Şiddetin her türlüsü

Şiddet denilince, genellikle aklımıza fiziksel olarak uygulanan ve fiziksel olarak zarar içeren davranış biçimi gelir. Birçok insanın hayatı boyunca veya hayatının belirli bir kısmında maruz kaldığı ancak fark etmediği farklı şiddet türleri de mevcuttur. Ekonomik şiddet, duygusal şiddet, cinsel şiddet, sözlü şiddet… Bunu daha da çoğaltabiliriz. Ancak hayatta aslında en çok karşımıza çıkan türlerden biri olan duygusal şiddete dikkat çekmek istiyorum.

Şiddetin her türlüsü

Çevremizde birlikte yaşadığımız birçok insan vardır. Bu kişi veya kişiler eşimiz, annemiz, babamız, akrabamız, kardeşimiz olabilir. Kimi zaman, en yakınımızda bulunan bu insanlar tarafından anlaşılmadığımızı hissederiz ve hayal kırıklığına uğrarız. Bu hayal kırıklıkları, bazen beklemediğimiz bir şaka, beklemediğimiz bir bakış, cevap bulamayan sorular, hakaret ve aşağılama söylemleri şeklinde olabilir.

Yakın çevrenizle herhangi bir konu ile ilgili konuşurken veya tartışırken sürekli suçlanan taraftaysanız ve bu kişi kendini daima haklı görüyorsa duygusal olarak bir şiddet içerisindesinizdir. Sizin ilgi alanlarınızı aşağılıyor ve yaptıklarınızı beğenmeyip sıkça kusur buluyorsa, hoşlanmadığınız halde aşağılayıcı şakalar yapıyorsa duygusal şiddet görüyorsunuz demektir. Sinir anında, sizi aşağılayan ve insanlık onurunuza yakışmayan sözler sarf ediyorsa duygusal ve sözlü şiddet görüyorsunuz demektir. Bu örnekleri çoğaltabiliriz.

Duygusal istismar gören bireyler, genellikle bebeklik ve erken çocukluk dönemlerini sorunlu geçirmiş kimselerdir. Bu kişiler, sağlıklı ebeveyn ilişkisi kuramamış ve yeteri kadar sevgi görmemiş kimselerdir. Bu kişiler bazen de aileden yanlış ve dengesiz sevgi, ilgi görmüş kimseler olabilmektedir.

Duygusal şiddet gören bireylerde; kaygı sorunları, panik atak, depresyon, intihar düşünceleri, tıbbi bir bulgusu olmadığı halde sıkça gerçekleşen vücut ağrıları, baş ağrıları, mide ve bağırsak problemleri meydana gelebilmektedir.

Kaynak: Diyarbakır Söz