112 daha çabuk ulaşacak

Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde iklim ve trafik gibi koşullar nedeniyle ulaşımın daha zor olduğu yerlere yeni 112 istasyonları açmaya hazırlanıyor.

112 daha çabuk ulaşacak

Sağlık Bakanlığı, acil sağlık hizmetlerini daha hızla verebilmek için iklim ve trafik gibi koşullar nedeniyle ulaşımın daha zor olduğu yerlere yeni 112 acil istasyonları açmaya hazırlanıyor. Türkiye genelinde kurulacak yeni istasyonlar, en çok İstanbul'daki ambulans ulaşımı sorununa çözüm olacak.

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Halil Aydınlık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, acil hizmet sunumunda en önemli etkenin istasyon başına düşen vaka sayısı olduğunu söyledi.

Ulaşımı zor yerleşim bölgelerinde bazı istasyonların vaka sayısının az, buna karşın vakaya intikalde geçen sürenin uzun olduğunu ifade eden Aydınlık, "Bakanlığımızda bununla ilgili bir çalışma yapıyoruz. Acil yardım ambulansına 10 dakikada ulaşabilen nüfus ne kadar, 15 dakikada ulaşabilen ne kadar? Bunlar üzerinde bir planlama yapıyoruz. Sayın Bakanımızın talimatları ile Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğünün de işin içerisinde olduğu bir çalışma grubu oluşturduk." dedi.

- "Ambulans hizmetlerini daha etkin hale getirmek istiyoruz"

Aydınlık, doğru yerde doğru istasyon açmak için çalıştıklarını belirterek çalışmalarda son aşamaya geldiklerini aktardı.

Planlamaları doğru yapabilmek için istasyonun hizmet verdiği bölgedeki ortalama trafik hızının da dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Aydınlık, bununla ilgili veri depoları olduğunu ve onları da dikkate alan bir modelleme yaptıklarını dile getirdi.

Aydınlık, bir vakanın o bölgede yaşayan nüfusa kaç dakikada ulaşacağına ilişkin yapılan çalışmayla ilgili şöyle konuştu:

"Bundan sonra istasyonları ona göre planlayacağız. Sadece nüfus bazlı olmayacak. Ulaşımı zor yerleşim bölgesi diye bir kavram var. Gerek coğrafi şartlar gerek trafik bu tür engellere yol açabiliyor. Bir istasyon yerinin belirlenmesinde bundan sonra bu koşulları da dikkate alacağız. İstasyon açılacak yerleri belirmek için sadece nüfus bazlı değil, o bölgenin topoğrafik özelliklerini, o bölgedeki trafik hızlarını da modelleyen bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Sayısal kent haritaları üzerinde şu anda her yolun ortalama hızlarını, mevsime, güne ve günün içindeki saatlere göre depolayan veriler var. Bunlardan da faydalanmak suretiyle yakın bile olsa ambulansın geç gitmesi muhtemel olan yerler ortaya çıkıyor. Sadece nüfus kriteri değil ulaşımı zor yerleşim bölgelerini bu model üzerinden belirleyip istasyonları oralarda açmak suretiyle acil sağlık hizmetlerini yürütmek ve ambulans hizmetlerini daha etkin hale getirmek istiyoruz."

- "İstasyonlar nüfus kriterine göre belirlenmeyecek"

Türkiye genelinde yeni kurulacak istasyonların özellikle vatandaşa yol yapısı ve trafik gibi sebeplerle zor ulaşılan yerlerde kurulacağını bildiren Aydınlık, şunları kaydetti:

"Kurulacak istasyonlar nüfus kriterine göre belirlenmeyecek. Şu anda bazı programlar var. Ortalama hızları veriyor. Bu bilgiler yıl içinde de depolanıyor. Oranın yıl içinde de ortalama trafik hızları belli. Bu veriler varken bunlardan faydalanmak lazım. Trafikten, coğrafyanın özelliklerinden kaynaklı o yolun hızını belirleyen etkenler de var. İklim şartları da değerlendirilerek ulaşımı zor olan yerlerde onlara daha kısa sürede ulaşabilecek yeni istasyon açacağız."

Kaynak: Diyarbakır Söz