Kurtulmuş'tan 'bedelli askerlik' açıklaması: Bakanlar Kurulu'na gelmiş bir teklif yok

BAŞBAKAN Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Bedelli askerlik meselesi biliyorsunuz, sosyal medyanın en fazla devreye girdiği alanlardan birisidir ve gerçekten çok iyi organize olan talep grubu var. Şu aşamada, henüz Bakanlar Kurulu'na gelmiş olan böyle bir teklif yoktur" dedi.

Kurtulmuş'tan 'bedelli askerlik' açıklaması: Bakanlar Kurulu'na gelmiş bir teklif yok

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bedelli askerlik konusunun, hükümetin gündeminde olmadığını açıklayan Kurtulmuş, "Bedelli askerlik meselesi biliyorsunuz, sosyal medyanın en fazla devreye girdiği alanlardan birisidir ve gerçekten çok iyi organize olan talep grubu var. Şu aşamada, henüz Bakanlar Kurulu'na gelmiş olan böyle bir teklif yoktur" diye konuştu.

"'KONTROLLÜ DARBE' DEMEK, AKLA ZİYAN BİR İŞ"

Meclis 15 Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'nun raporunun ardından CHP ve MHP'nin şerh hazırlayarak, darbe girişiminin siyasi ayağına yönelik çalışmalara ilişkin eleştirilerde bulunması ve CHP'nin 'kontrollü darbe' iddiası hakkında görüşü sorulan Kurtulmuş, "Henüz raporları okumadım. 'Kontrollü darbe teşebbüsü' lafını söylemek, 15 Temmuz darbecilerine verilen en büyük destektir. El insaf. Ortada 250 şehidin olduğu, 2 bin 184 gazinin bulunduğu, binlerce insanın tanklarla tehdit edildiği, insanların cesetlerinin tanklarla parçalandığı bir darbe teşebbüsüne 'kontrollü darbe' demek, akla ziyan bir iştir. Bunu kategorik olarak reddettiğimi çok açık şekilde ifade etmek istiyorum" diye yanıt verdi.

"ARKASINDA NE VARSA ORTAYA ÇIKARILMASI İÇİN GAYRET SARF EDİLİYOR"

Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, şöyle devam etti: "Şu tarafı tartışabiliriz. FETÖ ile daha iyi bir mücadele nasıl verilir? Bununla ilgili kimin samimi olarak söyleyecek bir cümle lafı varsa onu dinleme hazırız. Kusura bakmayın, 'Bu bir kontrollü darbe teşebbüsüydü' demek, milletimizin tamamına karşı yapılmış büyük bir haksızlıktır. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Tabii ki bu darbenin çok farklı ayaklarının olduğu açıktır. Bunların her birinin üstüne gidiliyor. Arkasında ne varsa ortaya çıkarılması için gayret sarf ediliyor. Ümit ediyoruz ki bu davalar, sulandırılmadan, içerikleri bozulmadan sonuna kadar gidilir ve siyasi ayağı da dahil olmak üzere kim varsa bunlar ortaya konularak, milletin karşısına 'Bu sonucu aldık' diye milletin karşısına çıkmak mümkün olur. Bu, bizim de hükümet olarak CHP'nin de MHP'nin de hep beraber üzerinde ortak şekilde yoğunlaşmamız gereken bir konudur"

"TEMEL TEZİMİZ, IRAK'IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜN SAĞLANMASI"

Kuzey Irak'ta yapılacak bağımsızlık referandumuna ilişkin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile bir temas kurulup kurulmadığı sorulan Kurtulmuş, "Biz Irak'ın toprak bütünlüğünden yanayız. Bizim temel tezimiz, Irak'ın toprak bütünlüğünün sağlanmasıdır. Kuzey Irak'ta yapılacak olan bir bağımsızlık referandumunun, zaten paramparça olmuş zaten siyasi sorunları içinden çıkılmaz hale gelmiş olan bölgede, karışıklıkların daha fazla artmasına neden olmaktan yani istikrarsızlığı artırmaktan başka bir sonuç sağlamayacağını da biliyoruz. Dolayısıyla Kuzey Irak'taki yöneticilerin, bu konuyu bir kere daha gözden geçirmelerini, sadece Kuzey Irak için söylemiyorum, bölgedeki bütün siyasal aktörlerin de atacakları bütün adımlarda 10 düşünüp 1 adım atmalarının daha doğru bir yol olduğunu düşünüyorum. Teenniyle hareket edilmesi gerekiyor. Siyasi sorunları çözmek için de karşılıklı anlayışla herkesin siyasi çözüm noktasında odaklanarak, sorunlarımızı geride bırakmamız gerekiyor" diye konuştu.

"AİHM'İN VERDİĞİ KARAR, DOĞRU BİR KARARDIR"

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 672 sayılı KHK ile görevinden uzaklaştırılan öğretmenin açtığı davayı reddederek, öğretmene OHAL Komisyonu'nu adres göstermesiyle ilgili görüşü sorulan Kurtulmuş, "AİHM'in verdiği karar, şu aşamada doğru bir karardır. Komisyonla ilgili daha önce bir ara hukuki kademe olarak yani AİHM'den önce Türkiye'de nihai bir hukuki kademe olarak tasarlanmış bir komisyondur. Komisyon, karar verirken tek tek, dosya üzerinden karar verecek. Zannediyorum temmuz başı itibariyle başvurulara bakılmaya başlanacaktır. Çok ağır bir yük. Mümkün olduğu kadar hızlı bir süre içerisinde tek tek dosyalar sonuçlandırılmaya çalışılacak. Mağdur olduğu iddiasında bulunan herkesin bundan sonra başvurabileceği bir adres var. Süreç başlamıştır, hızlı bir şekilde devam ediyor" dedi.

"UYUM YASALARIYLA İLGİLİ KONU, TBMM'YE BUGÜNLERDE GÖNDERİLECEK"

Uyum yasalarına yönelik çalışmalarla ilgili Kurtulmuş, "Uyum yasalarıyla ilgili konu, TBMM'ye zannediyorum, bugünlerde gönderilecek. İmzalandı. Uyum meselesinde de çok hızlı bir şekilde elimizi tutmamız lazım" açıklamasında bulundu.

"FARKLILIKLARI GİDERMEK İÇİN ÇABA GÖSTERMELERİ LAZIM"

Katar krizinde gelinen son duruma ilişkin Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, şöyle konuştu: "Bölgede bu kadar sorun varken, bölgede mezhep çatışmasının körüklenmeye başladığı görülürken, Körfez ülkeleri gibi ülkelerin aralarındaki farklılıkları gidermek için çaba göstermeleri lazım. Krizler geliştiğinde bunu çözmek zordur. Biz başından beri sorunun çözülmesi için Sayın Cumhurbaşkanı'mız bir mekik dokuması yaptı. Biz, bu sorunun samimi olarak çözülmesini istiyoruz"

"S-400 FÜZELERİ KONUSUNDA GÖRÜŞMELER, OLUMLU SEYİR TAKİP EDİYOR"

Rusya'yla S-400 füze savunma sistemiyle ilgili yapılan görüşmelerle ilgili de bilgi veren Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "S-400 füzeleri konusunda görüşmeler, olumlu bir seyir takip ediyor. Belli bir noktadan sonra nihayetlendirileceğini ümit ediyoruz. Henüz imzalanma noktasına gelinmiş değildir. İmzalanma noktasına gelindikten sonra da teslimatı konuşabiliriz" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz