Zana'nın Vekilliği Düştü

17 Kasım 2015’ten itibaren Genel Kurul’un 212 birleşimine katılmayan Zana’nın, “devamsızlık” gerekçesiyle TBMM üyeliğinden çıkarılmasını içeren Meclis Anayasa-Adalet Karma Komisyonu raporu Genel Kurul’da oylandı. Anayasa’ya göre en az 276 milletvekilinin onayı gereken karar, 302 oyla kabul edildi. Genel Kurul’da 22 ret oyu kullanıldı. AK Parti ve MHP grupları “milletvekilliğinin düşürülmesi” yönünde oy kullanırken CHP grubu oylamaya katılmamayı tercih etti.

Zana'nın Vekilliği Düştü

TBMM Genel Kurulunda yapılan oylamada, HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana'nın milletvekilliği, "devamsızlık" gerekçesiyle düşürüldü.

Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, Genel Kurula, HDP'li Zana'nın birinci yasama yılı ile ikinci yasama yılı 1 Ekim 2016 ile 30 Nisan 2017 tarihleri arasında Anayasa'nın 81. maddesine uygun biçimde ant içmeden aralıksız olarak Genel Kurulun 212 birleşimine katılmamasına bağlı devamsızlığı nedeniyle Anayasa'nın 84. ve İçtüzüğün 138. maddeleri uyarınca gerekli değerlendirmenin yapılması için Başkanlık Divanı'nın kararı ve TBMM Başkanlığı tezkeresi ile Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Komisyon raporunun oylamasının yapılacağını duyurdu.

EVETLER YÜKSEK ÇIKINCA

Ardından açık oylamanın şekli; elektronik oylama cihazıyla yapılması yönünde Genel Kurulun onayına sunularak, kabul edildi.  Zana'nın birinci yasama yılı ile ikinci yasama yılı 1 Ekim 2016 ile 30 Nisan 2017 tarihleri arasında 212 birleşime katılmaması nedeniyle milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili oylama yapıldı. Leyla Zana'nın milletvekilliği, TBMM İçtüzüğü gereği üye tamsayısının salt çoğunluğu olan 276'nın üzerinde oyla düşürüldü.

Genel Kuruldaki oylamaya 324 milletvekili katıldı. Oylamada 302 kabul, 22 ret oyu verildi. Oylamanın ardından TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, Zana'nın milletvekilliğinin düşürüldüğünü açıkladı.

24 YIL SONRA İKİNCİ KEZ OLDU

Leyla Zana, 1994’te üyesi olduğu Demokrasi Partisi’nin (DEP) kapatılmasından 24 yıl sonra ikinci kez Meclis’ten çıkarılmış oldu. Parlamentoda HDP’nin 54 olan sandalye sayısı 53’e düştü. HDP grubundan 10 milletvekili de tutuklu bulunuyor.

7 uluslararası ödül ile Paris, Cenevre, Roma’nın fahri vatandaşlıklarını alan Zana, sağlık sorunlarıyla mücadele ettiği için Diyarbakır’da doğduğu köyde günlerini geçiriyor. TBMM’deki sekreteryası ve bürosu daha önce kapatılan Zana’nın 2015’ten beri emanete alınan maaşı da yeniden bütçeye aktarılacak.

MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLENLER

Daha önce HDP'li vekiller Figen Yüksekdağ, Nursel Aydoğan, Faysal Sarıyıldız, Tuğba Hezer Öztürk ve Besime

Konca'nın milletvekillikleri düşürülmüştü. İstifa eden CHP İstanbul Şafak Pavey'in milletvekilliği  de düşürülerek sona erdirilmişti. Zana'nın milletvekilliğinin düşürülmesi ile Meclis'teki  sandalye dağılımı da değişti.

İşte yeni dağılım

AK Parti: 316

CHP: 131

HDP: 53

MHP: 36

İYİ Parti: 5

Bağımsız: 1

HDP'LİLER TEPKİ GÖSTERDİ

HDP milletvekilleri yapılan oylamaya tepki amaclı Meclis Genel Kurulunu terk etti. Genel Kurul’dan ayrılmadan önce Zana’nın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin ilk değerlendirmeleri HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu ve HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar yaptı. Kerestecioğlu ve Sancar, şöyle konuştu:

Kerestecioğlu, Bu Meclis’te 6. kez milletvekilliği düşürülüyor. Leyla Zana böyle kabul - ret oylarına sığacak bir şahsiyet değil. O sonsuza kadar Türkiye’de vekildir. 24 yıl sonra onun vekilliğini düşürmek AKP iktidarına nasip oldu. Bu Meclis adına utanç vericidir.

Mithat Sancar: "Burada Zana’nın vekilliğinin düşürülmesi kararı için bu kadar heyecanla oy kullanan bu vekillere şunu hatırlatalım: Aldığınız karar tarihi bir utancın çok daha fazlası. Bundan 24 yıl önce burada çok büyük bir ayıp, çok büyük bir utanç yaşanmıştı. Şimdi AKP, geçmişin kötü uygulamalarını fazlasıyla hayata geçiriyor."

AK PARTİ MİLLETVEKİLİ MUŞ

Oylama esnasında AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş ise yerinden söz alarak, yapılan oylamanının Karma Komisyonunun Genel Kurula gönderdiği bir raporun değerlendirmesi olduğunu belirterek, Zana'nın anayasaya uygun şekilde yemin etmediğini, 212 birleşim Genel Kurul çalışmalarına katılmadığını belirtti.

Muş, "Dolayısıyla 'eskinin kötülüklerini, yanlışlıklarını geçtiniz. Bu madalyayı boynunuza takabilirsiniz' gibi ifadeleri reddediyoruz. Bu ifadeleri kullananlar, kendilerine milletin hangi madalyayı uygun gördüğünü çok iyi biliyorlar. O madalyayı takıp gezebilirler. AK Parti reformist bir partidir, özgürlükleri genişleten, demokrasinin güçlenmesi için mücadele eden bir partidir. Bu özelliklerini hiçbir zaman kaybetmemiş ve kaybetmeyecek bir partidir. Partimize yönelik ortaya atılan ithamların tamamını reddediyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz