Sistem derde deva olamadı!

Platform; "Milletin ve milli iradenin ülkede tamamen hakim kılınması için, üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek için, Anayasa değişikliğine "evet" diyoruz" dedi.

Sistem derde deva olamadı!

18 Maddelik Anayasa değişikliğine dair referanum öncesi  Güneydoğu Anadolu Bölgesini gezerek anayasa değişikliğine ilişkin bilinmeyenleri anlatacak olan "Anadolu Evet Platformu", kuruldu. Platform sonuç bildirgesini Diyarbakır'da okuyarak, çalmalarına start verdi.

KURULUŞ BİLDİRGESİ

Anadolu Evet Platformu, tanıtım ve sonuç bildirgesini, bir otelde düzenlenen toplantıyla deklare etti. Tanıtım afişlerini Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Zazaca hazırlayan platformun sözcülüğü yapan Ahmet Ay bidirgeyi okudu. Ay, vesayeti temel alan, halkı ötekileştirici anayasaların milletin derdine deva olmadığı gibi yeni siyasi, sosyal ve ekonomik travmalara yol açtığını iddia etti.

Bildirgede, Türkiye'de yaşanan zorlu sürecin omuzlarına yüklediği sorumlulukla platformun oluşturulduğu belirtilerek, "Tarafımızı belli etmek suretiyle referandum sürecine müdahil olduğumuzu deklare etmek ve tarihsel sorumluluğumuzu yerine getirmek üzere platform oluşturuldu. Toplumumuzdaki her birey gibi bizler de siyasi düşünce ve tercih hakkına sahibiz. Referans noktamız bu bireysel ve demokratik hakkımızdır. Hiç bir siyasi parti veya oluşumun güdümünde olmadığımızı, motivasyonunu milletten alan sivil bir oluşum olarak hareket ettiğimizi belirtmek isteriz." ifadelerine yer verildi.

BÜROKRATİK OLİGARŞI

Darbelerin siyasi, sosyal ve ekonomik travmalara neden olduğunu dile getiren Ay, "Darbelerin kirli sayfalarında uygulamasını gördüğümüz ve halka dikte edilen askeri vesayeti temel alan, halkı ötekileştirici anayasalar aziz milletimizin derdine deva olmadığı gibi yeni siyasi, sosyal ve ekonomik travmalara yol açmıştır. Bu anayasalardan güç alarak devletin içine kadar konumlanan vesayet odakları Türkiye’nin büyümesinin önünü kapatarak milletin iradesine pranga vurmuşlardır. Bu statükoya dur diyen Gazi Meclisimiz, milletin iradesiyle bütünleşmek amacıyla referanduma sunduğu bu anayasa değişiklik paketi, güçlü bir hükümet sistemiyle teori ile tıkanan değil, pratikle yol alan bir siyasi mekanizma oluşturacağına inanıyoruz. Ülkenin geleceği, kimi siyasi aktörlere, bürokratik oligarşinin beka kavgasına feda edilemez. Bu bağlamda bizler ülkemizin siyasi ve ekonomik alanda daha hızlı bir kalkınma ve gelişme ile küresel aktör olmasının önünün açacak olan bur referandum için katkı sunmayı gaye ve dert edindik." dedi.

DARBELER ANAYASASI

"Türkiye’de anayasalar, askeri darbelerle tepeden inmeci jakoben anlayışla halka dayatılarak onaylatılmış, uygulanmıştır." diyen Ay, sözlerine şöyle devam etti: "1924’ten beri anayasalar, ülkeden yaşayan vatandaşlarımızı etnik köken, inanç ve mezhep temelinde ayrıştırmış, ötekileştirmiş ve kamplaştırmıştır. Çok partili siyasi hayatımıza baktığımızda Türkiye ne zaman toplumsal barışı, kardeşliği ve adaleti tesis etmek için bir adım atılmış ise vesayet odakları ve çözüm ortakları devreye girmiş, atılan bu adımları durdurmaya çalışmışlardır. Tüm bu gerçekler ışığında, milletin ve milli iradenin ülkede tamamen hâkim kılınması için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye azmetmiş bulunmaktayız. Daha güçlü demokrasi, kalıcı toplumsal barış, büyük ekonomi, istikrarlı yürüyüş ve küresel aktör olma adına refaranduma sunulacak yeni anayasa değişiklik paketine Anadolu Evet Platformu olarak bizler 'Evet' diyoruz."

15 TEMMUZ'U UNUTMAYIZ

15 Temmuz'da FETÖ ihanet çetesi tarafından yapılmak istenen tarihin en alçak darbe teşebbüsü ile siyasete ve milli iradeye son verilmek istendiği vurgulanan bildirgede, şunlar kaydedildi: "Daha güçlü demokrasi, kalıcı toplumsal barış, büyük ekonomi, istikrarlı yürüyüş ve küresel aktör olma adına referanduma sunulacak anayasa değişiklik paketine Anadolu Evet Platformu olarak bizler 'Evet' diyoruz."

HALKTA BİR TEVECCÜH VAR

Anadolu Evet Platformu Üyesi Alaatin Parlak, siyasi partilerden ve sivil toplum kuruluşlarından bağımsız olarak platformu kurduklarını belirtti. Parlak, Türkiye'nin tarihinin en önemli süreçlerinden biriyle karşı karşıya bulunduğuna işaret ederek, "Bir sistem değişikliği söz konusu. Bu sistem değişikliği toplumun sosyal, siyasal ve kültürel anlamında ilerlemesi açısından çok ciddi katkılar sunacağı için Anadolu Evet Platformu'nu kurduk. Ev ev, köy köy  gezip yeni anayasa sürecini halka anlatacağız. Toplumu asla kamplaştırmayacağız ve ötekileştirmeyeceğiz. Dilimiz çok yumuşak olacak. İnsanları ikna etmeye yönelik bir tavır geliştireceğiz. Bu 80 milyonun sıkıntısıdır. Bu anlamda halkta da bir teveccüh olduğunu görüyoruz. Çünkü bu değişiklik halkın bir anlamda sosyal, siyasal ve ekonomik refahını yükselteceğini düşünüyoruz." diye konuştu.

7 HAZİRAN VE 1 KASIM SEÇİMYERİ

 7 Haziran seçimlerinde Türkiye’de tek başına bir iktidar çıkmadığı için 1 Kasım’da tekrar seçime gidilmek zorunluluğu yaşandığını anımsatan Parlak, "Ekonomik anlamda sıkıntılar ve masraflar oldu. İnşallah bu sistemde halkın kendi iradesiyle sandığa gidip yetkiyi tek elde toplayacak sürece katkı sunacağını düşünüyoruz. Kürtlerin de bu bağlamda Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana yaşamış olduğu sıkıntılar geçmiş dönemde yapılan çalışmalar ile sıkıntılarının büyük bir kısmı atlatıldı. Bu sistem değişikliği ile ilgili bazı reformlar olabilir mi? önümüzdeki süreçte beraber göreceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz