Görüş Bildir

İmmün plazma yöntemiyle tedavi dönemi başladı!

İnönü Üniversitesi, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı immün plazma yöntemiyle tedaviye başladı. Türk Kızılay Genel Başkanı Kınık ise yeni başlanan tedavi yöntemi ile ilgili yaptığı açıklamada, "immün plazma" tedavisi için günde 750 bağışçıdan plazma alabilecek kapasitede olduklarını bildirdi.

İmmün plazma yöntemiyle tedavi dönemi başladı!

Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, yaptığı açıklamada, bünyelerindeki  Turgut Özal Tıp Merkezinde, yeni tip koronavirüse yakalanıp iyileşmiş ve  sonrasında testleri negatif gelen bir hastadan plazma toplayarak dün itibariyle  tedaviye başladıklarını söyledi.

Kovid-19'un Çin'den başladığını ve dünyaya büyük bir salgın olarak  yayıldığını aktaran Kızılay, "Avrupa, Amerika, bütün ülkeler bu konuda çok ağır  tablolarla salgınla baş etmeye çalışıyor. Ülkemizde tablo daha olumlu, iyi,  yönetebileceğimiz düzeyde. İnşallah bunu da en iyi şekilde götürmeyi ülke olarak  başaracağız, buna bütün kalbimle inanıyorum." dedi.

Tedavi yönteminin kendilerine umut verdiğini aktaran Kızılay, şöyle  devam etti:

"Çin'de 5 hastayla başlandı, olumlu sonuçlar alındı. Şimdi Amerika da  24 Mart'ta bu tedavi yöntemine onay verdi. Sağlık Bakanlığımız da 3-4 gün önce  genelge yayınlayarak Kovid-19 geçirerek iyileşmiş hastalardan belirli şartları  sağlayan hastalardan alınacak plazmanın, plazma ferez yöntemiyle, tablosu ağır  olan Kovid-19 hastalarına uygulanmasının faydalı olabileceğini ve bunun büyük  merkezler tarafından uygulanabileceğine izin verdi. Bu izin doğrultusunda,  oradaki şartlar ve genelgenin maddeleri doğrultusunda, Türkiye'de ilk kez Turgut  Özal Tıp Merkezimizde iyileşen Kovid-19 hastasından plazma alarak, plazmaferez  yöntemiyle çok ağır tablodaki yoğun bakımda yatan bir hastamıza uyguladık.  İyileşen 46 yaşındaki hastamız verici oldu, 56 yaşında yoğun bakımda ağır tabloda  olan ve makineye bağlı bir hastamıza bunu tedavide uyguladık."

"Bundan çok ümitvarız"

Kızılay, hastayı yakından takip ettiklerini dile getirerek, şöyle  konuştu:

"Bundan çok ümitvarız çünkü diğer tedavilerin hiçbiri kesin tedavi  yöntemi olarak henüz dünyada söylenemiyor ama hepsinin bir faydası, etkisi farklı  farklı var. İyileşen hastadan alınan yöntem de şunu içeriyor: İyileşen hastanın  kanında antikorlar var. Antikorlar o hastayı iyileştirdi ve o antikorlar kanında  oluştu, yani hastalığa karşı vücut kendini koruma mekanizmasına geçerek, antikor  üreterek hastalığı yendi. Buradaki amacımız o hastanın plazmasında Kovid-19'a  gelişen bağışıklık, antikorları yoğun bakımdaki Kovid-19 ile mücadele eden  hastalara vererek o hastanın iyileşmesini sağlamak. Bu yöntem daha önce farklı  hastalıklarda da kullanılan bir yöntem. Daha önce SARS'da, MERS'de farklı viral  hastalıklarda bu yöntem kullanıldı ve başarılı oldu. Burada da başarılı olacağına  inanıyoruz. Çok umutluyuz, çok ümitvarız bu yöntemin başarılı olacağına."

Türkiye'nin en büyük aferez ünitesine sahip olduklarını bildiren  Kızılay, yılda 5 bin civarında plazmaferez, 10 binin üzerinde trombosit tedavisi  uyguladıklarını söyledi.

"Plazmaferez yönteminden çekinmesinler"

Prof. Dr. Kızılay, Kovid-19 sonucu pozitif çıkıp daha sonra hastalığı  yenenlere çağrıda bulunarak, şunları kaydetti:

"Kovid-19 pozitif çıkıp da hastalığı yenen ve Sağlık Bakanlığının  koyduğu kriterlere uygun hastalarımızın bize gelmesini istiyorum, onları davet  ediyorum. Plazmaferez yönteminden çekinmesinler. Hastalığı geçiren bir hastamıza  bu yöntemin kendisine hiçbir zararı olmayacağını söyleyebilirim. Kendisi  hastalığı yendiği için çok ağır tablodaki hastalara çok faydası olmasını  bekliyoruz. Bu hastalığı geçirip iyileşmiş hastalarımızın plazmaları ağır  hastalarımız için yeni bir umut doğuruyor. Bunu en iyi şekilde uygulamak bizim  gibi büyük hastanelerin görevi. Bu iş için 24 saat, tüm ekibimiz hazır. İnşallah  buradan olumlu, çok ümitli sonuçlar alacağız."

Turgut Özal Tıp Merkezi Kök Hücre Nakli ve Aferez Nakli Merkezi  Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt da uygulamadan başarılı sonuç almayı  hedeflediklerini belirterek, "Sağlıklı vericiden 830 cc plazma topladık. O  plazmanın 400 cc'sini ilk etapta hastamıza uyguladık. Ondan sonra haftada 200 cc  olarak devam edeceğiz. Bir sağlıklı vericiden, yaklaşık, bir hastamızda  kullanacağımız plazmayı elde edebiliyoruz. O nedenle koronavirüsten iyileşen ve  sağlıklı hale gelen hastalarımızın verici olarak bize plazma vermelerini tavsiye  ediyoruz." diye konuştu.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi