"Meclis rekor kırdı"

Meclis, son bir aylık mesaisinde, 88 ülke ile imzalanan uluslararası anlaşma ve mutabakat metinlerinin onaylanmasına ilişkin 225 tasarıyı kabul ederek rekor kırdı.

TBMM Genel Kurulunun son bir aylık çalışma programı, siyasi parti grupları arasında uzlaşma sağlandığı zaman Meclisin ne kadar verimli çalışacağının örneğini gösterdi.

AK Parti, CHP, HDP ve MHP'nin anlaşması, son bir aylık mesaide Meclisin rekor sayıda tasarıyı kabul etmesini sağladı.

Genel Kurulda; son bir ayda, uluslararası anlaşma ve mutabakat metinlerinin onaylanmasına ilişkin 225 tasarı kabul edilerek, rekor kırıldı.

14-15-16 Şubat salı-çarşamba-perşembe günlerinin haftasında 51, 21-22-23 Şubat salı-çarşamba-perşembe günlerinin haftasında 2, 28 Şubat'ta 30, 1 Mart'ta 41, 2 Mart'ta 26, 7 Mart'ta 18, 8 Mart'ta 32, 9 Mart'ta da 25 tasarı yasalaştı.

TBMM Genel Kurulunda, 1 Mart Çarşamba günkü birleşim, kabul edilen 41 tasarıyla en fazla tasarı kabul edilen birleşim olarak tarihe geçti.

Anlaşma ve mutabakat metinlerinin imzalandığı 88 ülkenin kıtalara göre dağılımı şöyle:

- Avrupa ülkeleri; Büyük Britanya, Kuzey İrlanda, Fransa, Ukrayna, Norveç, Karadağ, Polonya, Karadağ, Romanya, Kosova, Sırbistan, Moldova, Portekiz, Yunanistan, Bosna-Hersek, Makedonya, Bulgaristan, Macaristan, Hırvatistan, Estonya, Cebelitarık, Faroe Adaları.

- Asya ülkeleri; KKTC, Irak, Brunei, Endonezya, Rusya, Filistin, Suudi Arabistan, Hindistan, Kuveyt, Pakistan, Lübnan, Kamboçya, Bangladeş, Çin, Bahreyn, İran, Gürcistan, Vietnam, Singapur, Azerbaycan.

- Afrika ülkeleri; Kenya, Burundi, Kamerun, Guatemala,  Somali, Fas, Kenya, Yemen, Nijer, Senegal, Kongo, Nijerya, Gambiya, Mali, Cibuti, Çad, Fildişi Sahili, Uganda, Gabon, Ekvator Ginesi, Ekvador, Gana, Tanzanya, Tunus, Benin, Surinam, Sierra Leone, Sudan, Gine, Güney Afrika,

- Amerika kıtası ülkeleri; Uruguay, Kosta Rika, El Salvador, Belize, Peru, Panama, Meksika, Guyana, Dominik Cumhuriyeti, Kolombiya, Honduras, Nikaragua,

Genel Kurulda; adları pek bilinmeyen ada ülkeleri ile imzalanan anlaşmaların onaylanmasına ilişkin tasarılar da kabul edildi. Bu ülkeler şöyle:

Afrika kıtasının batı bölümünde bulunan Gine Bissau Cumhuriyeti, Karayipler'de yer alan ada ülkesi Saint Vincent ve Grenadinler, Manş Denizi'nde Birleşik Krallığa bağlı ada ülkesi Guernsey, İrlanda Denizi'nde Birleşik Krallığa dahil olmamakla beraber kraliyete bağımlı olan Man Adası ülkesi.

Kabul edilen tasarılar arasında; Türk bakanların gurbetçilere hitap etmek için düzenlemek istediği toplantılara izin vermemesi nedeniyle kriz yaşanılan Almanya ile imzalanan anlaşmanın onaylanmasına ilişkin tasarı da yer alıyor.

Söz konusu tasarı şöyle: Türkiye ile Almanya Arasında Diplomatik Temsilcilik veya Konsolosluk Mensuplarının Aile Fertlerinin Gelir Getirici İşlerde Çalışmaları Hakkında Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı.

Kaynak: Diyarbakır Söz