Görüş Bildir

İslami değerler hiçe sayılıyor!

HDP Siirt Milletvekili Yıldırım "Parti görevlendirmelerindeki 3-4 sembolik ismin dışında Müslüman Kürt halkının beklentileri karşılanmıyor"

İslami değerler hiçe sayılıyor!

HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım, Müslüman Kürt halkının beklentilerini parti olarak dikkate almak zorunda olduklarını söyledi.  Ramazan ayında oruç tutmamasını ulu orta, tutanların inancına adeta saygı göstermeden yapanların partiye zarar verdiğini belirten Kadri Yıldırım, şunları söyledi:

"Ak Partili arkadaşlarla beraber çıktık mescitten bahçeye doğru. Oradaki AK Partili milletvekili arkadaşlar, kamelyanın etrafında halka oluşturarak çay, kahve içenleri göstererek 'Kadri hoca sizin iftarınız galiba öğle vakti başlıyor' demeleri beni üzdü. Ne diyeceğim, nasıl cevap vereceğim? Hepsi seferi, ilaç kullanıyor mu diyeceğim? Hepsi kadın değil ki kadınlık hallerine engeldir diyeyim. Bunlar bizi zor duruma sokuyor. Kaldı ki devrimciliğin ve ilericiliğin ölçütü de ulu orta oruç yemek, içki içmek değil. Bunu yapanların yapacakları yerler kendi özel odaları ve evleridir."

PARTİMİZDEN SOĞUYAN DİNDAR KÜRTLER

HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında HDP'ye oy veren Müslüman Kürtlerin beklentilerini partinin dikkate almak zorunda olduğunu bildirdi. Kadri Yıldırım partisinin geleceğini düşünerek yaptığı yapıcı eleştirilerden dolayı 'ihanet etmek, ikinci falanca olmak, çatlak oluşturmak, parti disiplininin dışına çıkmak' ithamlarını reddettiğini vurgulayarak şöyle konuştu:

"Partimiz HDP'ye verilen oyların yaklaşık 95'inin sahibi olan dindar Müslüman Kürt halkının beklentileri vardır ve parti olarak bu beklentileri dikkate almak zorundayız. Bilindiği gibi HDP'nin içinde Müslüman Kürt halkından başka bazı ideoloji, etnik köken ve inanç sahibi bileşenler vardır. Normal şartlarda bu mozaik memnuniyet vericidir. Dışarıya yansıya bir görüntü vardır ki adı geçen bileşenlerden kontenjan olarak seçilen milletvekillerinin kendi kitlesel tabanları potansiyel olarak onları milletvekili olarak seçebilecek durumda değildir. Onları da öbür bileşenlerin temsilcilerini de Müslüman Kürt halkı seçmiştir. Müslüman Kürt halkı 'ben kendimi şu adayda, şu organda, şu teşkilatta görüyorum' diyebilmelidir. Bunu diyecek şekilde biraz önce saydığım ortam oluşturulmalıdır. Bunun aksi uygulamalar dindar halkımızın haklı olarak partimizden soğumasına yol açmaktadır. Bunların binlercesine şahidim ve üzülüyorum. Aradığını partimizde bulamayan ve partimizden soğuyan dindar Kürtlerin adres olarak nereye gideceklerini söylememe gerek bile yoktur. Dolayısıyla halk kendini milliyeti ve dini arasında bir tercih yapmakla karşı karşıyaymış gibi ikilem içinde görmemelidir. Partimiz bu konuda ciddi tedbirler almalıdır. Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da rakip siyaset bunu asla affetmeyecek ve aleyhte kullanmaktan çekinmeyecektir. Bugün MHP dahil olmak üzere Meclis'teki partilerde değişimin gereğine inanılıyorsa HDP'nin bundan geri kalmak istemez veya dindar Müslüman Kürt halkının beklentilerini önemsememesi düşünülemez. Bize düşen bu yapıcı eleştirilerimizi halkımızla paylaşmaktır."

"LGBTİ EYLEMLERİNDE PARTİMİZ ADINA BULUNMALARINDAN HALKIMIZ RAHATSIZ"

Kadri Yıldırım, gazetecilerin konuyu örneklerle detaylandırılmasını istemesi üzerine şunları söyledi: "Rengi, dili, dini, cinsi ne olursa olsun insan hakları noktasında herkes eşit insan haklarından yararlanmalıdır. Bileşen veya bireylerimizin LGBTİ eylemlerinde, yürüyüşlerinde Ramazan ayına ki bu İslam kutsallarından birisidir, hakaret edildiği bir ortamda partimiz adına orada bulunmaları ve bu hakarete ses çıkarmamaları gizli bağlamda sanki bu yapılanları benimsiyor gibi oluşuyor halkımız bundan rahatsızlık duymaktadır. LGBTİ bireyleri de herkes gibi insan haklarından yararlanmalıdır ancak bu ayrı meseledir. Biraz önce söylediğim görüntülerin ortaya çıkması ve bunun üzerinden saldırılarda bulunulması ayrı eylemdir.

İLERİCİLİĞİN ÖLÇÜTÜ ULU ORTA ORUÇ YEMEK, İÇKİ İÇMEK DEĞİL

Ramazan ayında oruç tutmak Müslüman için farzsa tutar, bir birey oruç tutmadığı zaman bu kendisini ilgilendirir. Tutmamasını ulu orta tutanların inancına adeta saygı göstermeme şeklinde bunu yapmaları partimize fayda yerine zarar vermektedir. Tutmuyorsa bir birey saygı göstererek kendi evinde, odasında bunu yapması bana göre uygun olur. Geçen gün genel kurul yapılan binanın aşağısında mescit var. Öğle namazını kıldım. AK Partili arkadaşlarla beraber çıktık mescitten bahçeye doğru. Oradaki AK Partili milletvekili arkadaşlar, kamelyanın etrafında halka oluşturarak çay, kahve içenleri göstererek 'Kadri hoca sizin iftarınız galiba öğle vakti başlıyor' demeleri beni üzdü. Ne diyeceğim, nasıl cevap vereceğim? Hepsi seferi, ilaç kullanıyor mu diyeceğim? Hepsi kadın değil ki kadınlık hallerine engeldir diyeyim. Bunlar bizi zor duruma sokuyor. Bocaladığımız durumlar meydana getiriyor. Bunların yapılması partimize zerre kadar fayda getirmiyor ama tonlarca zarar getiriyor. Kaldı ki devrimciliğin ve ilericiliğin ölçütü de ulu orta oruç yemek, içki içmek değil. Bunu yapanların yapacakları yerler kendi özel odaları ve evleridir."

"İNSANLIK DIŞI BİR EYLEM"

Kadri Yıldırım, Atatürk Havalimanındaki terör saldırısına ilişkin, "İnsanlık dışı bir eylem. Neresinden bakılırsa bakılsın kim yapmış olursa olsun insanlık dışı bir eylem. Hepimizin kınaması gereken bir eylemdir" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi