Görüş Bildir

Güneydoğudan öfke fırtınası!

Güneydoğu illerinde bugün Cuma namazı sonrasında, ABD ve İsrail'i "telin yürüyüşlerinin" yapılacağı bildirilirken, dün bölgenin bir çok yerinde, "öfke fırıtınası" estirilerek, "Kudüs Müslümanlarındır" dedinildi.

Güneydoğudan öfke fırtınası!

ABD Başkanı Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararına Güneydoğu illerinden büyük tepki sesleri yükseldi. Bugün Cuma namazı sonrasında bir çok ilde, "telin mitingleri" yapılacağı bildirilirken, dünkü basın açıklamaları ve gösterilerinde, "Kudüst Müslümanlarındır. ABD israil sabrımızı taşıma" solganları atılarak, karara tepki gösterildi

MEMUR-SEN ÜYELERİ

 Diyarbakır Memur-Sen İl Başkanı Yunus Memiş, ABD’nin diplomatik ve ekonomik zeminde devam eden örtülü üçüncü dünya savaşının ateşli bölümünün İslam coğrafyası üzerinden gerçekleşmesini istediğine işaret etti.

FİLİSTİNLİ İŞGAL PLANI

Memiş, planın arkasında Filistin’in tamamıyla işgal etmek olduğuna işaret ederek, "ABD’nin Kudüs'ü İsrail in başkenti olarak tanıma" ve ‘Amerikan Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasına yönelik söyleminin fiiliyata geçirmeyi amaçlayan ABD ve Başkanı Trump ihtarımızın öncelikli muhataplarıdır. Arkasına ABD’yi alan Siyonizm, nihai hedefine doğru adım adım ilerlediğini zannediyor. Yüzyıllarca yaşadığı gettolarda oluşturduğu kin dolu ideolojisiyle kurduğu devletinin büyük hedeflerini, yani Büyük İsrail Projesini gerçekleştirmek için Allah'ın bize emanet ettiği ve ebedi hakikatin tapusu olan Mescid-i Aksa'yı ortadan kaldırmak ve Kudüs'ü genelde de Filistin'i tamamen işgal etmek için tezgâh kurdu." açıklamasında bulundu.

SAVAŞ GEREKÇESİ OLUR

"ABD'nin bu hamlesi, insanlık için manevi ve tarihi kıymete sahip, bu yönüyle de dünyanın barış adası olmuş Kudüs’ü savaş gerekçesine dönüştürmek amacı taşımaktadır.’ diyen Memiş açıklamanın devamında şunları söyledi:

"ABD bu yolla, diplomatik ve ekonomik zeminde devam eden örtülü üçüncü dünya savaşının ateşli bölümünün İslam coğrafyası üzerinden gerçekleşmesini istemektedir. Oysa Kudüs, bütün inançlar için ortak tarih, ortak coğrafya, ortak kültür ve hepsinden öte ortak kader ve birlikte yaşamak demektir. Kudüs'ün bu vasıflarının yok edilmesine izin vermeyiz. Kudüs’ün insanlığın ortak mirası olması gerçeğine ihanet ettirmeyiz. ABD-İsrail ortak yapımı bu kirli strateji, şiddet ve krizlerle kavrulan bütün insanlık için eğer engellenmezse daha da büyür ve sorunların kapısını aralayacaktır. Tam da bu yüzden dünyanın bütün iyi insanları barışı geliştirme ve barış adası Kudüs’ü koruma noktasında çağrımızın muhatabıdır. Buradan diyoruz ki, korsan İsrail Kudüs'ü başkent yapmak gibi bir hataya düşmemeli, ABD İsrail in başkentinin Washington olduğunu idrak etmeli."

FELAKETLERE UĞRATILACAK

Memiş, Kudüs’ün; çökmekte olan köhne dünya düzeninin merkezindeki ABD oligarşisinin yaşadığı iktidar çatışmasını gizleme aparatı olarak seçildiğini söyleyerek, bu yönüyle de çağrılarının bir diğer muhatabı Siyonizm’e ve Filistin işgaline karşı çıkan samimi Yahudiler olduğunu açıkladı.

Kararlığın fiiliyata dökme vaktinin olduğunu açıklamasına ekleyen Memiş, "Kudüs'ün Siyonizm’e başkent yapılmasını engellemek için harekete geçmek birlikte ses vermek ve insanlığın beklediği o sözü söylemek için buradayız. Başta Kudüs olmak üzere, bütün İslam coğrafyasında barışın ve adaletin hâkim olması gerekir. Kaos ortamı dünyayı bir felakete sürükleyecek. Bizim mücadelemiz, sadece bizim için değil, insanlık içindir. Eğer Kudüs ile ilgili karar uygulanırsa ve Kudüs İsrail'in işgalinden tamamen kurtulmazsa, korkarız ki emperyalizmin oluşturduğu kaostan dolayı yorulan insanlık, daha büyük felakete uğrayacaktır." ifadelerini kullandı.

SİYONİSTLERİN YAPTIKLARI

ABD’nin verdiği karar hakkında bütün insanlığa çağrıda bulunduklarını ifade eden Memiş, son olarak şunları kaydetti:

"ABD’nin keskin inançları, ırkçı politikaları stratejik bir araç olmanın ötesinde farklı bir anlam taşıyor. ABD'nin kararlarının sadece politik değil, İslam dünyasına olan düşmanlığının açık ilanı ve Müslümanlara açık gözdağıdır. Başkent hayali, onların mitolojik inançlarının bir yansımasıdır. Bu yüzden bütün insanlığa çağrıda bulunuyoruz. Tüm dünyanın, ABD'nin bu provokatif tutumuna karşı ortak tepki göstermesi gerekir Daha fazla geç olmadan provokatif; ABD ve işgalci katil İsrail durdurulmalı, Kudüs ve Mescid-ı Aksa özgürleştirilmelidir O yüzden buradan tüm dünyaya haykırıyoruz! Siyonist destekçisi ABD ve işgalci Siyonist İsrail Kudüs'ü ve Mescidi Aksa'yı temellük etmesine izin vermeyeceğiz! Kudüs ve Aksa işgalinin nereye varacağından gafil olanlar, Sabra, Şatilla, Cenin, El Halil gibi katliamlara baksınlar. Biliyoruz ki, Siyonistler uluslararası toplumdan, uluslararası hukuktan değil, sadece ve sadece ümmetten, Müslümanların öfkesinden çekiniyor. Ayağa kalktığımızda zalimlerin nasıl diz çökeceğini Temmuz'da gösterdi, Bugün de Aksa için ayağa kalkma günüdür,"

SİİRT'TEKİ ŞUBE

Siirt'te de Memur-Sen İl Temsilci Vekili Vesim Eviz, Eğitim Bir-Sen Siirt Şube Başkanlığında düzenlenen basın toplantısında, insanlık tarihinin en kanlı ve en şedit dönemlerinin yaşandığı bir zaman diliminde olunduğunu söyledi.

Şiddeti daha da derinleştirerek kanlı iktidarlarını sürdürmek isteyen bir zihniyetin Kudüs üzerinden yeni bir hamle yapmaya hazırlandığına dikkati çeken Eviz, "Kudüs'ü işgal eden İsrail'e destek veren ABD ve bütün bunlara sessiz kalanlar ile birlikte insanlığa dönük bu ihtarın nedeni de hedefi de bellidir. Kudüs insanlığın ortak mirası, özgürlük Kudüs'ün hakkı iradesini yansıtmak için buradayız." ifadelerini kullandı.

Eviz, şiddetten boğulmuş, krizlerle boğuşan bütün insanlığın doğru ve adil bir söz beklediğini, Anadolu'nun bu sözü söylemeye hazır olduğunu ve ümmetin gönlünün de bu hakikate açık olduğunu sözlerine ekledi.

YÜKSELEN SES

Mardin'de Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Eyyüp Değer, şube binasında düzenlenen basın toplantısında, şiddeti daha da derinleştirerek kanlı iktidarlarını sürdürmek isteyen bir zihniyetin Kudüs üzerinden yeni bir hamle yapmaya hazırlandığını söyledi.

Kudüs'ü işgal eden İsrail'e destek veren ABD ve bütün bunlara sessiz kalanların hedefinin belli olduğunu kaydeden Değer, Kudüs'ün insanlığın ortak mirası olması gerçeğine ihanet ettirmeyeceklerini vurguladı.

Değer, "ABD-İsrail ortak yapımı bu kirli strateji, şiddet ve krizlerle kavrulan bütün insanlık için eğer engellenmezse daha da büyük sorunların kapısını aralayacaktır. Tam da bu yüzden dünyanın bütün iyi insanları barışı geliştirme ve barış adası Kudüs'ü koruma noktasında çağrımızın muhatabıdır." diye konuştu.

4 DİLDE KUDUS TEPKİSİ

Ellerinde Türk ve Filistin bayrakları ile Türkçe, Kürtçe, Arapça ve İngilizce dillerindeki afiş ve dövizlerle Artuklu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi önünde toplanan öğrenciler, ABD'nin aldığı kararı protesto etmek amacıyla kampus içerisinde Kudüs yürüyüşü yaptı. Öğrenciler, yürürüyüş boyunca İsrail ve Amerika aleyhinde slogan atarak, İsrail bayrakları yaktı. Yürüyüşün ardından kalabalık, Edebiyat Fakültesi'nin önünde basın açıklaması yaptı.

İlk olarak Artuklu Üniversitesi akademisyen olan Filistin asıllı Prof. Dr. İhsan El Atiye konuşma yaptı. Arapça yaptığı konuşmasında Prof. Dr. Atiye, Kudüs ve Filistin hakkında bilgiler vererek, Kudüs'ün bütün İslam ümmetinin ortak mirası olduğunu söyledi.

Daha sonra Kürtçe bir konuşma yapan Doç. Dr. Mehmet Akbaş da, alınan bu kararın Müslümanları, İslam ümmetini birleştirmeye vesile olacağını savunarak, İsrail’in Müslümanlar'ın sessizliğine güvenerek bu kadar cesur davrandığını kaydetti. Müslümanlara da seslenerek Kudüs davasında birlik olmaya çağıran Doç. Dr. Akbaş, gençlerden de Kudüs için her hafta ve her ay düzenli olarak bir bilinç oluşturulması çağrısı yaptı.

Mardin İHH Gençlik Komisyonu Başkanı Muhammed Şahin Doğu ise ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamasının ardından, alınan kararı protesto etmek için biraraya geldiklerini belirterek, "Biz, o kararı tanımıyoruz. Kudüs, hiç bir zaman siyonistlerin değildir. Kudüs, Müslümanların ortak davasıdır. Kudüs Müslümanlarındır ve kimseye peşkeş çekilemez" diye konuştu.

 KUDÜS MÜSLÜMANLARIN

Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi üyeleri ve vatandaşlar, öğlen namazının ardından Hazreti Ömer Camisi'nin avlusunda kararı protesto için toplandı.

Grup, "Katil Trump Filistin'den defol", "Hamas'a selam direnişe devam", "Kudüs ümmetin onurudur", "Terörist Amerika Filistin'den defol", "Katil İsrail Filistin'den defol" ve "Mescid-i Aksa onurumuzdur" sloganları attı. İmam Hatip Lisesi öğrencileri de Sıhke Caddesi'nden sloganlar eşliğinde Merkez İmam Hatip Lisesi'ne yürüdü.

İnisiyatif adına açıklama yapan Nurullah Arvas, kararın "Müslümanlara savaş açmak" anlamına geldiğini söyledi. ABD Başkanı Donald Trump'ın kararının İslam ümmetinin kalbine vurulmuş bir hançer olduğunu vurgulayan Arvas, şöyle konuştu:

"ABD'nin ve İsrail'in bu kararı asla kabul edilemez. Ortadoğu'daki kargaşadan ve İslam devletlerinin içine düştüğü zillet halinden faydalanan ABD, 1995 yılında yasalaştırdığı bu kararını hayata geçirmeye çalışmaktadır. Alınan bu karar geçersiz ve gayrimeşrudur. Bu uluslararası kanunlar ile kayıt altına alınan Filistin halkının haklarını ihlal eden ve barış imkanını tamamen ortadan kaldıran bir girişimdir."

   Saadet Partisi İl Başkanı Özay İlhan, parti binasında düzenlediği basın toplantısında kararı tanımadıklarını dile getirerek "Müslüman ülkeleri birbiriyle ve kendi iç problemleri ile boğuşurken, İsrail adım adım hedefine yürüyor. Kudüs bizim onurumuzdur, namusumuzdur, izzetimizdir. Kudüs bir İslam şehridir ve böyle kalmaya devam edecektir." dedi.

HAKKARİ'DEKİ TEPKİ

Memur-Sen İl Başkanı Feysel Çiftçi, düzenlediği basın açıklamasında, Kudüs'ün savaşın değil, barışın şehri olduğunu söyledi.  Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) öğrencileri, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararına tepki gösterdi. BEÜ önünde toplanan öğrenciler adına basın açıklamasını okuyan Muhammet Demir, her geçen gün İslam coğrafyasının küresel sömürü düzeninin kıskacında kan gölüne çevrildiğini belirtti.

Öğrencilerden Emre Çetiner ise Türkiye'nin din, dil ve ırk ayrımı gözetmeksizin tüm mazlumların hakkını savunmaya daha gür sesle devam edeceğini ifade etti.

Açıklamaya, AK Parti Bitlis Gençlik Kolları Başkanlığı ve Bitlisli gençler de destek verdi.

Ahlat ilçesinde Yukarı Çarşı Meydanı'nda bir araya gelenler adına açıklamayı okuyan Burak Ataş, Kudüs ve Filistin'in davasının sadece Filistinlilerin veya Arapların değil bütün Müslümanların davası olduğunu vurguladı.

Ataş, "Bugün Filistin topraklarında o toprakların bağımsızlığı, Kudüs'ün ve Mescidi Aksa'nın kurtarılması için mücadele eden bir tek kişi olmasa bile Müslümanların yine de bu davaya sahip çıkmaları gerekir. İslam bütün peygamberlerin ortak dini olduğuna göre Kudüs'teki eski peygamberlerden kalma eserlerin tümü İslami mirastır." dedi.

MUŞ ÜNİVERSİTESİNDE

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) öğrencileri, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararına tepki gösterdi.

Öğrenciler adına açıklama yapan MŞÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Yakup Ay, her geçen gün İslam coğrafyasının küresel sömürü düzeninin kıskacında kan gölüne çevrildiğini söyledi.

Filistin'in "Büyük İsrail Projesi" çerçevesinde adım adım işgal edildiğini aktaran Ay, "Müslüman semtleri bombalanırken masum kadınlar, erkekler, çocuklar dünyanın gözü önünde cami avlusunda katledildi." diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi