Görüş Bildir

"Uykudan uyanmamız gerekiyor"

İstanbul'da düzenlenen Al Sharq Forum programına katılan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İslam dünyasına seslenerek, "Bizim uykudan uyanmamız gerekiyor" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Al Sharq Forum programına katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Bizim geleceğimiz adına birlikte yapacağımız şeyler çok önemli. Bu sorunlardan bahsetmek zorundayım. Büyük resmi göstermem gerekiyor. Buradaki politik, ekonomik sistem adalet üretmiyor. Burası çok net. Pek çok dünya liderleri güvenlik konseyi ismini veriyor. Küresel sistem olarak bir güvenlik sağlamıyor. Bu tabii ki çok kolay değil. Bunu kabul ediyorum. Buradaki güvenlik konseyinin üyeleri hiçbir şekilde ayrıcalıklarını bırakmak istemiyorlar" dedi.

“AVRUPA MERKEZLİ POLİTİKAYI ARTIK TARİH YAPMAMIZ GEREKİYOR”

Kalın konuşmasının devamında "Dünya 5’ten büyüktür diye bir formül geliştirildi. Sadece 5 ülkeden ibaret değil. Dünya 5 üyenin gözlerinden görülemez sadece. Konseyde bulunan ülkelerin sayısı arttırabilmekten daha fazlası gerekiyor. Kültürü ve politikayı anlamamızı değiştirmemiz gerekiyor. Ekonomiyi de anlamamız gerekiyor. Avrupa merkezli politikayı artık tarih yapmamız gerekiyor. Çünkü tarih Avrupa merkezli anlayışın gölgesinde yaşıyoruz. Müslüman dünyasında bile bu böyle. Artık buradaki sorunlara eleştirel yaklaşmamız gerekir. Biz bu kavramları çok fazla içselleştirmiş durumdayız. Avrupa merkeziyetçi durumdayız" ifadelerini kaydetti.

Avrupa’nın milyonlarca mülteciye arkasını döndüğünü ifade eden Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Sistemlerin karşısında durmamız, eleştirmemiz gerekiyor. Temel kavramların karşısında durmamız, eleştirmemiz gerekiyor. Buradaki algıyı hemen değiştiremeyiz. Bir konuşmayla bir makaleyle değiştiremeyiz. Bunu sistematik olarak tekrar tekrar yapmamız gerekiyor. Avrupa tabii ki aydınlığın, medeniyetin merkeziydi. Milyonlarca mülteciye tamamen arkasını döndü. 'Bizim kapımıza gelmedikten sonra sorun teşkil etmiyor' dedi. Avrupa’daki sokaklarda mülteciler görüldüğü zaman bir sorun teşkil etti. O zaman Türkiye’yi çağırdılar ve 2015'te bir anlaşma yapıldı. Bu konuda bile sözlerini tutmadılar. Türkiye bu konuyu üstlenmek zorunda kaldı. 3 milyon mülteciyi ve Afganistan’dan Libya’dan bir sürü mülteciyi ağırlamak zorunda kaldı. Biz kendi sözümüzü tutuyoruz. Elimizden geldiğince bunu yapmaya çalışacağız. Açık kapı politikasını bütün mülteciler için, etnik alanlarını, ırklarını göz önünde bulundurmaksızın kapılarımızı açık tutacağız. Çünkü Cumhurbaşkanımız böyle söyledi. Bizim paylaşacak ekmeğimiz olduğu sürece bunu yapacağız. Dünyanın güçlü ülkeleri neredeler? Dünya insanlığını temsil ettiklerini iddia eden ülkeler neredeler? Lafa gelince çok hoş kavramlardan söz ediyorlar. Bunlar sadece sözde kalıyor. Biz bunu tekrar tekrar gördük” dedi.

"BİZİM UYKUDAN UYANMAMIZ GEREKİYOR"

İslam dünyasının derin uykudan uyanması gerektiğini ifade eden Kalın, "Artık yine Avrupa’da bile neyi görüyoruz? Almanya seçimlerinde gördüğümüz gibi daha da sağa doğru ilerliyorlar. Neonazi politikalarına doğru ilerliyorlar. Bu aşağı yukarı Avrupa’nın önde gelen ülkelerindeki durum. Bunları tekrar tekrar sormalıyız. Gerçekten ne olup bitiyor? Peki durum buysa ne yapmamız gerekiyor? İlk olarak yapmamız gereken şu: Bizim uykudan uyanmamız gerekiyor. Çok uzun zamandır Müslüman dünyasından bahsediyorum, Müslüman akademisyenlerden söz ediyorum. STK’lardan, politik liderlerden, öğrencilerden söz ediyorum. Kadınlardan söz ediyorum. Bu derin uykudan uykudan uyanmamız gerekiyor. Bu konunun, sorunun ne kadar ciddi olduğunu fark etmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi