Silopi'ye sürpriz!

Başbakan Davutoğlu, bugünkü İran ziyareti öncesi, Şırnak'ın Silopi ilçesine sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Başbakan burada Cuma namazı kıldı. Davutoğlu, ilçeye yönelik imar ve kredi planlarını anlattı ve Silopi'de bir kentsel dönüşümün gerçekleşeceğini belirtti.

Silopi'ye sürpriz!

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, İran seyahati öncesi sürpriz yaparak geldiği Şırnak'ın Silopi İlçesi'ne cuma namazını kıldı. Cami çıkışında vatandaşların sevgi gösterilerinde bulunduğu Davutoğlu, esnaf ziyaretinde bulunup, vatandaşlarla görüştü.

Başbakan Ahmet Davutoğlu yanında eşi Sare Davutoğlu, bakanlar Sema Ramazanoğlu, Fatma Güldemet Sarı, Efkan Ala, Bülent Tüfenkçi, Cevdet Yılmaz, Nabi Avcı, Veysel Eroğlu, Mehmet Müezzinoğlu ve Binali Yıldırım ile Ak Parti Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Özhaseki, ve Selçuk Özdağ, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile Şırnak'ın Silopi İlçesi'ni ziyaret etti. Başbakan Davutoğlu'nun Silopi'ye yaptığı ziyaretin güvenlik gerekçesiyle resmi programında yer almadığı öğrenildi.

CUMA NAMAZI KILDI

Başbakan Davutoğlu, cuma namazını ilçe merkezindeki Çarşı Camii'nde kıldı. Cuma namazını Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez kıldırdı.  Cami çıkışında yoğun bir kalabalık tarafından sevgi gösterileri ile karşılanan Başbakan Davutoğlu, camiden yaklaşık 300 metre uzaklıktaki Silopi Kaymakamlığı'na yürüyerek gitti. Davutoğlu, cadde üzerinde bulunan ayakkabı mağazasına girerek esnaflarla bir süre sohbet etti. Burada toplanan vatandaşlarla da sohbet eden Davutoğlu, daha sonra Silopi Kaymakamlığı'na geçti ve ilçe yöneticilerinden son gelişmelerle ilgili brifing aldı.

SINIRDA KARDEŞ KAVGASI

Davutoğlu, ziyaretinin ardından açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Davutoğlu, bugün aylardır zaten gönülleri ve zihinlerinde olan Silopi'ye bir ziyaret gerçekleştirdiklerini belirtti. Davutoğlu, "Bütün ilçelerimiz, şehirlerimiz gibi Silopi de 78 milyonun ayrılmaz bir parçasıdır. Topraklarımızın en kutsi, en aziz unsurlarından biridir. Maalesef Silopi, son döndem terör saldırıyla karşı karşıya kaldı. Ama, bugün Silopi'de benim gördüğüm, değerli vatandaşlarımızdan duyduklarım, gerek esnaf ziyareti esnasında binlerce Silopi'linin yol boyunca gösterdiği sevgi, muhabbet bir tek şeyi ifade ediyor. Silopi; Edirne'yle, Keşan'la, Muğla'yla, Rize'yle, Artvin'le Türkiye'nin her bir köşesiyle kardeştir. Hep kardeş kalacaktır ve bu kardeşler arasına fitne sokmaya çalışanlar kesinlikle muvaffak olamayacaklar" dedi.

Başbakan Davutoğlu, "Burada, sınırlarımızın ötesinde yaşanan kardeş kavgası, Suriye'de, Irak'ta kesinlikle ülkemize getirilemeyecek" diyerek şöyle dedi: "Evet, bir ateş çemberinin ortasındayız. Evet, yüreğimize her şehit haberiyle bugün de aldığımız şehit haberiyle ateş düşüyor ama yüreğimizde yanan bu ateşten daha büyüğü, bir muhabbet ışığı; bu ateşi söndürecek olan yegane şey bu ateşe su dökecek olan yegane unsur, muhabbet ve sevgi unsurudur. Muhabbetin olduğu yerde gönül ateşi olmaz. Muhabbetin, kardeşliğin olduğu yerde fitneye, ayrılığa, fesada yer kalmaz. Onun için biz terörün bu saldırıları karşısında kararlı şekilde mücadele ederken, diğer taraftan da bütün vatandaşlarımız arasında sevgi ve muhabbet tohumları ekmeye gayret ediyoruz. Biz bu topraklara sadece sevgi tohumları ekmeye geldik. Hep beraber bu tohumları ekeceğiz."

"TERÖRİSTLER KUDRETİMİZİ TEST ETMEYE KALKTI"

Silopi'de acı günler yaşandığını, o acıları sarmak için devletin şefkat elini millet ile birlikte burada hissettirmek için çok kapsamlı bir çalışma içinde olacaklarını söyleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bütün vatandaşlarıma Silopi'den sesleniyorum. Gönüllerinizle, dualarınızla ve uzattığınız elinizle Silopi'ye gelin, Silopi'de olun, Cizre'de olun , Sur'da olun ve bu hainlere, bu alçakça saldırıyı yapanlara en güzel cevabı Silopi'de kardeşinin elinden tutan Edirne'li, Konya'lı, Rize'li, Kayseri'li versin. Cizre'de de Sur'da da bunu tekrar edelim. Bu bir çağrıdır"diye konuştu. Önümüzdeki günlerde birtakım provokasyonlarla karşı karşıya kalabileceklerini, Mart ayı kritik ay gibi geldiğini de söyleyen Başbakan Davutoğlu, devamla şöyle dedi:

"SİLOPİ'Yİ YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ"

Önümüzdeki günlerde birtakım provokasyonlarla karşı karşıya kalabileceklerini, Mart ayı kritik ay gibi geldiğini de söyleyen Başbakan Davutoğlu, şöyle dedi: "Bizim için Mart ayında en sembolik gün 18 Mart günüdür. Bütün milletin omuz omuza verdiği Çanakkale birliği, ruhudur. Bu ruh eminim diğer birçok provokasyonların da üstesinden gelecektir. Ben doğrudan konuyla ilgili bütün bakanlarımızla buradayım. Bütün bakanlarımızın en asli işi öncelikle Silopi'den başlamak üzere bütün bölgede, Mardin'de ilan ettiğimiz Birlik, Huzur ve Demokrasi Eylem Planı'nı hayata geçirmektir. Bütün bu unsurları tek tek takip ediyoruz. Son Bakanlar Kurulu'nda da detaylı bilgi aldık. Bakanlarımızla birlikte bugün Silopi'de, Silopi bağlamında atılacak adımları gözden geçirdik. Ama bu sadece Silopi mikro örneğinde değil, bütün bölgeye dönük olarak atılacak adımları kapsıyor. Varlığımızla, buradaki ziyaretimizle psikolojik boyutu herkese göstermiş olduk. Silopi'nin yaralarını sarmak için en detaya kadar çaba sarf ediyoruz."

"ESNAFLARIMLIZIN ZARARLARI TAZNİM EDİLİYOR"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, okulların durumunu gözden geçirdiklerini, bir okul hariç diğer okullarda sorun olmadığını ifade ederek, "Bunu gururla söylüyorum ve bütün öğretmenlerimize de teşekkür ediyorum. Zor günlerde öğrencilerle beraber oldular. Bir okulda tadilat sürüyor diğer okullarımızın hepsinde eğitim düzenli olarak yapılıyor. Hastanemiz ve sağlık birimlerimiz düzenli çalışmalarını sürdürüyor. Hiçbir eksiklik yok" dedi.

ESNAFA KREDİ YARDIMI

Esnafla sohbet ettiğini de söyleyen Başbakan Davutoğlu, "Esnafımızın zararları tazmin ediliyor. Bu çerçevede de bir müjde olarak esnafımıza ifade ediyorum. Yarından itibaren 100 bin liraya kadar olan krediler için esnafımıza bu krediler serbest bırakılacak. Daha önceki borç veya başka sebeplerle kredi almalarının önünde engel teşkil eden hususlar göz ardı edilecek. Bütün esnafımıza Silopi'nin ekonomik hayatının canlandırılması için kredi yardımı yapacağız. Kadınlarımıza, gençlerimize dönük özel projeler uygulayacağız. Kadınlarımıza mikro krediyle destek ve iş imkanları ayrıca gençlerimize de biraz önce Silopi 1960 Kulübü'nün başkanı geldi. Kendilerini takdim etti. İnşallah Silopi'ye de şu anki stadyumu gözden geçirerek en kısa zamanda Silopi'ye yakışan bir stadyum yapılacak ve yaza kadar da bir gençlik merkezinin yapılması talimatını verdik. Silopi çok daha güzel olacak. Bütün kardeşlerimiz burayla gurur duyacak. Örnek bir şekilde ihya edeceğiz. Camilerimizden de 2 tanesinde maalesef hasar var. Onlar tamir ediliyor diğer bütün camilerimiz gözden geçirildi ve hazır durumda ibadet yapılıyor. Ayrıca bugün itibariyle terörden mağdur olmuş bütün ailelere nakdi yardım yapıldı. Bu devam edecek"diye konuştu.

"DİYARBAKIR'LILAR PROVAKASYONA HİÇ PRİM VERMEDİLER"

Başbakan Davutoğlu, Diyarbakır'lılara da selamlarını iletmek istediğini ifade ederek, "Bu provokasyonlara hiç prim vermediler. Dün ve bugün vakur bir şekilde devletine güvenerek hiçbir provokasyona izin vermediler. Cizreli kardeşlerime de hitap ediyorum. Silopi'de bugün başlattığımız çalışma aynıyla Cizre'de aynıyla Sur'da gerçekleşecek. Tek bir vatandaşımız sahipsiz kalmayacak. Tek bir evimiz yıkılmış kalmayacak. Tek bir sokağımız çukurla, barikatla engellenmiş kalmayacak. Tek bir şehrimiz imardan mahrum kalmayacak. Onlar tahrip etmeye gelebilirler biz inşa etmeye geliyoruz" dedi.

GÖNÜLLERİ İHYA ETMEYE GELİYORUZ"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığ'nın ASDEP Projesi çerçevesinde bölgeyi pilot bölge olarak ilan ettiklerini söyleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, şöyle dedi: "5 bin aileye psikolojik destek de dahil olmak üzere her türlü desteği yapmaya başladık. Sadece binalar imar etmeye değil, gönülleri ihya eymeye geliyoruz."

SİLOPİSPOR'U KONYA'YA DAVET ETTİ

Başbakan Davutoğlu, daha sonrda Sanat Sokak üzerinde bir süre yürüyüp, buradaki vatandaşlarla sohbet etti. Bazı vatandaşlar, ellerinde not yazdıkları kağıtları Davutoğlu'na verdi. Bölgesel Amatör Lig'de mücadele eden 1960 Silopispor yönetici ve futbolcuları Davutoğlu'nun kulübün atkısını hediye etti. Başbakan Davutoğlu, kulübü Konya'ya davet ederek Konyasspor ile maç yapmasını isteyerek, "Bende bu maçı izlemeye geleceğim" dedi. Başbakan Davutoğlu, daha sonra çocuklara kitap ve kırtasiye malzemeleri dağıttıktan sonra ilçeden ayrıldı.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI MEHMET GÖRMEZ'İN 'SİLOPİ' HUTBESİ 

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte Şırnak'ın Silopi ilçesine gelen Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Çarşı Camii'nde Cuma hutbesi okudu. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, bu topraklarda İslam'dan önce rengimiz, dilimiz, ırkımız, kabilemiz, şubemiz ne olursa olsun atalarımız yaşadıklarını belirterek, "Allah Kuran'da şöyle buyuruyor; 'Ey insanlar, sizi bir erkek ve bir kadından, Adem ile Havva'dan yarattım. Sonra sizi şubelere ve kabilelere ayırdım. Birbirinizi tanıyasınız diye. Birbirinizi inkâr etmeyesiniz diye. Birbirinizin dilini, rengini, ırkını tanımamazlık yapmayasınız diye' Birbirinizi tanıyasınız ama aynı zamanda birbirinizi tanıyarak Allah'ın kardeş kulları olarak yeryüzünde hakkı, adaleti, güzelliği, fazileti, iyiliği, erdemi hâkim kılmak görevini bütün Müslümanlara verdi. Yeryüzünde İslam'ı din olarak seçmiş bütün Müslümanlara Allah bu görevi verdi" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz