Görüş Bildir

Aşılar her yıl 25 milyon insanın ölümüne engel oluyor

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, dünyada her yıl 25 milyon Türkiye’de ise 14 bin insanın yaptırdıkları aşı sayesinde hayata tutunduğunu dile getirdi.

Aşılar her yıl 25 milyon insanın ölümüne engel oluyor

Çocukluk çağında uygulanan aşı programı ile Türkiye'de her yıl yaklaşık 14 bin ve dünya genelinde 25 milyon kişi hastalıkların pençesinden kurtularak hayatta kalmayı başarıyor.

BİRÇOK ÖLÜMCÜL HASTALIĞIN ÖNÜNE GEÇİYOR

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı ve Bağışıklama Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, aşı uygulamasıyla ölümcül olabilen birçok hastalığın engellenebildiğini belirtti.

Aşı olmadan, hastalıkları ortadan kaldırmanın mümkün olmadığının altını çizen Ceyhan, bu sayede başta çiçek olmak üzere, çocuk felci ve kızamık hastalıklarının bitme noktasına geldiğine dikkati çekti.

TÜRKİYE’DE 14 BİN ÖLÜMÜN ÖNÜNE GEÇİYOR

Çocukluk çağında şu an için 13 aşının rutin takvimde yer aldığını ve erişkinlerde de dönemsel aşıların yapıldığını anımsatan Ceyhan, "Aşılama ile Türkiye'de her yıl 14 bin ölümün önüne geçiliyor. Dünyada her yıl 25 milyon kişi aşılar sayesinde hayata tutunuyor" dedi.

Ceyhan, zorunlu yapılması gereken ve devlet tarafından geri ödeme kapsamında bulunan aşı çeşitliliğinde Türkiye'nin bölgesindeki ülkeler içinde ilk sıralarda yer aldığını vurguladı.

"BU ÖLÜMLER YAKLAŞIK 550 MİLYON LİRALIK AŞI MALİYETİ İLE ÖNLENEBİLİYOR"

Türkiye'de Ulusal Aşı Programı'nda yer alan aşıların yapılmaması durumunda, bu aşılarla önlenebilen hastalıklara yakalanacak kişi sayısının yıllık 3 milyon 19 bin 176 olduğunu yaptıkları araştırmayla ortaya koyduklarını anlatan Ceyhan, aşılama olmaması halinde yılda ortalama difteriden bin 55, hepatit A'dan 5, hepatit B'den 3 bin 348, kızamıktan 832, kabakulaktan 18, boğmacadan bin 255, çocuk felcinden 2, kızamıkçıktan 189, tüberkülozdan 390, tetanostan 91, suçiçeğinden 24, pnömokok menenjitinden 227, zatürreden 6 bin 806 olmak üzere toplam 14 bin 296 kişinin bugün hayatta olmayabileceğini kaydetti.

Ceyhan, hesaplamalara göre, önceki yıllarda aşılama yapılmamış olsaydı, hastalıkların Türkiye'ye maliyetinin doğrudan 15,6 milyar lira, dolaylı olarak da 7,4 milyar lira olacağını, bu ölümlerin, yaklaşık 550 milyon liralık aşı maliyeti ile önlenebildiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi