Alındaki şişlik nasıl geçer?

Alında şişlik tedavisi için evde kendinizin uygulayabileceği doğal tedavi yöntemleri bulunmakla birlikte, geçmeyen şişlikler için doktora gidilmesi önerilir. Bu yazımızda, alında şişlik nasıl geçer sorusunun cevabı için farklı tedavi yöntemlerini bir araya getiriyoruz. İşte alındaki şişlik için evde uygulayabileceğiniz 5 tedavi yöntemi.

Alındaki şişlik nasıl geçer?

Alında küçük darbeler sonrası ya da derinin altında gelişen sivilce nedeniyle şişlikler oluşabilir. Bunun haricinde oluşan şişlikler alerji nedenli olabilir ya da çeşitli rahatsızlıklar sonucu da alnınızda şişlik oluşabilir.

Sebebi ne olursa olsun, bu sorunun üstesinden gelmenin birkaç kolay yolu vardır. Size vereceğimiz bu yöntemler ile alında oluşan şişliklerin inmesini veya ortadan kalkmasını sağlayabilirsiniz.  İşte, alında şişlik için evde uygulanabilecek 5 tedavi yöntemi:

Soğuk kompres

Alnınızda oluşan şişkinliği fark eder etmez, üzerine soğuk kompres uygulayın. Soğuk kompres, iltihaplanmayı ve şişmeyi azaltmaya yardımcı olacaktır.

Bunun için:

-    Birkaç buz küpünü bir havlu bezine sarın. Yaklaşık 1 dakika boyunca şişmiş olan bölgede bekletin. 5 dakika ara verip ardından gerekirse 1 dakika kadar daha soğuk kompresi uygulayın.

Bu uygulamayı, günde birkaç kez yapabilirsiniz.

Dikkat: Buz küplerini direkt olarak cildinize uygulamaktan kaçının.

Buhar

Buhar,  alnınızdaki küçük şişliklerden kurtulmanın bir diğer etkili yoludur.

Buhar uygulamasıyla tıkanmış gözeneklerinizin açılmasını sağlayabilir ve cildinizin nefes almasını kolaylaştırabilirsiniz. Bu yöntem ayrıca, cildin derinlemesine temizlenmesini sağlayarak akne tedavisine yardımcı olur.

Uygulanışı:

- Orta boyda bir kabın içerisine sıcak su doldurun.

- Başınızı örtmek için bir havlu ya da bez kullanabilirsiniz. Ardından, alnınızı suyun üzerine doğru  getirin. Alnınızı buhar oranına göre suya yakınlaştırıp uzaklaştırın. Dikkat edin, cildinize çok yakından buhar tutarsanız, cildiniz tahriş olabilir.

- Yaklaşık 10 ila 15 dakika kadar kalarak  sıcak su buharının gözenekleri açmasına izin verin. Son olarak, yüzünüzü kurutun ve yağsız bir nemlendirici uygulayın.

Yumurta akı

Yağlı bir cilt, alnınızda oluşan şişliklere zemin hazırlayabilir. Cildinizde fazla miktarda yağ oluşmasını önlemek için yumurta akını kullanarak bir yüz maskesi hazırlayabilirsiniz.

Yumurta akı, bolca A vitamini içerir; bu sayede cildin sıkılaşmasını sağlayarak, olası sarkmaları da önler.

Uygulanışı:

- 1 yumurta akını bir kasede iyice çırpın.

- Üzerine yarım limon suyu ilave edin ve tekrar karıştırın. Ardından, bu karışımı şişliklerinizin üzerine uygulayın.

- Kurumasına izin verin, sonra bu maskeyi yüzünüzden soyun.

- Yüzünüzü ılık suyla temizleyin.

Bu maskeyi haftada bir veya iki kez kullanın.

Limon Suyu

Alında sivilce nedeniyle oluşan şişliklere karşı limon suyu iyi bir çözüm sunar. Ayrıca, limon suyundaki sitrik asit, cildin pH dengesini düzelterek ve lekelerin görünümünü de hafifletir.

Uygulanışı:

- Yatmadan önce alnınıza bir miktar limon suyu sürün. Sabahları uyandığınızda da yüzünüzü yıkayın. Bunu her gün tekrarlayabilirsiniz.

-Alternatif olarak, 1 tatlı kaşığı toz tarçın ile 1 çorba kaşığı limon suyunu karıştırın. Alnınızdaki küçük şişliklere uygulayın. 15 dakika bekletin, sonra ılık suyla durulayın. Günde 1 kez bu uygulamayı yapın.

Ancak dikkat: her zaman taze limon suyu kullanmalı ve limon suyu uygulandıktan sonra doğrudan güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınmalısınız.

Elma sirkesi

Elma sirkesi, alında oluşan şişlikler için şaşırtıcı ve etkili bir çözümdür.

Elma sirkesi, cildinizdeki gözenekleri; bakteri ve yağdan uzak tutarak akneleri tedavi etmeye ve önlemeye yardımcı olan antiseptik ve antibakteriyel özellikler gösterir. Ayrıca, cildinizin pH'ını düzeltip dengelenmesine yardımcı olur.

Elma sirkesinin daha önce duymadığınız kullanımları

Uygulanışı:

- Cildin elma sirkesinin asidik yapısından en az etkilenmesi için elma sirkesinin su ile seyreltilerek kullanılması gereklidir.

- Su ile seyreltilmiş elma sirkesini bir pamuk yardımıyla yüzünüze sürün ve yaklaşık 10 dakika ciltte beklettikten sonra ılık su ile durulayın.

- Son olarak, cildinizi kurutun ve cildinize yağsız bir nemlendirici sürün.

Bunu günde birkaç kez tekrarlayabilirsiniz.

Kaynak: Diyarbakır Söz