Görüş Bildir

Göbeklitepe Ören yerinin resmi açılışını yaptı

Erdoğan, mitingin ardından kent merkezine 18 kilometre uzaklıktaki Göbeklitepe Ören Yeri’ne gitti. İlk olarak Göbeklitepe’de çıkan eserlerin yer aldığı bölgeyi dolaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, eserler ve yürütülen çalışmalara ilişkin kazı ekibi ve Müze Müdürlüğü yetkililerinden bilgi aldı.

Göbeklitepe Ören yerinin resmi açılışını yaptı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Göbeklitepe için 10 milyon harcandığını hatırlatıp, ören yerinin gelecek nesillere aktarılması için çalıştıklarını kaydetti. Bakan Varank, konuşması sırasında CHP’nin Türkiye Uzay Ajansı konusunda Anayasa Mahkemesi'ne gitmesini eleştirdi,

BAKAN ERSOY: GÖBEKLİTEPE BİZE ARMAĞAN VE EMANETTİR

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise Göbeklitepe’nin Anadolu Kültür mirasının zirve noktası olduğunu belirterek, "Gaziantep’te Arkeoloji Enstitüsü kuruyoruz. Arkeolojik kazı sürelerini artıracağız. Devam eden 153 bilimsel kazı var.1 Mart tarihinde 122 çalışma içerisinde kazıların yıl boyu devam etmesi protokolü imzaladık diye konuştu.

FUAT OKTAY: İNSANLIK TARİHİ AÇISINDAN ÖNEMLİ                                               

Tarihin sıfır noktasında Türkiye’nin sahip olduğu Göbeklitepe’de olmaktan mutlu olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, şöyle konuştu: "Tarihin ilk yerleşim yerlerinden birisiyiz. 12 bin yıl öncesine ışık tutan Göbeklitepe, Anadolu’nun uygarlıktaki yerini tüm dünyaya göstermektedir."

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: BU YIL HEDEF 50 MİLYON TURİST

Erdoğan ise konuşmasında Göbeklitepe’nin insanlık tarihinin yeniden yazılmasını gerektirecek derecede önemli olduğunu söyledi. Göbeklitepe ile öne sürüldüğü insanların önce yerleşik hayata geçip daha sonra inançlarını sembolize eden yapılan inşa ettiği bilgisinin tersine işlediğinin ortaya çıktığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle dedi:

"1963 yılında 2 üniversitenin yaptığı araştırmalardan gerekli derinliğe inilmediği ve yüzey araştırmalarıyla sınırlı kalındığından sonuç alınamamış. 1986 yılına kadar ne olduğu meçhul kalmış. Çiftçi tarlasını sürerken bulduğu heykeli müzeye götürmesi ve hayatını insanlığın geçmişini araştırmaya adayan Alman bilim insanı Klaus Schmit’in görmesiyle Göbeklitepe’nin önemi ortaya çıkıyor. Verilen gayretlerin sonucunda böyle bir hazine gün yüzüne çıkmıştır. Ama bu eserleri ortaya çıkarmak kadar tanıtımını yapmakta önemlidir. 100-150 senelik mazisi olmayan eserlerin nasıl reklamının yapılıp, korunduğunu, milyonlarca turistin ziyaret ettiği çekim merkezine dönüştürüldüğünü görüyoruz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının ardından törene katılanlarla birlikte kurdele keserek Göbeklitepe Ören Yeri’nin resmi açılışını yaptı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi