Antibiyotiklere dikkat!

Dicle Üniversitesi Kalp Hastanesi’nde halka açık bir şekilde düzenlenen ‘Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü Konferansı’nda konuşan Prof. Dr. Salih Hoşoğlu, antibiyotik ilaçların bilinçli bir şekilde kullanılmaması halinde bunun insan sağlığına büyük zarar vereceğine dikkat çekti.

Antibiyotiklere dikkat!

Ayhan YAŞAR

DİYARBAKIR- Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Salih Hoşoğlu ve Doç. Dr. M. Kemal Çelen, Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü nedeniyle halka açık bir konferans düzenlendi.

Dicle Üniversitesi Kalp Hastanesi’nde yapılan konferansa vatandaşlar büyük ilgi gösterirken, Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Başkanı Prof. Dr. Salih Hoşoğlu,topluma antibiyotik kullanımının önemini anlatmak ve bir farkındalık oluşturmak için bu konferansı düzenlediklerini söyledi.

‘HALKA AÇIK TOPLANTILAR AYDINLATIR’

Hoşoğlu,” Buradaki amaç toplumun duyarlı davranmasını sağlamaktır. Yaptığımız çalışmanın gayesi, hekimleri ve eczacıları eğitmek değildir. Toplumu bilgilendirmenin daha önemli olduğu kanısındayız. Fransa örneğinde olduğu gibi halkı bilgilendirmek, halka yönelik toplantılar yapmak antibiyotik kullanımını bilinçlendirmede daha etkilidir.” dedi.

Antimikrobiyal ilaçlar olarak da bilinen antibiyotikleinr insanlarda, hayvanlarda ve bazen bitkilerde ortaya çıkan enfeksiyonları tedavi etmek amacıyla bakterileri öldürmek veya çoğalmasını durdurmak için üretilen ilaçlar olduğunu anlatan Prof. Dr. Hoşoğlu, kimyasal yapılarına ve bakterilere karşı etkilerine göre değişiklik gösteren 15'den fazla farklı antibiyotik sınıfı olduğunu kaydetti.

‘DİRENÇLİ BAKTERİ ÖLÜME GÖTÜRÜR’

“Bir antibiyotik, sadece bir veya birden fazla bakteri türüne karşı etkili olabilmektedir.” diyen Hoşoğlu,”Bie antibiyotiğin belli bir bakteriyi öldürme veya çoğalmasını durdurma özelliğini kaybetmesi halinde, o bakteri o antibiyotiğe karşı direnç geliştirmiş demektir. Bazı bakteriler belli antibiyotiklere karşı doğal olarak dirençlidir .Normalde antibiyotiklere karşı duyarlı olan bazı bakterilerin genetik değişiklik yani mutasyon sonucu direnç göstermesi daha endişe verici bir sorundur. Dirençli bakteri, antibiyotik karşısında hayatta kalarak çoğalmaya devam etmekte ve hastalığın daha uzun sürmesine ve hatta ölüme yol açmaktadır. Dirençli bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde daha ciddi yan etkileri olabilen ve daha pahalı olabilen başka antibiyotiklerin kullanılması gerekebilir ve tedavi daha uzun sürebilir.” İfadelerini kullandı.

ÇELEN’DEN ÇARPICI AÇIKLAMALAR

 

Dicle Üniversitesi (D.Ü) Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü’nde görevli Doç. Dr. Mustafa Kemal Çelen ise, son yıllarda antibiyotiklerin yanlış kullanılmaya başlandığını dile getirdi.

Çelen,"Bu da birçok rahatsızlığı beraberinde getiriyor. Tüm dünyada antibiyotikler genellikle yanlış kullanılıyor. Bu nedenle hem antibiyotiklerin etkisi kayboluyor hem de vatandaşların sağlığı iyice bozuluyor.Bu ilaçlar sadece enfeksiyon hastalıklarında kullanılması gerekirken, insanlarımız her rahatsızlığında kullanıyor" dedi.

Çelen, soğuk algınlığı, nezle ve grip olduğu zaman insanların hemen antibiyotik kullandığını anlatarak bunun yanlış bir seçim olduğunu dile getirdi.

VİRÜSLERİN GÜÇLENMESİNE NEDEN

 

Çelen,”Antibiyotikler hastalıklı virüslerin güçlenmesini sağlıyor. Hatta vücuttaki tüm organlara zarar veriyor. Bu nedenle insanlarımızı bilgilendirmek istiyoruz. Bu amaçla çalışmamızı başlattık" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz