Görüş Bildir

Yatırımlara devam edeceğiz

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, terörün ekonomik yapıya büyük bir darbe vurduğunu belirterek, "Yatırım yapıyoruz. Ancak, terör örgütü bunu engellemeye çalışıyor. İşadamlarımız özel müteşebbislerimizin burada az oranda yatırım yapmasının sebebi de örgütün yatırımcıya engel olmasıdır.

Yatırımlara devam edeceğiz

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Mardin'de Dicle Kalkınma Ajansı'nın (DİKA) Devlet Destekleri tanıtım toplantısına katıldı. Yılmaz, ajans uzmanlarında özellikle Irak Kürt Yönetimi ve Suriye'ye yönelik yeni projelere imza atmalarını ve kalkınma ajansları ile AB kurumlarından faydalanmak için yeni projeler hazırlamalarını istedi. Ortadoğu'daki sıkıntıların kaynağında bu bölgedeki ülkeler arasında iyi ilişkilerin oluşmamasına yönelik oyunlar oynandığını dikkat çeken Yılmaz, "Bugün bölgemizdeki olayların temelinde de Ortadoğu'ya huzur ve güvenin gelmemesi içindir" dedi.

Türkiye'nin ekonomik kalkınma ve gelişmesinde önemli bir aşama kaydettiğini söyleyen Yılmaz, terörün ekonomik yapıya büyük bir darbe vurduğunu belirterek, bölgeye devlet yatırımının yüzde 80'lerin üzerinde olduğunu kaydetti. Yılmaz, "Bir takım çevreler halka propaganda yapıyor. Çıkıp bu bölgeler mahrum kaldı. Bu bölgede devlet yatırım yapmıyor. 'Şudur budur' diye laflar söylüyorlar. Diğer taraftan yatırımlarımıza saldırıyorlar. Bunların samimiyetsizliklerini halkımız çok iyi biliyor. Bunu halkımız da çok iyi biliyor. Yatırım yapıyoruz ancak, terör örgütü bunu engellemeye çalışıyoruz.  İşadamları özel müteşebbislerimizin burada az oranda yatırım yapmasının sebebi de örgütün yatırımcıya engel olmasıdır. Ama bütün engellemelere rağmen bölgeye devlet olarak yatırımlarımız devam edecek. Kamu yatırımlarına ne kadar saldırsalar da bizler bu yatırımları yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Hükümetin bölgede özellikle operasyon sonrasında ilçelerde yaptığı çalışmalar hakkında da bilgiler veren Yılmaz, Sur, Silopi ve Cizre'de yürütülen operasyonların ardından bölgenin normalleşmesine yönelik yapılan çalışmalarla bölgenin çok daha huzurlu ve güvenli hale geleceğini vurguladı. Yapılan bütün çalışmaların ülkenin ve bölgenin daha huzurlu ve emniyetli hale gelebilmesi için olduğunu belirten Bakan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Huzur, emniyetin olmadığı yerde ne özgürlük, ne de ekonomik kalkınma olur. Sosyal ve ekonomik hayatın temeli emniyetli ve huzurlu bir ortamdır. Dolayısıyla bunları bozmaya çalışanlara hiçbir şekilde fırsat vermeyeceğiz. Kim ne derse desin, ne yaparsa yapsın, birlik beraberlik içinde bu tür konularda hiç bir ayrılığa düşmeden milletçe mücadele etmemiz gerekiyor. Bu mücadelede devam edeceğiz. Terörden dolayı yıkılan ve zarar gören yerlere yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Bunları 3 başlık altında yürütüyoruz. Birincisi; fiziki şartlarla ilgili çalışmalar. Zarar, ziyan tespitinden sonra bunları telafi etmeye dönük çalışmalar yürütüyoruz. Küçük ölçekli zararlar için maddi, daha büyük zararlar için ise yeniden inşa çalışmaları yapıyoruz. Altyapıdaki tahribatları onarıyoruz. Sosyal alanda da evini geçici bir süre terk etmek durumda kalan vatandaşlarımızla ilgili gıda, barınma gibi destekler sunuyoruz. Ayrıca bu operasyonlar sonrasında eviyle ilgili sıkıntısı olan geçici barınma ihtiyacı bulunan kardeşlerimize, ailelere destek veriyoruz. Gençlerimize ve kadınlarımıza dönük çalışmalar yapıyoruz. Ayrıca ekonomik konularla ilgili en temel mesele istihdam imkanlarını geliştirme. Bu anlamda daha kısa vadeli olarak toplum yararına çalışma gibi bir takım programlarla gençlerimizi istihdam edip daha üretken hale getiriyoruz. Mesleki eğitimlerle bunu takviye ediyoruz. Uzun vadeli olarak da emniyetli ve huzurlu bir ortamda bu bölgelerimizin potansiyellerini harekete geçirecek. Kamu ve özel sektör yatırımlarımızla kalkınma sürecini çok daha hızlandıracağız."

Bakan Yılmaz, GAP Eylem Planı'nda bölgeye bölgeye 40 milyarın üzerinde yatırım yapıldığını, daha 27 milyar liralık yatırım yapacaklarını ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi