Seçim hükümeti şekillenmeye başladı

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun geçici Bakanlar Kurulunu kurmak üzere teklif götürdüğü 11 isimden şu ana kadar sadece MHP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş bu görevi kabul ettiğini açıklarken, daha önce seçim hükümetine bakan vereceğini açıklayan HDP'de ise karar yetkili kurullarda değerlendiriliyor.

Seçim hükümeti şekillenmeye başladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçici Bakanlar Kurulunu kurmak üzere görevlendirilen Ahmet Davutoğlu, CHP'den 5, MHP ve HDP'den de 3'er milletvekiline mektup göndermişti.

MHP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş, geçici Bakanlar Kurulu üyeliği için yapılan teklifi kabul etti ve Başbakanlığa yazılı olarak yanıtını iletti. Bunun üzerine Başbakan Davutoğlu ile Türkeş, telefonda görüştü. Gösterdiği devlet adamlığı sebebiyle de Türkeş'e teşekkür eden Davutoğlu'nun, kendisiyle nasıl bir görevlendirme yapılacağına ilişkin de yakın zamanda görüşmesi bekleniyor.

Davutoğlu'nun bakanlık teklifi götürdüğü isimler arasında eskiden genel başkanlık görevini yürüten CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal ile Emek Partisi'nin kurucu Genel Başkanı HDP'li Levent Tüzel de bulunuyor.

Öte yandan Ahmet Davutoğlu'nun teklif götürdüğü milletvekilleri arasında Türk siyasetinde damga vurmuş Türkeş, Demirel ve İnönü ailelerinden isimler de yer alıyor. Söz konusu isimler, MHP'nin kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş'in oğlu Tuğrul Türkeş, 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün torunu Ayşe Gülsün Bilgehan ve 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in damadı İlhan Kesici.

- HDP'den 3 ismin kararı henüz açıklanmadı

Başbakan Davutoğlu'nun geçici Bakanlar Kurulu üyeliği için teklif götürdüğü HDP'den İstanbul Milletvekili Abdullah Levent Tüzel, Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca ile İzmir Milletvekili Müslüm Doğan'ın kararları açıklanmadı.

Daha önce seçim hükümetine bakan vereceğini açıklayan HDP yönetimi, söz konusu teklife ilişkin kararını yetkili kurullarında değerlendiriyor.

Seçim hükümetinde olacak milletvekillerini gelin birlikte tanıyalım.

TUĞRUL TÜRKEŞ

MHP'nin kurucusu Alparslan Türkeş'in oğlu Yıldırım Tuğrul Türkeş, 1 Aralık 1954'te İstanbul'da doğdu. İktisatçı ve işadamı Türkeş, Hacettepe Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümünü bitirdi.

Türkeş, Ticaret Bakanlığında Basın Danışmanlığı, Ortadoğu gazetesinde Yönetim Kurulu Başkanlığı, Akşam ve Son Havadis gazeteleriyle, Yeni Harman haftalık dergisinde köşe yazarlığı yaptı.

PETKİM AŞ ve TC Kalkınma Bankasında Yönetim Kurulu Üyeliği, Ataköy Otelcilik AŞ'de Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulunan Türkeş, medikal, sigortacılık ve uydudan görüntüleme konularıyla faaliyet gösteren çeşitli şirketlerde yönetici ve ortaklık yaparken, Aydınlık Türkiye Partisi Kurucu Üyeliği ve Genel Başkanlığı görevini üstlendi.

Türkeş, 23. Dönemde Ankara Milletvekili seçildi. Aynı dönemde Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Üyeliği yapan Türkeş, 24. Dönemde Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Üyeliği görevine yeniden seçildi.

İngilizce bilen Türkeş, 3 çocuk babası.

İLHAN KESİCİ

Demirel ailesinin damadı olarak bilinen CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, 22 Kasım 1948'de Sivas Zara'da doğdu.

Endüstri Yüksek Mühendisi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nü bitiren Kesici, yüksek lisansını aynı fakültede tamamladı.

Kesici, İngiltere Bradford Üniversitesi'nde "Ekonomik Kalkınma ve Altyapı Projeleri", Londra Kraliyet Kamu Yönetimi Enstitüsü'nde "Kamu Yüksek Yöneticiliği" eğitimlerini aldı.

İlhan Kesici, Devlet Demir Yollarında Proje Başmühendisi ve Daire Başkan Yardımcısı, Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı'nda Uzman, Kamu Yatırımları Daire Başkanı, Koordinasyon Genel Müdürü, Avrupa Birliği nezdinde Türkiye Daimi Temsilci Yardımcısı ve Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı olarak görev yaptı.

20. Dönem Bursa Milletvekili, 20. Dönem'de NATO Parlamenter Asamblesi ve Türkiye Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Üyeliği bulunan Kesici, 23. Dönem'de NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu üyeliği yaptı.

Kesici, iyi düzeyde İngilizce biliyor, evli ve 1 çocuk babası.

DENİZ BAYKAL

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, 20 Temmuz 1938'de Antalya'da doğdu.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitiren Baykal, doktorasını Siyasal Bilgiler Fakültesinde tamamladı.

ABD Colombia ve Berkeley Üniversitelerinde iki yıl süreyle doktora sonrası çalışmalarına devam eden Baykal, Siyasal Bilgiler Fakültesinde siyaset bilimi doçenti olarak öğretim üyeliği görevinde bulundu.

Siyaset bilimi alanında kitap ve makaleleri yayınlanan, Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcılığına seçilen Baykal, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanlığı görevinde bulundu.

Deniz Baykal, 15 (4), 16 (5), 18, 19, 20, 22 ve 23. Dönemlerde Antalya Milletvekili seçildi, Türkiye Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanlığını yürüttü.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Üyeliğine de seçilen Baykal, 37. Hükümet'te Maliye Bakanlığı, 42. Hükümet'te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 52. Hükümet'te Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerini üstlendi.

İyi düzeyde İngilizce bilen Baykal, evli ve 2 çocuk babası.

AYŞE GÜLSÜN BİLGEHAN

CHP Ankara Milletvekili Ayşe Gülsün Bilgehan, 25 Şubat 1957'de Ankara'da doğdu.

Paris Siyasal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Bölümünü bitiren Bilgehan, Bilkent Üniversitesi'nde öğretim görevlisi, İnönü Vakfı'nda ise Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.

İstanbul Birleşik Kadın Örgütleri "Yılın Kadın Yazarı" ve "Abdi İpekçi Ödülü", Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi "Üstün Hizmet Madalyası", Fransa Devleti tarafından verilen "Onur Nişanı" sahibi olan Bilgehan, 22. Dönemde Ankara Milletvekili seçildi.

Bilgehan, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) ve Batı Avrupa Birliği (BAB) Asamblesi Türk Delegasyonu Üyesi, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Kadın - Erkek Eşitliği Komisyonu Başkanı olarak görev yaptı ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türk Grubu üyesi oldu.

İyi düzeyde Fransızca ve orta düzeyde İngilizce bilen Bilgehan, evli ve 3 çocuk annesi.

LEVENT TÜZEL

HDP İstanbul Milletvekili Abdullah Levent Tüzel, 12 Temmuz 1961'de Giresun Bulancak'ta doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitiren Tüzel, serbest avukat olarak çalıştı.

Tüzel, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyeliği ve Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şube Başkanlığı yaptı. 1996'da kurulan Emek Partisinin kurucu Genel Başkanı olan ve 2011'e kadar EMEP Genel Başkanlığı görevini yürüten Tüzel, evli ve 1 çocuk babası.

ALİ HAYDAR KONCA

HDP Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca, 1 Şubat 1950'de Muş'un Varto ilçesinde doğdu.

Konca,1971'de Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. 1980 askeri darbesine kadar birçok şehirde kaymakamlık yapan, darbeden sonra göreve iade edilen Konca, Hassa, Çüngüş ve Sürmene kaymakamlığı görevlerini yürüttükten sonra Kocaeli Valiliği Hukuk İşleri Müdürlüğüne tayin edildi.

Bu görevinden istifa ederek Kocaeli'de serbest avukat olarak hayatına devam eden Konca, 1989 Türkiye yerel seçimlerinde Sosyaldemokrat Halkçı Parti'den belediye meclis üyesi seçildi. Bir süre sonra partiden ve belediye meclis üyeliğinden istifa eden Konca, 3 çocuk sahibi.

MÜSLÜM DOĞAN

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, 15 Ekim 1959'ta Sivas'ın Divriği ilçesinde doğdu.

Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesinden mezun olan ve Gazi Üniversitesi Şehir Plancılığı Bölümünde yüksek lisans yapan Doğan, uzun yıllar SGK'da şube müdürlüğü ve daire başkan vekilliği yaptıktan sonra 2012 de emekli oldu.

HDP'nin kuruluşunda yer alan ve ilk dönem MYK üyesi olarak görev yapan Doğan, TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası GYK üyeliği, Divriği Derneği Başkanlığı ve Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanlığı yaptı. Doğan, evli ve bir çocuk babası.

Doğan, 2015 Genel Seçimleri'nde HDP'den 25. dönem milletvekili seçildi.

Kaynak: AA

Kaynak: Diyarbakır Söz