Görüş Bildir

ALS hastaları ve sıcaklar

Nöroloji Uzmanı Dr. Özlem Birgili, "Yazın sıcaklarda yoğun kas güçsüzlüğü olan hastaların banyo ve temizliğine dikkat edilmelidir"

ALS hastaları ve sıcaklar

Nöroloji Uzmanı Dr. Özlem Birgili, ALS hastalarının yaz aylarında dikkat etmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi. Uzm. Dr. Özlem Birgili, "Kaslardaki zayıflık ellerde ya da bacaklarda, ağız, yutak bölgesinde ya da dilde başlayabilir ve sürekli ilerleyerek yayılır. Bu yayılma yutma ve solunumla ilgili kasları da tutabileceği için konuşma ve yutma güçlüğüne neden olabilir. İleri evrelerde solunum yetersizliğine de yol açabilir. Genellikle erişkin yaşlarda ve erkeklerde daha sık görülür. Zayıf insanlarda daha çok görüldüğü dikkati çekmiştir" dedi.

ALS HASTALARI

Uzm. Dr. Birgili, ALS hastalarının fiziksel, sosyal ve ruhsal gereksinimlerinin karşılanmasının son derece önemli olduğunu vurgulayarak, "ALS tanısı olan bireyler günlük yaşam aktivitelerinde değişik oranlarda bağımlılık yaşadıkları için uzun süreli izlem, kontrol ve bakım gerektiren olgulardır. Özellikle yutma güçlüğü olan ALS hastalarının yazın sıcak günlerinde beslenmesine ve susuz kalmamasına dikkat etmeli ve sık aralıklarla beslenmelerine yardımcı olunmalıdır. Yaz aylarında lezzetli ve doyurucu bir alternatif olan kuru baklagilleri içeren soğuk çorba hazırlanabilir. Yazın sıcaklarda yoğun kas güçsüzlüğü olan hastaların banyo ve temizliğine dikkat edilmelidir. Yatağa bağımlı ALS hastalarında dekubit yarası olmaması için sık sık pozisyonlarını değiştirip temizliklerine dikkat edilmelidir. ALS hastalarının sadece fiziksel yardıma değil psikolojik desteğe de çok ihtiyaçları vardır. ALS hastalarının bakımında ailenin yeri çok önemlidir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi