Görüş Bildir

Umut verici!

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı “Master Planı” Güneydoğu’yu heyecanlandırdı. Diyarbakır, Siirt ve Batmanlı vatandaşlar, eylem planının olumlu karşıladıklarını belirterek, umutlarının arttığını kaydetti.

Umut verici!

Bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Mardin’e gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun burada açıkladığı 10 maddelik “Terörle Mücadele Eylem Planı”, Güneydoğulu vatandaşları heyecanlandırdı. Diyarbakır, Batman ve Siirtli vatandaşlarla eylem planıyla ilgili düşüncelerini anlatı.

“ALLAH BAŞBAKANIMIZI KORUSUN”

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde ikamet eden Necla Uçar, “Üç yıl önce eşimi kaybettim. Kirada oturuyorum. AK Parti’den destek geldi. Bir kaç parça eşyam vardı. Bana yardım ettiler. Mahallenin muhtarı da yardımcı oldu. Ziya Gökalp Mahallesi’nde oturuyordum. Biliyorum Başbakanımız bize yardımcı olacaktır ama bugüne kadar sesimizi ona ulaştıramadık. Bize sahip çıksın. Bana, çocuklarıma destek çıksın. Yardımlarını bekliyorum. Allah onu ve çocuklarını korusun. Barış istiyoruz, barış istiyoruz, barış istiyoruz. Bu insanlara sahip çıksın bizim halimiz görsün. Benim durumumda olan kadınlara yardım etsin. Evimiz vardı. Binanın önüne bomba bıraktılar. Bizi dışarıya çıkarttılar. Mecburen çocukları alıp dışarı çıktık. Geri döndüğümüzde ev falan bir şey kalmamıştı. Ne kapı kalmıştı ne bina kalmıştı. Ben ve çocuklarım dışarıdayız” dedi.

“HENDEK SİYASETİNE İZİN VERMEMELİYİZ”

Ahmet Abakay, “Bu hendek zihniyetinden dolayı birçok insan mağdur oldu. Devletimiz olsun, bakanlıklar olsun ellerinden gelen her şeyi vatandaşlara yapmaya çalışıyorlar. Bugün de Başbakanımızın yaptığı açıklamadan sonra inanıyoruz ki hükümetimiz, bakanlıklarımız ellerinden gelen her şeyi yapacak. Önemli olan halk olarak bizim bu hendek siyasetinden vazgeçmemiz ve bunlara destek vermememiz” diye konuştu.

“BAŞBAKANIN AÇIKLAMALARINI KEYİFLE İZLEDİK”

Turgut Özderen, “Başbakanımızın yaptığı açıklamayı büyük bir keyifle izledik. Yapılan çalışma çok hoşumuza gitti. Tarihi dokunun bozulmaması ve Diyarbakır’ın kültürüne uygun yapıların yapılması bütün halk tarafından olumlu karşılandı. Bir an evvel bölgemizde tırmanan terörün bitirilmesi istiyoruz. Tarafların Diyarbakır’ı gerçek sahiplerine teslim etmesini istiyoruz. İnsanları göçe zorlayanlara sesleniyorum, Diyarbakır’ı Diyarbakırlılara bırakın” şeklinde konuştu.

“PRİM BORÇLARI SİLİNMELİ”

Batmanlı Ercan Atay, “Prim borçların ertelenmesi ile sorun çözülmez. Bunun yerine borçlar silinmeli. Demokratik açılım olarak da Başbakan’ın elinde silah olan hiç kimse ile görüşmeyeceklerini söyledi. Biz de bunu destekliyoruz. Abdullah Öcalan’ın elinde silah yok onunla bu müzakereler yapılabilir. O zaman bu sorunlar çözülür. Açıklanan demokratik reformlar yetmez ama yine de olumlu gelişmelerdir” dedi.

“BÖLGENİN ŞAHLANACAĞINA İNANIYORUZ”

Selman Tür, “10 maddeyi de destekliyoruz. Terörle mücadele kapsamında hazırlanan 10 maddenin hayata geçmesi durumunda bölgenin şahlanacağına inanıyoruz. Bir takım kirli ellerin bu bölgede ellerini çekmelerini bekliyoruz. Bölgeye çözüm süreci gelmişti, huzur, refah gelmişti. Ama ne olduysa gizli bir el bölgeyi yine karıştırdı ve eski günlerine çevirmeye çalışıyor. Bu 10 madde hayata geçmesi durumunda bunların hepsinin önüne geçeceğine inanıyorum” dedi.

“BUNU DESTEKLEMEK GEREKİR”

Siirtli İsmet Ertaş, “Gerek Türk gerekse Kürt halkının yararına olacak her türlü destek planına olumlu bakıyoruz. Tabi ki kitlesel bir kopuş var. Umarım zararı olan vatandaşların bu zararları telafi edilir ve tahrip olan alanlar yeniden eski yapıya kavuşur. Bunu desteklemek gerekir. Çözüm sürecine keşke dönülse. Sanki silah tek seçenekmiş gibi bir algı oluşturuldu. Tarihte de örnekleri olduğu gibi eninde sonunda müzakere yapılaması gerekir. Daha fazla sivil halk zarar görmeden bu işin çözüme kavuşması gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

“UMUT VERİCİ BULUYORUM”

Atilla Durak, “Eylem planını umut verici buluyorum. Bölgenin ekonomik anlamda gelişeceğine inanıyorum. 10 maddelik mastar planında en öncelikli nokta demokratik adımların atılması maddesidir. Eylem planında bölge halkının ekonomik anlamda kalkınması, yatırımların artırılması yer alıyor. Bunlardan daha önemlisi de STK'ların daha da muhatap alınarak bölge sorunların çözümü noktasında istişarelerde bulunmaları açıklaması oldu. Başbakanın bu açıklamalarını umut verici bulduğumu düşünüyorum ve bölgeye olumlu katkı sağlayacağına inanıyorum. Bugüne kadar hep güvenlik açısından bakılan bölgeye bundan sonra da güvenliğin yanında sosyal ekonomik adımlarla da bunun desteklenmesi bölgenin kalkınmasına ciddi bir adım olacağını düşünüyorum” dedi.

“BÜYÜK PROJELERİ HAYATA GEÇİRECEKLERİNE İNANIYORUZ”

İzzettin İçin ise, “Başbakan Cuma günü Siirt'e gelecek. Biz de Siirt ile ilgili birkaç hususu kendisine buradan sunmak istiyoruz. Öncelikle bugünü kadar olduğu gibi bundan çok daha fazla şu hususlara dikkat etmek gerekir. Bunlar öncelikle bölgeye atanan bürokratlar, il müdürleri ve güvenlik temsilcilerinin mutlaka bölge haklıyla kaynaşacak formatta profilde insanlar olması gerekir. Bunun aksi olması geçmiş yıllarda bunun sorunlarını devlet olarak vatandaş olarak çektiğimizi hepimiz çok iyi biliyoruz. AK Parti’nin, hükümetin, başbakanın bölgeye ile ilgili bundan sonra çok büyük projeleri hayata geçireceğine inanıyoruz. Bu projeleri yerelde takip edecek yöneticilerin heyecan verecek çalışacak içerisinde olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

İşte o 10 madde!

- Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı 10 maddelik Eylem Planı'na göre, millet vicdanı ve hikmetiyle devlet aklı birleştirilecek. Millet ve devlet arasındaki farklar tümüyle ortadan kalkacak

- Kapsamlı bir demokratik reform süreci başlatılacak. Başta yeni anayasa olmak üzere, Türkiye'nin vesayet kuralları değiştirilecek

- Yeni bir yasal düzenleme ile bütün tarihi şehirler, tarihi dokusu içinde yeniden ihya edilecek

- Yerel yönetimlerin yetkileri genişletecek ama bu yetkilerin istismar edilmesine izin verilmeyecek

- Bütün illerde ve ilçelerde "İstişare Meclisleri" kurulacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından Mardin'de açıklanan 10 maddelik, "Terörle Mücadele Eylem Planı" ile millet vicdanı ve hikmetiyle devlet aklı birleştirilecek, millet ve devlet arasındaki farklar tümüyle ortadan kaldırılacak.

Başbakan Davutoğlu, 10 ayaklı ve 10 temel esasa dayanan eylem planını, Artuklu Üniversitesindeki "Kardeşlik Buluşmaları Mardin Konferansı"nda açıkladı.

Buna göre, planın birinci ayağı psikolojik unsur olarak belirlendi. Bu dönemde, geçmişte olduğu gibi millet vicdanı ve hikmetiyle devlet aklı birleştirilecek. Millet ve devlet arasındaki farklar tümüyle ortadan kalkacak. Parçalayıcı ulusçuluk anlayışı yerine birleştirici, bütünleştirici millet anlayışı ve insan odaklı devlet anlayışı getirilecek.

İkinci olarak, kamu düzeni inşa edilecek. Kamu düzenini kim, hangi gerekçeyle tehdit ederse etsin, hak ettiği cevabı alacak.

Üçüncü olarak, kapsamlı bir demokratik reform süreci başlatılacak. Başta yeni anayasa olmak üzere, Türkiye'nin vesayet kuralları değiştirilecek.

- Her aileye destek programı

Eylem planının dördüncü ayağında, tam bir sosyal seferberlik ilan edilecek. Bütün yaralar sarılacak. Gerekirse her bir aileye destek programı uygulanacak.

Eylem planının beşinci ayağı ise ekonomiye yönelik. Bölge ekonomisi daha da güçlendirilecek. İstihdamı artıracak yeni hamleler yapılacak. Doğu ve Güneydoğu'da işveren ve sigortalıların ödeme güçlüğü nedeniyle oluşan prim borçları hiçbir gecikme zammı olmaksızın ertelenecek. Esnaf ve sanatkarların kredi ödemeleri de ertelenecek.

Planın altıncı ayağını ise mekanların yeniden ihyası oluşturuyor. Yeni bir yasal düzenleme ile bütün tarihi şehirler, tarihi dokusu içinde yeniden ihya edilecek. Bu süreçte kentsel alt yapılar da tümüyle elden geçirilecek ve süratle yollar rehabilite edilecek.

- İletişim birimleri oluşturulacak

Yedinci ayakta ise etkin bir iletişim stratejisi uygulanacak. Algı operasyonlarına karşı her yerde bir iletişim birimi oluşturulacak. Bütün dünyaya olan bitenle ilgili en etkin iletişim stratejileriyle bilgiler aktarılacak.

Sekizinci olarak, yeni yasal ve idari düzenlemeler yapılacak. Yerel yönetimlerin yetkileri genişletilecek ancak yerel yönetimlerin bu yetkileri istismar etmelerine asla izin verilmeyecek.  

Dokuzuncu olarak, "milli kardeşlik" anlamında yeni bir dönem başlatılacak. Burada da muhatap milletin kendisi olacak. Bütün illerde ve ilçelerde "İstişare Meclisleri" kurulacak. Herkes muhatap alınacak ancak elinde silah olan kimse muhatap kabul edilmeyecek.

Eylem planının son maddesi ise yeni bir kardeşlik döneminin başlamasına yönelik. 10. madde çerçevesinde kapsamlı bir, "birleştirici ruh hareketi" başlatılacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi