HDP: Demokratik değişimin kapısı aralandı

HDP Sözcüsü Günay Kubilay, ‘Demokrasi ortak paydasına herkesi çağırırken iki tarihsel blokun tekçi anlayışından bir çözüm çıkmadığını görmüş durumdayız’ dedi.

HDP: Demokratik değişimin kapısı aralandı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu, genel merkezde toplandı. HDP Sözcüsü Günay Kubilay, MYK toplantısına ara verildiği sırada basın toplantısı düzenleyerek, 23 Haziran İstanbul seçimine dair değerlendirmelerde bulundu.

Kubilay, İstanbul halkının siyasi iradesinin gasp edilmesine 23 Haziran’da çok sert bir tepki göstererek, siyasi iradesini geri aldığını ifade etti. Kubilay, “Bu sadece bir belediye başkanlığı seçimi olmadı, aynı zamanda tüm eksikliklerine rağmen bu zamana kadar bir teamül haline gelmiş olan seçimle gelenin seçimle iktidarı bıraktığı gelenekte ısrarlı olduğunun altını çizmiş oldu. 23 Haziran akşamında İstanbul’da Sayın İmamoğlu büyük bir farkla tekrar seçimi kazanış oldu. Halkların Demokratik Partisi olarak Sayın İmamoğlu’na başarılar diliyoruz” diye konuştu.

BEKLENTİMİZ YEREL DEMOKRASİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ

Kubilay, sadece İstanbul değil oy desteği verdikleri tüm illerde beklentilerinin yerel demokrasinin güçlendirilmesi olduğunu dile getirdi.

İstanbul’da halkın darbe-demokrasi ikileminden demokrasiyi seçtiğini, haksızlığa, adaletsizliğe sert bir tepki gösterdiğini dile getiren Kubilay, “Umuyoruz ki bundan sonra hiç kimse siyasal zor yoluyla halkın iradesini ortadan kaldıracak herhangi bir girişime cüret etmeyecektir” dedi.

İstanbul’da aynı zamanda iktidar blokunun üstenci, kibirli dilinin, çatışmacı ve kutuplaştırıcı siyasetin, kara ve ranta dayalı belediyecilik anlayışının kaybettiğini söyleyen Kubilay, şöyle devam etti: “İstanbul seçimi aynı zamanda inşa edilmekte olan Erdoğan-Bahçeli ikilisiyle otoriter rejimin de sorgulandığı, demokrasi, barış ve insanca yaşam özlemlerinin dile getirildiği bir seçim olmuştur.”

İstanbul seçiminin, içerde baskı ve zor politikaların, dış politikada da militarist, saldırgan politikaların radikal bir dönüşüme ihtiyaç olduğunu gösterdiğini dile getiren Kubilay, “Sorunlara Washington-Moskova kapılarında sürünerek bir çözüm bulanamaz” dedi. Kubilay, Türkiye’nin Suriye’de yapıcı ve barışçıl bir rol oynaması gerektiğini dile getirdi.

DEMOKRATİK ANAYASA OLUŞTURULMALIDIR

Kubilay, şöyle devam etti: “İçerde ve dışarda barışçıl, demokratik, özgürlükçü, eşitlikçi bir politikaya ihtiyaç vardır. Çözüm yerel demokrasi ile güçlendirilmiş, eşitlik yurttaşlık temelinde şekillenecek olan çoğulcu ve demokratik cumhuriyettir. Bunun bir toplumsal sözleşme ve hukuksal zemini olarak demokratik anayasayı birlikte oluşturabilmek, bu konuda ittifak politikası geliştirebilmek önemlidir. İktidarı ve muhalefeti ile demokrasi ortak paydasında buluşması şarttır. Demokrasi ortak paydasına herkesi çağırırken, cumhuriyetin kuruluşundan beri Türkiye’nin siyasi geleceğini şekillendiren iki tarihsel blokun tekçi anlayışından bir çözüm çıkmadığını görmüş durumdayız. Türkiye kendi kuruluş mayasına ve dokusuna dönmek zorundadır. Türkiye sadece Türkler, Kürtler değil pek çok halkın birlikte yaşadığı ortak bir coğrafyadır, herkesin ortak vatanıdır. Türkiye onurlu barış içine girmek zorundadır. Parlamentosunda demokratik müzakere yoluyla bunları çözmek zorundadır. İstanbul seçimi Türkiye’ye yeni bir imkan sunmuştur.”

Abdullah Öcalan’ın sözlerinin kısır parti polemikleri olarak görülmemesi, tarihsel perspektif içinde ele alınması ve imkana dönüştürülmesi gerektiğini ifade eden Kubilay, “Kürt halkı İstanbul seçimlerinde de bir kez daha Kürt sorununda çözümün muhatabının Sayın Öcalan olduğuna işaret etmiştir” dedi.

Parlamentoya önemli görevler düştüğünü ve demokrasi ortak paydasında atılacak her adım için HDP’nin gereken desteği vereceğini belirten Kubilay, “Bizim önerdiğimiz demokrasi ittifakı üç beş siyasal çevrenin bir araya gelmesi olarak değerlendirilmemelidir. Türkiye’nin çok kültürlü, çok inançlı yapısının toplumsal uzlaşmayla demokratik ortak paydada buluşmasını kast ediyoruz” diye konuştu.

DEMOKRATİK DEĞİŞİMİN KAPISI ARALANDI

23 Haziran’da Türkiye’de demokratik değişimin kapısının aralandığını ve yeni bir siyasal dönüşüm sürecine girildiğini söyleyen Kubilay, ekledi: “HDP izlediği strateji ve taktik adımlarla bu süreci tutarlı bir biçimde işletmiş oldu, üzerine düşeni yerine getirmiştir oldu.”

Bir gazetecinin yeni anayasa ve demokrasi ittifakı konusunda HDP’nin yol haritasını sorması üzerine de Kubilay, şunları belirtti: “HDP, iki tarihsel blok dışında üçüncü yol arayışı içinde olan; demokrasi, barış, özgürlük arayışı içinde olan bir partidir. Eğer Türkiye demokratik hukuk devleti olarak var olmak istiyorsa burada herkesi eşit yurttaşlık temelinde buluşturacak bir demokratik anayasadır. Çok farklı kimliklerin, inançların, kültürlerin yaşadığı bu ülkede ittifak şarttır. Bu ittifak, herhangi bir siyasi gücü arkasına alarak ya da kendisini diğerlerine dayatarak gerçekleşecek değildir. Demokrasi arayışı olacaksa demokratik tartışma ortamının işlemesi gerekiyor. Bu sadece HDP’nin sorunu değil, biz yarına dair projeksiyon tutuyoruz. İstanbul seçimlerinde ortaya çıkan tablo önerdiğimiz üçüncü yolun, demokratik çoğulcu yol haritasının herkese yol gösterici olacağını düşünüyoruz.”

Kaynak: Diyarbakır Söz