Trump'ın Bağdadi fotoğrafları dalga konusu: Boştaki kırmızı kablo benim!

IŞİD lideri Ebu Bekir Bağdadi'nin öldürüldüğü operasyonun Amerikan yönetimi tarafından Beyaz Saray'da izlendiği sırada çekildiği belirtilen fotoğraflar sosyal medyanın diline düştü. Çok sayıda boşta kalmış kablonun görünmesi fotoğrafın mizansen olduğu iddialarına yol açtı.

Trump'ın Bağdadi fotoğrafları dalga konusu: Boştaki kırmızı kablo benim!

ABD Başkanı Donald Trump’ın IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi’nin ölümüyle sonuçlanan baskın hakkında verdiği ayrıntılar ve Beyaz Saray’ın yayınladığı fotoğraflar tartışma yarattı. Baskını ‘film izler gibi’ seyrettiğini söyleyen Trump’ınçizdiği  dramatik tablo diğer yetkililerce teyit edilmedi. Baskın sırasında Beyaz Saray Durum Odası’nda çekildiği belirtilen fotoğraflarınsa mizansen olduğu öne sürülüyor.

Beyaz Saray’ın Twitter hesabından yayınladığı fotoğrafta ilk dikkat çeken ayrıntı, masada görülen ucu açık ethernet kablolarıydı. Kablolar Twitter’da dalga konusu olurken, kameraya bakar gibi görünen Trump’ın yanındaki Başkan Yardımcısı Mike Pence, Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien, Savunma Bakanı Mark Esper ve Genelkurmay Başkanı Mark Milley’nin farklı yerlere bakması da mizansen iddiasına kanıt olarak sunuluyor.

OBAMA’NIN FOTOĞRAFÇISI: SAATLER UYUŞMUYOR

Trump’ın selefi Barack Obama’nın döneminde Beyaz Saray Fotoğrafçılık Ofisi’nin direktörü olan ve El Kaide lideri Usame bin Ladin’in öldürülme anında çekilen fotoğrafta imzası bulunan Pete Souza da fotoğrafı sorgulayanlar arasında. Souza Twitter’dan yaptığı paylaşımlarda söz konusu fotoğrafların baskın sırasında değil, baskından yaklaşık 1 buçuk saat sonra çekildiğini savundu. Bu iddiasını da fotoğrafın IPTC verisine dayandırdı.

‘GOLF OYNUYORDU’ İDDİASI

Beyaz Saray muhabirleri arasındaki yazışmalarınsa, Trump’ın baskının en azından ilk anlarında golf oynadığına işaret ettiği öne sürülüyor.

NYT: AĞLAMA SESİNİ DUYMAMIŞ OLABİLİR

New York Times gazetesiyse, Trump’ın “Bağırıyordu, ağlıyordu, kendini kaybetmişti” diyerek Bağdadi’nin son anlarına dair verdiği ayrıntıları sorguladı. Gazeteye konuşan bir dizi kaynak, Durum Odası’na verilen görüntülerin sessiz olduğunu söyledi. Buna göre, Trump’ın “Köpeklerimiz onu takip ederken çıkışı olmayan bir tünele girdi. İntihar yeleğini ateşledi, kendisini ve üç çocuğunu öldürdü… Son anlarını katıksız bir korku, tam bir panik ve dehşet içinde geçirdi” diye anlattığı görüntüler Beyaz Saray’da aslında, İdlib’deki karanlık yerleşkede operasyona katılan personelin başının üzerine yerleştirilmiş ısıya duyarlı kameralar üzerinden izlendi. Ve görüntüler sessizdi. Gazete, söz konusu kameraların tünelin içinden görüntü alamayacağına dikkat çekti.

ESPER: O AYRINTILAR BENDE YOK

Baskını Beyaz Saray’da Trump’la birlikte izlemiş olması gereken Savunma Bakanı Mark Esper de, Trump’ın dramatik anlatımını doğrulamadı. Esper ABC ile söyleşisinde, “Bende bu ayrıntılar yok. Başkan muhtemelen sahadaki komutanlarla konuşma fırsatını buldu” yorumunu yapmakla yetindi.

‘BİRİ KABLOLARI TOPLATSIN’

Durum Odası’ndaki kablolar ise Twitter’da dalga konusu olmuş durumda. Atılan tweetlerin bazıları şöyle: “Birisi Trump’ın kablolarını toplatsın yoksa bu gece uyuyamayacağım.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler