Kılıçdaroğlu: Darbe fırsatçılığıyla medya susturuluyor

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, operasyon düzenlenen Cumhuriyet gazetesinin binasına gelerek gazeteye destek verdi. Kılıçdaroğlu, "Karşı darbe ile karşılaştık. Darbe fırsatçılığı yapıp düşünenleri susturmak, medyayı susturmak ile karşı karşıyayız. Parlamentodan alınan yetkilerle KHK çıkararak bir anlamda anayasal düzen değiştirilmek isteniyor" dedi.

Kılıçdaroğlu: Darbe fırsatçılığıyla medya susturuluyor

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, operasyon düzenlenen Cumhuriyet gazetesinin binasına gelerek gazeteye destek verdi ve şu ifadeleri kullandı: "15 Temmuz akşamı bir darbe girişimi oldu. Türkiye’deki tüm siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, meslek kuruluşları hepimiz olarak ortak tavrı aldık. Bu siyasi tarihimizde bir ilktir. Bunu genişletmemiz gerekirken karşı darbe ile karşılaştık. Darbe fırsatçılığı yapıp düşünenleri susturmak, medyayı susturmak ile karşı karşıyayız. Parlamentodan alınan yetkilerle KHK çıkararak bir anlamda anayasal düzen değiştirilmek isteniyor. Anayasa hükmünde kararname çıkarıyorlar artık. Eğer Türkiye bu durumla karşı karşıyaysa bunun sorumluluklarından birisi AYM’ye aittir. Eski içtihatlarında direnseydi bu böyle olmazdı.

Cumhuriyet gazetesi basın tarihimizin de Türkiye'nin de en önemli gazetelerinden biridir. Darbe sonrası hep en ağır bedel ödeyen gazetedir. Yazarları öldürerek bedel ödemiştir. Uğur Mumcu gibi, Ahmet Taner Kışlalı gibi yazarları öldürülerek bedel ödemiştir. Bu ülkenin bütün aydınlarına, kadınlarına ve gençlerine sesleniyorum demokrasiye ve özgürlüklere hep birlikte sahip çıkmalıyız. Bunun ön koşulu da Cumhuriyet’e sahip çıkmaktan geçiyor. Cumhuriyet gazetesi Cumhuriyet ile yaşıt olan bir gazetedir.

'Bir gün sıra ses çıkarmayanlara da gelir'

Bütün gazetecilere de seslenmek istiyorum. Medya üzerindeki baskılara ortak direnç gösterirsek  o zaman demokrasi için mücadele etmiş etmiş konuma gelmiş oluruz.  Cumhuriyet’e baskı yapılınca ses çıkarmayalım, bir başka gazeteye baskı yapınca ses çıkarmayalım… Bir gün sıra onlara da gelir. CHP Genel Başkanı olarak bizimle aynı düşünceyi savunmasalar da bütün düşünceleri savundum ve savunacağım. Hep birlikte demokrasiyi savunmak zorundayız."

Gazete önünde protesto

Cumhuriyet Gazetesi Vakfı yöneticilerine yönelik gözaltı kararlarına gazetenin Şişli'deki binası önünde protesto ediliyor. CHP'den sonra HDP İstanbul İl Başkanlığı'ndan bir grup da gazete önüne geldi.

Ellerinde özgür basın susturulamaz dövizleri olan ve slogan atan gruplar gazetenin önünde bulunan İstiklal sokağını doldurmaya başladı. Polis caddeyi araç trafiğine kapattı. Gazete binasının yakınına TOMA ve Çevik kuvvet ekipleri yerleştirildi.

HDP İstanbul İl Başkanı Doğan Erbaş, Cumhuriyet Gazetesinin bugünkü sayısını göstererek Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanlarının tutuklanma haberinin gazetede yer aldığını hatırlattı.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan da, "Yenikapı ruhu hepimiz için artık bir tuzruhu haline gelmiştir. Ve hepimizin hayatını körleştiriyor. O faşizan birliği artık yok edip bütün demokratların bir araya gelip ses verme zamanıdır" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz