Görüş Bildir

"Sinsi bir oyunla karşı karşıyayız"

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Bir kez daha siyasi ve sinsi bir oyunla karşı karşıyayız. Allah'ın izniyle bunun da üstesinden geleceğiz" dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Meselenin döviz kuru olduğunu, yargılanan papaz olduğunu, demir ve alüminyum vergisi olduğunu sanacak kadar basit düşünenler varsa bir an önce silkinip kendilerine gelsinler." dedi.

Erdoğan, Trabzon Zorlu Otel'de düzenlenen AK Parti Trabzon İl Başkanlığı Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı'na katıldı.

Başkan Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, talimatla Türkiye'ye boyun eğdirilemeyeceğini vurgulayarak, "Biz bugüne kadar her şeyi hukuk içerisinde götürelim istedik. Ama gördük ki hukuk dilinden anlamıyorlar. Başka bir dilden anlıyorlar. Biz o dilleri de konuşmayı biliriz. Eğer hukuk diline varsanız, biz varız. Ama hukuk diline yoksanız, kusura bakmayın biz hukuk diliyle konuşmaya devam ederiz. Tüm dünyaya ticaret savaşı açan ve buna ülkemizi de dahil edene cevabımızı yeni pazarlara, yeni iş birliklerine, yeni ittifaklara yönelerek veririz." ifadelerini kullandı.

ABD'nin demir-çelikte vergileri artırdığını anımsatan Erdoğan, Türkiye'nin Dünya Ticaret Örgütü'nün bir üyesi olduğunu ve örgütün kuralları içerisinde böyle bir şey olmadığını söyledi.

"Ben yaptım oldu mantığıyla böyle bir şey olamaz. Nitekim Amerika'da şu anda her yer kaynıyor. Ne diyorlar, yapılan iş yanlış, doğru değil tabii. Biz de uluslararası ticaret hukuku neyi söylüyorsa, onu söyleyerek yolumuza devam edeceğiz. Uluslararası gümrükte hukuk neyse onu söylemeye devam edeceğiz. Biz kalkıp da 'ben yaptım oldu' mantığıyla hareket etmeyeceğiz." değerlendirmesinde bulunan Erdoğan, Türkiye'yi sadece Edirne'den Kars'a dar bir coğrafyadan ibaret sananların yarın attıkları her adımda bunun böyle olmadığını göreceklerini vurguladı.

- "Vatanımızı emperyalistlere teslim etmedik"

"İyisiyle, kötüsüyle, sefasıyla, cefasıyla, sevgisiyle, kavgasıyla velhasıl her şeyiyle bu memleket bizim. Kendi vatandaşlarımız ve umudunu Türkiye'ye bağlamış yüzlerce milyon kardeşimiz için sonuna kadar mücadele edeceğiz." ifadesini kullanan Erdoğan, hiç kimsenin Türkiye üzerinde ne siyasi ne askeri ne ekonomik ameliyata girişmesine izin vermeyeceklerinin altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk milletinin nice mücadeleleri bileğinin hakkı ile zaferle neticelendirdiğini, bu defa da başaracağını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Meselenin döviz kuru olduğunu, yargılanan papaz olduğunu, demir ve alüminyum vergisi olduğunu sanacak kadar basit düşünenler varsa, bir an önce silkinip kendilerine gelsinler. Zaten burada Kılıçdaroğlu gibi düşünenler yok, ben bunu biliyorum. Çünkü yerli ve milli düşünme mantığı ne yazık ki bu zatta yok. Ama Sayın Akif Bey olumlu bir yaklaşım ortaya koydu. Ona teşekkür ediyorum. Ama Genel Başkanı bunu koyamadı. O ne yerlidir ne de millidir. Sayın Bahçeli'ye de teşekkür ediyorum. Hem yerlidir hem millidir. Türkiye, Çanakkale Savaşı'nda bir boğazın ve bir avuç toprağın müdafaasını mı yapıyordu? Türkiye, Çanakkale'de koskoca bir medeniyetin ve koskoca bir tarihin davasını savunuyordu. Onun için yüzbinlerce evladımız adeta geri dönmemek üzere gönüllü olarak Çanakkale'ye koşuyordu. Onun için 14 yaşında gençlerimiz şehit oluyordu."

Kurtuluş Savaşı'nı, Türk milletinin yine aynı hissiyat, aynı inanç, aynı azimle verdiğini ve zafere ulaştığını dile getiren Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişiminin, bir kez daha milletin "ya şehit olurum ya gazi" diyerek istiklali ve istikbali için yollara düştüğü bir imtihan olduğunu söyledi. Erdoğan, 15 Temmuz imtihanından başarıyla çıkıldığını, şehit ve gaziler verdiklerini ifade ederek, "Namusumuz bildiğimiz vatanımızı, ezanımızı, bayrağımızı, içimizdeki hainleri, alçakları ve teröristleri maşa olarak kullanan emperyalistlere teslim etmedik." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aynı çevreler bununla kalmayıp güney sınırlarımız boyunca bir terör koridoru kurmaya kalktılar. Yaptığımız sınır ötesi operasyonlarıyla, bu planı da bozduk. Baktılar ki sahada bizimle başa çıkamıyorlar, her zamanki gibi bel altı işlere yöneldiler. Zaten bizim siyasette de diplomaside de son örnekte de olduğu gibi ekonomide de en büyük üzüntümüz, karşımızda şöyle delikanlıca mücadele eden rakipler bulamamış olmamızdır. Bir kez daha siyasi ve sinsi bir oyunla karşı karşıyayız. Allah'ın izniyle bunun da üstesinden geleceğiz. Yeter ki bir olalım, iri olalım, diri olalım, kardeş olalım hep birlikte Türkiye olalım. Bunu başardığımızda gerisi kolay. Para dediğin bugün yoktur. Yarın bulursunuz. Yatırım dediğiniz iki gün gecikir, üçüncü gün daha hızlı bir şekilde yaparak telafi edersiniz. Onlar şu anda bizim sakalımızı tıraş ediyorlar, bilmiyorlar ki yarın çok daha gür çıkacak. Ama inancınızı, imanınızı, kardeşliğinizi kaybettiğinizde diğerlerinin hiçbir önemi kalmaz. Yastık altı dövizi olanlar, dolar, avro, altın lütfen bunları bankalarda Türk lirasına çevirsinler ki bunlara istikbal ve istiklal mücadelemizi bu şekilde verelim."

- "Her hafta ortalama 50 teröristi etkisiz hale getiriyoruz"

Milletin ekonomik saldırı karşısında, birliğini, beraberliğini daha da koruyor olmasının en büyük güç olduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Türkiye'nin büyüklüğü, içeride ve dışarıda neler yaşarsa yaşasın yatırımdan, projeden, üretimden, fabrikalarının çarklarını döndürmekten, esnafının tezgahını faal tutmak oluşundan kaynaklanıyor. Bugün de aynısını yapıyoruz. Terör örgütleriyle sınırlarımız içinde ve dışında kesintisiz bir mücadele yürütüyor, her hafta ortalama 50 teröristi etkisiz hale getiriyoruz." şeklinde konuştu.

Suriye'de Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı ile güvenli hale getirilen bölgelere yenilerini eklemenin hazırlıklarında son aşamaya geldiklerini bildiren Erdoğan, yakında yeni yerleri de özgürleştirmiş ve güvenli hale getirmiş olacaklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Şu ana kadar ülkemizden güvenli hale getirdiğimiz yerlere dönenlerin sayısı çeyrek milyonu buldu. Münbiç'i bölgenin asli halkıyla birlikte yeniden yapılandırmaya yönelik çalışmalarımız devam ediyor. İdlib'te diğer bölgelerdeki benzer bir felaketin yaşanmaması için hem diplomatik hem askeri çalışmalarımıza hız verdik. Irak'ta, Kandil'i terör yuvası olmaktan çıkartmaya yönelik adımları atıyoruz. Gerekirse Sincar'ı da bu kapsama alacağız." bilgisini aktardı.

Ekonomide 100 günlük icraat programını harfiyen uyguladıklarını, orta vadeli program ve 2019-2023 stratejik planıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini anlatan Erdoğan, "Hazinemizde, Maliyemizde, bankalarımızda, özel sektör temsilcilerimizde, yurt dışındaki alternatif finans kaynaklarımızda maruz kaldığımız saldırıyı göğüsleyecek tedbirleri alıyoruz. Ülkemize destek veren ve verecek olan dostlarımıza şimdiden teşekkür ediyorum. İhracatçılarımız alternatif pazarlar bulmak için gece gündüz çalışıyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin turizmde bereketli bir sezon geçirdiğine işaret ederek, yıl sonunda 40 milyon turiste ulaşacaklarını kaydetti.

Üretim çarklarını daha da hızlandırmak için sanayiciye, tüccara, esnafa her türlü desteği vermekte kararlı olduklarını ifade eden Erdoğan, bütçe disiplinine önem verdiklerini ve yatırım planlamalarını buna göre yaptıklarını bildirdi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'den ithal edilen çelik ve alüminyumdaki vergiyi artırma kararı alan ABD yönetimine seslenerek, "Dünya Ticaret Örgütü diye bir örgüt var. Bu örgütün kuralları içerisinde senin kuralsızlığın yok. Biz, uluslararası hukuka göre hareket ederiz. Hukuk tanımama gibi bir anlayış, Türkiye'de yoktur. Dolayısıyla, biz kendilerini hukuka davet ediyoruz." dedi.

Başkan Erdoğan, AK Parti Trabzon İl Başkanlığı Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısının ardından Belediye binası önünde toplanan kalabalığa hitap etti.

Konuşmasına, alanda toplanan kalabalığı selamlayarak başlayan Erdoğan, cuma, cumartesi ve pazar günlerini Doğu Karadeniz'de geçirdiğini hatırlattı.

Bayburt ve Gümüşhane'yi ziyaret ettiğini hatırlatan Erdoğan, Gümüşhane'de 14 tünel açılışını yaptıklarını, Gümüşhane'yi tünellerle Trabzon'a bağladıklarını söyledi.

Zigana tünelini açacaklarını dile getiren Erdoğan, "Yolculuk, şu anda bir saate indi, Zigana bitince 15 dakika. Nereden nereye? Yolları kısalttık be. Ferhat olduk, Şirin burada. Ferhat dağları deldi, Şirin'e ulaştı. Biz de dağları delerek, elhamdülillah Şirinimize ulaştık, ulaşıyoruz. Daha çok yapacağımız işler var. Bunun farkındayız. Gümüşhaneli size, siz de Gümüşhaneliye çok daha kısa zamanda ulaşacaksınız." diye konuştu.

Sel felaketinin yaşandığı Ordu ve Ünye'de olay mahallini ve yıkılan köprüleri gördüklerini belirten Erdoğan, Ünyelilere hitap ettiklerini, onlarla bu süreci paylaştıklarını söyledi.

Rize'de partisinin il danışma meclisini yaptıklarını kaydeden Erdoğan, öncesinde Rizelilere açık hava toplantısıyla hitap ettiğini söyledi.

Trabzon'da da partisinin il danışma meclisinin toplantısını yaptıklarını kaydeden Erdoğan, "Sizlerle de adeta bir meydan mitingi yapıyoruz. Bu ne güzel bir buluşmadır. Bu bir aşk, sevda... Dertli olmak başka bir şey." dedi.

Sivil toplum kuruluşlarıyla toplantısının ardından Ankara'ya döneceklerini belirten Erdoğan, "Siz, 24 Haziran'da bir karar verdiniz. Yüzde 69,4 ile bu kardeşinizi, cumhurbaşkanlığı makamına taşıdınız. Sizin bu sevginize, sevdanıza layık olabilmek için bugün buradayım." ifadelerini kullandı.

- "Atacağımız adımlar, attığımız adımlar var"

"Beraber yürüdük biz bu yollarda" şarkısının dizelerini okuyan Erdoğan, "Bundan sonra da beraber yürüyeceğiz. Atacağımız adımlar, attığımız adımlar var." dedi. Trabzon'da Şenol Güneş Stadyumunu yaptıklarını hatırlatan Erdoğan, Hüseyin Avni Aker Stadyumunu da Millet Bahçesi yapacaklarını dile getirdi.

"Niçin Amerika'da, İngiltere'de bu denli büyük bahçeler var da bizde olmasın? Hep beton yığınları mı olacak?" diye soran Erdoğan, projesi hazır olan Millet Bahçesi'nin de süratle tamamlanacağını söyledi.

Şehir Hastanesi'nin adımını attıklarını bildiren Erdoğan, sağlıkta, eğitimde bugüne kadar atılan dev adımlarla, bu yolculuğun devam edeceğini vurguladı.

- "Biz kendilerini hukuka davet ediyoruz"

Erdoğan, bölünmüş yollarla, çok daha ideal olan yolları birbirine bağlayarak bu yolculuğu devam ettireceklerini kaydederek adalet, emniyet, enerji, tarım alanlarının atacakları adımın önemli ayakları olduğunun altını çizdi.

"Biz bu millete efendi olmaya değil, hizmetkar olmaya geldik." dediklerini anımsatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Şimdi, birileri ortalığı karıştırıyor. Neymiş, bizi dövize mahkum edeceklermiş. Kur, faiz... Neymiş, Çarşamba günü saat 18'e kadar Papazı bırakın. Bırakmadığımız takdirde yaptırımlar başlayacakmış. İçişleri Bakanımızı, Adalet Bakanımızı yaptırımlara mahkum edeceklermiş. Ne oldu biz de kalktık, anında Amerika'nın İçişleri ve Adalet Bakanına aynı yaptırımı kelimesi kelimesine uyguladık. Şimdi yeni bir şey daha çıkardılar. Demir çelikte bize yaptırım... Amerika bak, Dünya Ticaret Örgütü diye bir örgüt var. Bu örgütün kuralları içerisinde senin kuralsızlığın yok. Biz, uluslararası hukuka göre hareket ederiz. Hukuk tanımama gibi bir anlayış, Türkiye'de yoktur. Dolayısıyla, biz kendilerini hukuka davet ediyoruz."

- "Suç işleyen bedelini ödeyecek"

 "Biz, sizinle NATO'da beraber değil miyiz, beraber hareket etmiyor muyuz?" diye soran Erdoğan, "Stratejik ortak değil miyiz? Ne oldu şimdi size, bu ortaklığı niye bozuyorsunuz? Demek ki suç bizde değil? Suç nerede, onlarda... Şimdi senin adamın suçluysa, eğer terör örgütleriyle ilişkisi varsa, bu ülkenin de bir yargı sistemi, hukuk sistemi var, gereği neyse bunu yapar." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Siz benim Halk Bankası Genel Müdür Muavini'mi hiçbir suçu yokken tutuklayacaksın, siz kalkıp Halkbank'ımıza hiçbir ilgisi alakası yokken yaptırım uygulayacaksın, Türkiye'den de kalkıp burada farklı şeyler isteyeceksin. Biz, burada bir mütekabiliyet anlayışıyla hareket etmiyoruz. Sen öyle yaptın da biz böyle yapıyoruz diye bir mantıkla değil, suç işleyen bedelini ödeyecek. Olay budur." şeklinde konuştu. 

Amerika'yla hiçbir zaman kötü olmanın gayreti içine girmediklerinin altını çizen Erdoğan, Arapların "Men dakka dukka" sözünü hatırlattı, "Biz de onu yaparız" dedi.

Hiçbir zaman münasebetleri kötülemekten yana olmadıklarını ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dışarıda bunlar, içeride de Kılıçdaroğlu, kalkıp akıl veriyor. Ya o aklı sen kendine sakla. Bir girdin, iki, üç, dört, beş, altı, yedi, sekiz mağlup oldun. Mağlup da mağlup... Senin demokrasi anlayışın bu... Şimdi 'Kongreye gitmiyorum' diyorsun. İster git ister gitme, o bizim derdimiz değil. Ama senin demokrasi, hak ve özgürlük anlayışın bu. Ama bizde böyle bir şey yok."

Ankara Spor Salonu'nda 4 Ağustos'ta AK Parti Kadın Kolları Kongresini yaptıklarını hatırlatan Erdoğan, "Önümüzdeki cumartesi genel merkezimizin kongresini yapacağız. Orada onlara güzel bir demokrasi dersi vermek isteriz. Dilerim ki takip etsinler. Ama işlerine gelmez. Nasıl bir demokrasi, kongre olurmuş görsünler. Şu karşımdaki tabloya bakıyorum. Bu tabloya bakınca ben Rabiamızı görüyorum." ifadelerini kullandı. 

"Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet" vurgusu yapan Erdoğan, alandaki kalabalıkla birlikte "Beraber yürüdük biz bu yollarda" şarkısını söyledi. ,

BU ÜLKENİN TÖKEZLEYECEĞİNİ SANMAK AHMAKLIKTIR

Türkiye Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Böyle bir ülkenin ayağına döviz kuru dolaştı diye tökezleyeceğini sanmak ahmaklıktır." dedi.

Erdoğan, Trabzon Zorlu Otel'de düzenlenen AK Parti Trabzon İl Başkanlığı Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, AK Parti hükümetleri döneminde Trabzon'a yapılan yatırımları anlattı. Trabzon'da ikinci bir devlet üniversitesinin faaliyete geçirileceğini hatırlatan Erdoğan, Avni Aker ve Akçaabat stadyumlarının ise "Millet Bahçesi" yapılacağını söyledi.

Erdoğan, sağlık alanında hayata geçirilen projelere de değinerek, Trabzon'da bin 200 yataklı şehir hastanesinin yapımına devam edildiğini kaydetti.

- "Dağları delerek yola devam ediyoruz"

Erdoğan, TOKİ vasıtasıyla 8 bin konut projesinin hayata geçirildiğini dile getirerek, sözlerine şöyle devam etti:

"Dağları delerek yola devam ediyoruz. Şimdi hedef 12 köprülü kavşak, 17 tünel ve 55 köprü bulunan Kanuni Bulvarı ile Akyazı ve sahil bağlantı yolları projesinde tamamlanan kesimleri etap etap hizmete sunmak...Projenin tamamını inşallah 2 yıla kadar bitiriyoruz. Doğu Karadeniz'in Anadolu'ya açılan kapısı olan Zigana Tüneli'ni ve bağlantı yollarını da önümüzdeki yıl tamamlıyoruz. Zigana Tüneli, özellikle Trabzon Limanı'nın, Türkiye'nin önemli limanlarından biri olmasını sağlayacak."

Trabzon'un ilçe bağlantı yollarının iki yıl içinde bitirileceğini bildiren Erdoğan, "Etüt proje çalışmalarına yakında başlayacağımız Trabzon-Erzincan hızlı tren hattıyla Trabzon'u da hızlı tren ağına ekliyoruz." bilgisini verdi.

Erdoğan, Trabzon Havalimanı'ndaki yolcu trafiğinin geçen yıl 4 milyon 153 bine ulaştığını kaydeden Erdoğan, "Çalışırsan oluyor. 'Yok şöyle demişler, yok döviz yokmuş, yok bilmem ne yokmuş'. Ne olursa olsun. Benim insanım, milletim, vatandaşım var ya bu seyrüseferlerle neyin ne olduğunu gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

- "Yatırımlar hız kesmeden devam edecek"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgenin turizm kaynaklarına da katkı verdiklerini hatırlatarak "Uzungöl'ün durumu iyi değil. Burayı daha iyi hale getirmemiz lazım. Bu haliyle olmaz. Onun için adımlarımızı daha kararlı atacağız, süratle." dedi.

Trabzon'a toplam 1,7 milyon lira tutarında tarımsal destek verildiğini anlatan Erdoğan, "Ne diyor Kılıçdaroğlu? 'Çiftçi ağlıyor' diyor. Eline, diline dursun. 'Nasıl ağlıyor ya?' Ben sana resmi rakam veriyorum. Dikkat et, öyle havada, tavada değil. Ama haberi yok. Bunlar benim çiftçime verilmiş olan tarımsal destek. Önümüzdeki dönemde bu yatırımlar hız kesmeden devam edecek. Rabbim imkan ve ömür verdiği sürece ülkemize ve sizlere hizmet etmeyi devam ettireceğiz. Biz, size efendi olmaya gelmedik, hizmetkar olmaya geldik." ifadelerini kullandı.

-  "Alternatif finans araçlarıyla cevap vereceğiz"

Meselelere günlük gelişmelerin dar penceresinden değil, asırlara sari bir perspektiften baktıklarını vurgulayan Erdoğan, "Böyle bir ülkenin ayağına döviz kuru dolaştı diye tökezleyeceğini sanmak ahmaklıktır." şeklinde konuştu.

Erdoğan, tüm imkan ve kararlılıkla 2023 hedeflerine yürüdüklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Kendimize dünyanın en iyileriyle yarışan savunma sanayisini kurduk, kuruyoruz. Bugün de bizleri dolarla sınayanlara yarın alternatif finans araçlarıyla cevabımızı vereceğiz. Birilerinin güya Türkiye'yi ekonomik açıdan düzlüğe çıkarmak için eski dönemin araçlarını yeniden tedavüle sokmaya çalıştığını görüyoruz ama biz bu şifreleri çok iyi biliriz. 'IMF ile anlaşın' diyenlerin aslında 'Ülkenizin siyasi bağımsızlığından vazgeçin' demek istediklerini gayet iyi biliriz."

Türkiye'ye yönelik tehdit girişimlerinin anlamını da bildiklerini vurgulayan Erdoğan, "(Faiz) diyorlar. Bu can bu tende kaldıkça, bu tuzağa da gelmeyiz. Çünkü faiz, zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapan bir sömürü aracıdır, bunu iyi bilelim. Kimse bizi bu tuzağa düşürmeye çalışmasın. Bu oyuna da gelmeyeceğiz. Hiçkimse boşuna hevese kapılmasın. Bu millet, ayaklarına yeniden prangalar vurulmasına, boynuna yeniden zincir geçirilmesine izin vermeyecektir. Özgürlüğün bedeli ancak can olabilir. Biz bunun için her fırsatta, 'tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet' diyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- Notlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trabzon Zorlu Otel'de düzenlenen AK Parti Trabzon İl Başkanlığı Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısının ardından otelin önünde kendisine sevgi gösterisinde bulunan vatandaşları selamladı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi