Kuzu: Belli oranda beraber olmamız lazım

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, ''Olağan bir dönem arama ihtiyacı duymadan anayasa yapmamız lazım'' dedi.

Kuzu: Belli oranda beraber olmamız lazım

Kuzu, Amasya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Konferans Salonu'nda verdiği ''Yeni Anayasa Çalışmaları'' konulu konferansta, Türkiye'yi yönetmenin, otobanda ağaç yetiştirmek kadar zor olduğunu, Türkiye'nin dostunun bulunduğunu ancak düşmanının daha çok olduğunu söyledi.

Yeni anayasayla ilgili yapılan çalışmalara değinen Kuzu, toplumun her kesiminden görüş aldıklarını vurgulayarak, ''Vatandaştan gelen bilgiler 19 bin sayfadan fazla. Bu bilgileri ilgili komisyonlara verdik, değerlendiriliyor. Bu komisyonlardan gelecek metinlerden bir anayasa çıkartmaya çalışacağız. Esasen doküman sorunu yok ama metin yazmanın zor olduğunu hepimizin başta kabul etmesi lazım. Şu ana kadar çok kolay bölümünü aşmış olduk. Çünkü toplanan bilgiler harmanlanıyor'' diye konuştu.

OLAĞANÜSTÜ DÖNEMLER

Olağanüstü dönemlerle ilgili bir çalışması olduğunu dile getiren Kuzu, şöyle devam etti:

''Türk siyasi tarihinin yüzde 60'ı olağanüstülüklerle geçmiş. Yani bizim normal dönemimiz olağanüstülüklerle dolu. Alışmış olmamız lazım bu işe. Bağışıklık kazanmamız lazım bizim bu meselede. Kendimiz huzura kavuşsak bile maalesef bir süre sonra bakıyorsunuz, ya Suriye krizi gibi başınıza başka bela açılıyor, ya peşmerge krizi oluyor, o olmazsa domuz gribi geliyor, kuş gribi geliyor, kene geliyor, bir şey geliyor mutlaka. Bir şey gönderiyorlar. O yüzden şunu yapmamız lazım; olağan bir dönem arama ihtiyacı duymadan anayasa yapmamız lazım. Yani 'orada terör var, burada şu var' diyerek değil. Bu işe direkt dalmamız lazım. biz de onu yaptık. İkinci bir hazırlama konusu da konsensüs... Oy birliği belki olmaz ama belli oranda beraber olmamız lazım. Bununla ilgili olarak elbette ki 'muhalefet ve iktidar olarak birlikte bu anayasayı yapacağız' dedik ve bunu yapmaya çalışıyoruz.''

Kuzu, siyasi partilerle uzlaşıldığını ve bu Meclis'in yeni bir anayasa yapabileceği konusunda görüş birliğine varıldığını anlatarak, ''Bugünkü 4 siyasi partinin 4'ü de 'Bu Meclis pekala anayasa yapabilir' diyor'' ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz