Görüş Bildir

8 Mayıs Dünya Talasemi Günü

AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, talasemi hastalarının normal yaşam standartlarını sürdürebilmeleri için eğitimlerinin desteklenmesi, iş sorunlarının çözülmesi, çalışma şartlarının sağlık durumlarına göre desteklenmesi gerektiğini söyledi.

8 Mayıs Dünya Talasemi Günü

Talesemi Günü nedeniyle bir mesaj yayınlayan Milletvekili Ünüvar, önceleri sadece Akdeniz Bölgesi'nde görülen fakat göçler ile tüm dünyada görülmeye başlayan talaseminin kalıtsal bir kan hastalığı olduğunu hatırlattı. Akdeniz Bölgesi'nde sık görülmesi sebebi ile halk arasında 'Akdeniz Anemisi' olarak bilinen talaseminin doğru bir tedavi uygulanmadığı takdirde yaşam kalitesini indirgeyen bir hastalık olduğuna dikkat çeken Ünüvar, “Kişiler evlenirken yapılan kan testleri ile kişilere talasemi taşıyıcısı olduğu bildirilmesi bu hastalığın önlenmesi açısından çok büyük önem arz etmektedir.” dedi.

Talasemi testi ile her ikisi de taşıyıcı olduğu belirlenen çiftlerin, anne karnında tanı ile sağlıklı çocuklara sahip olabileceklerini aktaran Ünüvar açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Talasemi testi ihmal edilmemesi gereken basit bir testtir. Talasemi hastalarının normal yaşam standartlarını sürdürebilmeleri için eğitimlerinin desteklenmesi, iş sorunlarının çözülmesi, çalışma şartlarının sağlık durumlarına göre desteklenmesi ve talasemi hastalarının da evlenmek ve çocuk sahibi olmak gibi olağan yaşam beklentilerine sahip bireyler olduğu konusunda toplum bilincinin oluşturulması gerekmektedir. Talasemi hastaları yaşam boyunca kan nakline ihtiyaç duyarlar bu sebepten sağlıklı insanlardan düzenli olarak kan vermelerini beklerler. Talasemi çiçeklerine mutlaka kan bağışı ile yardımcı olunması gerekir. Bu sebepten yılda bir defa anılan Talasemi Günü sayesinde, sağlıklı insanların talaseminin ne olduğunu öğrenerek düzenli kan bağışında bulunmalarına, kişilerin evlenirken basit bir test ile bu hastalığın çoğalmasının önüne geçebilecekleri konusunda eğitilmesinin faydalı olacağı düşüncesindeyim."

CİHAN

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi