Görüş Bildir

Anason yağı nedir, nasıl elde edilir?

Anason yağı uçucu yağlar grubu arasında yer almaktadır. Antik çağlardan beri kullanılan anason yağı çeşitli amaçlar doğrultusunda kullanılabilir.

Anason yağı nedir, nasıl elde edilir?

Anason yağı, anason tohumunun preslenerek elde edildiği bir yağ türüdür. Anason yağının sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır ve bu yağ çeşitli hastalıklara ve rahatsızlıklara karşı şifa niyetine kullanılabilir.

Anason yağının faydaları nelerdir?

Anason yağı sağlık açısından çeşitli faydalar sağlamaktadır. Ülkemizde çok fazla ismi duyulmasa da anason yağı dikkatli kullanıldığı takdirde sağlık açısından oldukça faydalıdır. Ancak anason yağı ülkemizde saf bir halde satılmaz. Bu nedenle anason yağını her yerde bulamazsınız. Piyasada saf bir şekilde satılmaz genellikle farklı yağlarla karıştırıp satılır, çünkü saf anason yağı pahalıdır.

Gaz söktürücü

Anason yağının içerisinde bulunan bileşenlerin gaz söktürücü özelliği bulunmaktadır. Anason yağını çayınıza birkaç damla damlatarak, anason yağının gaz söktürücü özelliğinden faydalanabiirsiniz.

Hıçkırık için anason çayı

Sürekli olarak gelen ve geçmeyen hıçkırıklarda bir bardak anason çayı denenebilir.

Kusmaları ve ishali keser

Anason çayı kusma ve ishale bağlı gelişen enfeksiyonların vücuttan hızlı bir şekilde uzaklaşmasına yardımcı olur.

Öksürüğü keser

Astım ve nefes darlığı gelişen kişilerde bu hastalıklara bağlı şikâyetlerin gelişmesini engeller.

Göğüs dikleştirici özelliği

Anason yağının göğüs dikleştirici özelliği bulunmaktadır. Yaş ilerlemesine bağlı olarak gelişen göğüs sarkmalarına ve göğüste meydana gelen bozulmalara engel olur.

Anason yağı nasıl kullanılır

Anason yağı kullanımına dikkat edilmesi gereken bir yağ türüdür. Bilinçsiz kullanılması halinde anason yağı ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir. Bu nedenle anason yağı kullanırken, bu yağı daha önce kullanmış olan birinden yardım alınması gerekir.

Anason yağı, uçucu yağlar grubunda yer almaktadır.  Yüksek dozlarda alınan bu yağ ciddi zararlar verebilir. Ancak yeterli miktarda alındığında bir takım sinir rahatsızlıklarında sakinleştirici olarak kullanılmıştır.

Anason yağı diğer yağlarla kesinlikle karıştırılmamalıdır. Kullanımına dikkat edilmeli, özellikle içerisinde bulunan bileşenler östrojen hormonu ile etkileşerek bazı kanser türlerinde dâhili olarak tüketimi özellikle kanser riski taşıyan ( meme kanseri, rahim kanseri gibi hormonal etkiye bağlı ) kadınlarda riskli bulunmaktadır.

Romatizma hastalıklarına

Anason yağı kan dolaşımını arttırarak romatizmal hastalıklara iyi gelmektedir.

Yaraları iyileştirir

Anason yağının içerisinde bulunan antiseptiklerin, yaraları kuvvetli bir şekilde iyileştirici etkisi bulunmaktadır. Ancak yara üzerine sürülecek olan anason yağı seyreltip kullanılmalıdır. Aksi takdirde ters bir etki yaratabilir.

Kramp tipi ağrılar

Anason yağının ayakta veya vücudun herhangi bir yerinde aniden meydana gelen kramplara iyi geldiği bilinmektedir.  Yağın içerisinde bulunan anti spazm etkisi, özellikle vücudun herhangi bir yerinde oluşan kramplara iyi gelmektedir.

Balgam söktürücü

Anason yağı suyuyla hazırlanan buhar banyolarının balgam söktürücü etkisi olduğu biliniyor.

Müshil etkisi

Kontrollü bir şekilde alınan anason yağının müshil etkisi olduğu söyleniyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi