağı olduğu F 35 savaş uçaklarının ABD tarafından teslimatının yapılmaması halinde ise konuyu uluslararası mahkemeye taşıyacaklarını söyledi. Dolmabahçe’de uluslararası basın kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Erdoğan’ın, sorulara verdiği yanıtlar ve öne çıkan mesajları şöyle:

S-400 İŞİ BİTTİ: (S-400 alımı) S-400 işi bitti, temmuzun ilk bölümünde gelecek. Öyle zannediyorum ki önümüzdeki ayin ilk 15’’inde falan teslimatlar başlayacaktır. Bunların teslimatları başladığı andan itibaren nerelere yerleştirileceği TSK’mız tarafından belirlenmiştir. Yerleştirmek suretiyle süreci devam ettireceğiz.

OLASI ABD YAPTIRIMLARI: (Türkiye’ye yönelik yaptırım olasılığı) Trump‘la Japonya’daki G20 zirvesindeki görüşmede düşüncelerimi yine söyleyeceğim. ‘Türkiye için böyle bir yaptırımı siz uygun buluyor musunuz?’ diyeceğim, inanıyorum ki bulmuyorum diyecek. O zaman da ben sizden gereğini rica ediyorum diyeceğim bu kadar basit. Yaptırımların filan olacağına hiç mi hiç ihtimal vermiyorum.

SEÇİMDEN ÇIKACAK NETİCE KABULÜMÜZ: (Seçim anketleri) Seçim anketlerinde manipülasyon var. Sipariş üzerine yapılıyor. Asıl anket pazar günü yapılacak; sizlere de en ideal neticeyi verecektir. Sizin bir şeyi görmenizi istiyorum. 31 Mart’ta yapılan seçimlerde İstanbul’da AK Parti 39 belediyenin 25’ini almıştır. Bunun yanında Meclis’in kahir ekseriyetini kazanmıştır, komisyonların tamamı AK Parti’dedir. Başkan vekilliklerinin tamamı. Ortada bir topal ördek vardır. Şimdi bir seçime gidiliyor. Pazar günü yapılacak seçimde de netice tüm netliğiyle ortaya çıkacak ve nihai karar o akşam verilecektir. Çıkacak netice bizim zaten kabulümüz olacaktır.

YOLSUZLUK VAR DİYORSAN YARGIYA TAŞIRSIN: (İmamoğlu’nun İBB’de israf söylemleri) Bu şahsın (Ekrem İmamoğlu) söylediklerinin çoğu yalan. İsrafın olduğu bir İstanbul belediyesinde geldiğimiz noktaya kesinlikle gelinemezdi. Bunların hiçbirini kendisinin ispat etme gücü imkanı yok. Zerre kadar dürüstlüğü varsa eğer israf yolsuzluk varsa bir kere görevi kötüye kullanmak başlığı altında belediye başkanlarının üstünde Demokles’in kılıcı vardır. Bizim belediyecilik anlayışımızda ne yolsuzluk ne israf olamaz. İstanbul şu anda 15.5 milyon. Bu kadar yatırımlar yapılıyor. Bunların yapıldığı İstanbul’da 29 milyardan (borç) bahsediliyor. Ki bunun 5 milyarı 5 seneye dağılıyor. Varsa yolsuzluk bunun götürüleceği yer neresidir, yargıdır. Partin var. Bunu yargıya taşısın.

SORULARI ALDI: En son çıktıkları TV programında, önce moderatörle görüşme yapıyor, sonra da aldığı bilgilerle beraber çıkıyor. Programda yan tarafındaki kutular içinde bütün bilgileri taşıyan kartonlar var, soru sorulduğu anda hemen yanındaki kutucuklardan oradan çekiyor. Onu alıyor ve göstermeye başlıyor. Bu dürüstlük değil, tamamen yalana dayalı kampanyayı yürüten kişiyi İstanbul gibi bir yere faydalı olamaz.

FAİZ DÜŞÜRÜLMELİ: Merkez Bankası’nın bağımsızlığı ifadesi vs. devamlı bunlar kullanılıyor ama şunu çok açık net söyleyeyim, faiz politikalarına hele hele yüksek faiz politikalarına karşıyım. Yüksek enflasyonun bana göre en önemli sebebi yüksek faizdir. Eğer aşağı çekilmezse enflasyon da kesinlikle aşağı düşmeyecektir. Benim tezim şudur, enflasyonla faiz doğru orantılıdır. Fed’in faizi düşürme kararı var ama benim ülkemde politika faizi 24’lerde, böyle bir şey olmaz. Onun için buraya kesin bir çözümü inşallah kısa zaman içerisinde getireceğiz. Çünkü bu faiz politikasından Türkiye’nin çok dikkatli bir şekilde bir dönüş yapması gerekiyor. Faiz konusunda bizim Sayın Trump’la düşüncelerimiz örtüşüyor. O da düşük faiz diyor.

DALGALI KUR REJİMİYLE SÜREÇ DEVAM ETSİN: Kur rejimi şartlarına göre değişir. Bu öyle zaman olur ki, sabit kur rejimi isabetli olur ama öyle bir zaman olur ki dalgalı kur rejimi o ülkenin şartlarında isabetli olur. Ben bunu şuna benzetiyorum; dere yatağında akar, bu yatağı zorlarsanız oradan da felaketlere sebep olursunuz. Hiç şartları zorlamadan bırakın o dalgalı kur rejimiyle süreç devam etsin. Şu anda dalgalı kur rejimiyle biz akışımızı devam ettiririz.

ABD PATRIOT’LAR İÇİN UYGUN BİR TEKLİF VERMEDİ: ABD patriotlar için teklif yaptı ama Rusya’nın yaptığıyla mukayese edilemeyecek kadar şartları ağır. Ama ABD’ye sorarsanız onlar uygun diyor. Değil. İstenilen dengeyi göremediğimiz için dedik ki uygun değil ne kredi şartları ne ortak üretim… Ortak üretimi yapamadıktan sonra bunun benim için bir anlamı yok.

KABİNEDE DEĞİŞİKLİK: (Kabine revizyonu iddiaları) Medyadan gelen taleplerle kabine değiştirmeyiz. 25 kişilik kabineyi zaten 15’e indirdik. Ama herhangi bir değişiklik gerekecekse bunun adımlarını da süratle atarız.

Kaynak: Diyarbakır Söz