Halk muhatap alınacak!

Erdoğan'ın Diyarbakır çıkarması ve yaptığı konuşmanın muhtevası, bölgede "huzur rüzgarını" estirirken, "Barış görüşmeleri yeniden sağlanacak, halk muhatap alınacak" denildi.

Halk muhatap alınacak!

Diyarbakır'daki sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve akademisyenler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 1 Nisan'da gerçekleştirdiği Diyarbakır ziyaretinde verdiği mesajların çok önemli olduğunu belirtti.

Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yılmaz Demirhan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Diyarbakır'da katıldığı toplu açılış töreninin yapıldığı gün alanda bulunduğunu, buraya gelen vatandaşların sayısının, daha önce gerçekleştirilen törenlerden 3 kat fazla olduğunu söyledi.

"Bunu Cumhurbaşkanı'nın yüz ifadesinden rahat bir şekilde anlayabiliriz. O alandaki görkemli kalabalığı gördükten sonra yüzüne gülümseme geldi." ifadelerini kullanan Demirhan, Erdoğan'ın konuşmasındaki "Barış, kardeşlik ve beraberlik" vurgusunun, bölge insanını çok etkilediğine işaret etti.

Demirhan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Cumhurbaşkanı'nın 'Diyarbakır bizim kalbimiz. Bu coğrafyayı, bu halkı bizden koparmak isteyen, kalbimizi söküp almaya çalışıyor demektir.'' ifadesi belki de uzun zamandan beridir beklenen şeydi. Ekonomik olarak da hükümet bölgede üzerine düşeni fazlasıyla yapıyor. Cumhurbaşkanı'nın burada yaptığı konuşması, kararsızlar üzerinde büyük bir tesir oluşturacak. Hatta 'hayır' kesiminde yer alan bir kısım insanları da etkiledi."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasında, Türk ve Kürtlerin kader birliği yaptığını vurguladığını aktaran Demirhan, "Tek bayrak, tek vatan ve tek millet' ifadesiyle ümmeti kast etti, Türk ve Kürtlerin kader birliğine değindi. Kader birlikteliği ve kardeşlik vurgusunun İslam birliği temelinde olduğunu söyleyebiliriz. Onun için Cumhurbaşkanımızın mesajlarını önemsiyorum, birliğimiz ve beraberliğimiz açısından daha umutluyum." diye konuştu.

- "O gün alanda büyük teveccüh ve coşku vardı"

Diyarbakır İnanç Özgürlüğü Platformu Koordinatörü İbrahim Gökdemir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır'da katıldığı toplu açılış törenine kent halkının büyük ilgi gösterdiğini söyledi.

Başta kadın ve yaşlılar olmak üzere her kesimden on binlerce kişinin törene katıldığını vurgulayan Gökdemir, bu katılımın halkın çukur siyasetinden bıktığının göstergesi olduğunu dile getirdi.

Gökdemir, terör örgütü PKK'nın silahlı saldırılarıyla bölgedeki vatandaşın üzerinde oluşturduğu baskının, son dönemde güvenlik güçlerince gerçekleştirilen başarılı operasyonlar sayesinde sona erdiğine işaret ederek, "Başarılı operasyonların ardından halkta güven oluştu, korku aşıldı. O gün alanda büyük teveccüh ve coşku vardı. Heyecandan bayılanlar oldu. Halk, Cumhurbaşkanımızı kucakladı, bağrına bastı." diye konuştu.

- "Halkta endişe vardı, huzurun sağlanmasıyla güven arttı"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretinin 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasını etkileyeceğine dikkati çeken Gökdemir, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Erdoğan'ın ziyaretiyle 'evet' oranı daha da yükselecek çünkü kararsızlar azaldı, 'evet' oyları arttı. Daha önce kerhen barış için ve şiddetin sona ermesi umuduyla HDP'ye verilen oylar vatandaşa saldırı, ölüm ve acı olarak olarak döndü. Halkta endişe vardı, huzurun sağlanmasıyla güven arttı. Görevlendirme yapılan belediyelerin yaptığı hizmetler ve yatırımlar sayesinde umut sağlandı. 'Evet' oyunun oranı her geçen gün artacaktır."

- HDP, halkın gönlünden uzaklaştı

İbrahim Gökdemir, 2013 yılında başlatılan sürecin, Kürtlerin mazlumluğu ve mağduriyetinden nemalanan PKK tarafından suistimal edildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"PKK, süreci toprağa gömdü. HDP de PKK'nın duruşuna tepki göstermediği için halkın gönlünden uzaklaştı. Cumhurbaşkanımız, elinde silah olanlarla barış olmayacağını belirtti. Barış görüşmeleri yeniden sağlanacak, halk muhatap alınacak. Türk milleti kavramını etnik kavram olarak kullanmadığını dile getirdiği için Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz."

- "16 Nisan'da halkın tercihini hepimiz göreceğiz"

 Anadolu Evet Platformu Üyesi Alaattin Parlak ise kendisinin de yer aldığı törene katılımın çok yüksek olduğunu dile getirerek, "Son yıllarda yapılan en kalabalık mitinglerden birisi oldu." dedi.

Parlak, bazı gazete ve sosyal medyada, "Programa vatandaşların katılımının düşük olduğu" yönünde iddialar ortaya atıldığını anımsatarak, "Hiç kimsenin yalanlarla insanları aldatmasına gerek yok. Televizyon ve gazetelerde yer alan haberlere baksalar, törene on binlerce kişinin katıldığını göreceklerdi. Algı operasyonu yapmak istiyorlar. Bölge insanı artık eskisi gibi değil. 16 Nisan'da halkın tercihini hepimiz göreceğiz, sandık konuşacak." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın törende yaptığı konuşmada önemli mesajlar verdiğini vurgulayan Parlak, "Sivil iradeyi muhatap kabul edip, adım atacaklarını söylemesi çok önemliydi. Kamuoyu böyle bir açıklama beklemiyordu. Bölgedeki sorunun çözümüne yönelik çalışma yapacağına ilişkin iradesini beyan etti." diye konuştu.

Parlak, Erdoğan'ın ziyaretinin kararsızları 16 Nisan'da "Evet" oyu vermeye yönlendirdiğini dile getirerek, bu sayede "Evet" oylarında artış olacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz