Görüş Bildir

'HDP için baraj sadece yüzde 10 değil'

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, 'Riskler konusunda kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyoruz' dedi.

'HDP için baraj sadece yüzde 10 değil'

İzmir’de basın mensupları ile bir araya gelen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, 25 Haziran sabahı umutlu bir güne uyanacaklarını belirterek, “Artık değişim zamanıdır” dedi.

24 Haziran baskın seçimlerinin Türkiye açısından çok kritik olduğunu belirten Temelli, hem Cumhurbaşkanlığı hem de parlamento seçiminin bir arada yapılacak olmasını hatırlattı. Temelli, parlamento seçiminin özgürlükler ve demokrasinin belirleyicisi olacağını dile getirirken, HDP’nin parlamentoda yeniden yer almasının Türkiye demokrasi ve özgürlük mücadelesi açısından önemli olduğunun altını çizdi. Cumhurbaşkanı adayları Selahattin Demirtaş’ın Türkiye’nin adayı olduğunu vurgulayan Temelli, “Adayımızı sadece HDP belirlemedi. HDP’nin dışında bütün yapılar ve çevreler ile görüştüğümüzde ne mutlu bize ki; Selahattin Demirtaş’ı onlar da önerdi. Böylece Türkiye’nin adayı belirlenmiş oldu. Amacımız birinci turda ve ikinci turda da adayımızın kazanması. Çalışmalarımız bu anlamda yoğunlaştı. Tabi HDP’nin de barajı geçerek parlamentoda 7 Haziran’dan daha güçlü bir şekilde yer almasını amaçlıyoruz” dedi.

"ÖNEMLİ OLAN HALKIN İTTİFAKIDIR"

Temelli, “Bu anlamı ile eğer bir demokrasi mücadelesini tam da hayata geçirme ve bunun zamanıdır diyorsak burada da Ege’nin ve İzmir’in katkısı önemli bir rol oynayacaktır. Hem dayanışma anlamında hem Türkiye’nin önüne örülmüş olan bu demokrasi barajını yıkma anlamında. Baraj sadece HDP’ye değildir. Türkiye demokrasisinedir. Türkiye, demokrasi için bunu aşmak zorundadır. Baraj ittifaklarını aşmak için ittifaklar yapılabiliyor. Barajı aşmak açısından sıfır baraj ittifakları yapılabiliniyor. Asıl olan halkın ittifakıdır. Demokrasi güçlerin, kadınların, gençlerini, işçilerin ve Türkiye halklarının farklı inanç sahibi inanç eğilimleri ile yan yana gelmesi ile aşılabilecek bir barajdır. HDP 7 Haziran’da ve 1 Kasım’da bunu başardı. Şimdi 24 Haziran’da bunu başaracaktır. Tüm halklarımız ile birlikte demokrasi önündeki bu barajı yıkacağız. Hep birlikte 25 Haziran sabahı umutlu bir güne uyanacağız” diye ifade etti.

"ARTIK DEĞİŞİM ZAMANIDIR"

Asıl barajın demokrasi önünde olduğunu ifade eden Temelli, demokrasi önündeki barajın devam etmesi durumunda Türkiye’nin karanlık bir yola sapacağını vurguladı. Türkiye halklarının 16 Nisan sonrası hayata geçirilmeye çalışılan Cumhurbaşkanlığı sistemini kendisine yakıştıramadığının altını çizen Temelli, “Bugün zaten dönüp baktığımızda bütün kamuoyundaki gelişmelere tepkinin ne kadar yüksek olduğunu bu tekçiliğe karşı tek bir kalıba gösterilen tepkinin ne kadar yüksek olduğunu hep birlikte görüyoruz. TAMAM diyoruz. Artık değişim zamanıdır. Bizler ‘Senle değişir’ diyerek hem Cumhurbaşkanlığı aday kampanyasında hem de herkese çağırı yapıyoruz. Hep birlikte bunu değiştirebiliriz diyoruz. Türkiye’nin her yerinde yoğun bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

"TOPLUMSAL SÖZLEŞMEYE İHTİYAÇ VAR"

14 Mayıs Pazartesi günü seçim kampanyalarının tanıtımını Ankara’da yapacaklarını açıklayan Temelli, bütünlüklü bir kampanya yürüteceklerini ifade ederek, “Tüm kesimlerin bir araya gelerek toplumsal sözleşmeye ihtiyaç var. HDP’nin çağırısı bu yöndedir. Hep birlikte bir arada yaşayabileceğimiz ortak vatanda demokratik cumhuriyeti inşa edebileceğimiz bir toplum sözleşmesini gelin birlikte oluşturalım” diye aktardı.

"HDP İÇİN BARAJ SADECE YÜZDE 10 DEĞİL"

Devamında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Temelli, HDP’nin baraj riski olup olmadığı yönündeki soruya, HDP’nin sadece baraj ile uğraşmadığı yanıtını vererek, HDP’nin barajının yüzde 10 olmadığını kaydetti. Temelli, “HDP’nin yüzde 10 üzerine çıkarma çabaları var. Bu riskler konusunda kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyoruz. HDP’ye karşı karalama kampanyaları var. Bütün bunları düşündüğümüzde sadece seçim kanununda yer alan bir yüzde 10 barajı değil bunun çok daha ötesinde HDP’ye karşı kuşatma ve bir baraj örgüsü var. Bu yüzden çağırımız bütün Türkiye toplumuna ve halklarınadır. Gelin bu bütün kuşatmayı el birliği ile kıralım ortadan kaldıralım” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi