Görüş Bildir

Asitli içmeyin, içeceğinizi kendiniz yapın

Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Baysal Yusuf, asitli ve şekerli içeceklerin fazla tüketiminin mide hassasiyeti ve ülser gibi hastalıklara neden olabileceğini söyledi. Baysal, soğuk çay ve limonatayı evde yaparak daha sağlıklı içecekler elde edilebileceğini belirtti.

Asitli içmeyin, içeceğinizi kendiniz yapın

Sıvı alımını artırmak yazın en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri. Bu nedenle sıcaklar arttıkça serinlemek ve su kaybının oluşturduğu susuzluk etkisi ile soğuk içecekler daha çok tercih ediliyor. Ancak tercih edilen içecekler genellikle yoğun kalorili oluyor ve kilo aldırabiliyor. Uzmanlar bu nedenle doğal içeceklerin tüketilmesini öneriyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Baysal, popüler kahveli, çikolatalı ve kremalı soğuk içeceklerin fazla miktarda şeker, yağ ve kalori içerdiğini söyledi. Baysal, "Soğuk çaylar kola gibi içeceklere nazaran asit içermese de yine içinde oldukça fazla şeker bulundurmakta. Light olanlarının içinde yapay tatlandırıcı vardır. Soğuk çaylar, şeker eklenmiş çaydan farklı değildir. Soğuk çayın evde yapılması sağlıklı bir tercih olacaktır. Limonata; şeker, su ve limonun karıştırılmış halidir. Hazır satılan şekersiz limonatalar ise yine yapay tatlandırıcılar içermektedir. Evde az şeker ile yapılan limonataların tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Bilinen en sağlıklı içecek sudur. İçerisine reyhan, nane, limon, şeftali gibi güzel aromaları olan meyve ve bitkilerle birlikte soğuk tüketmeniz faydalı olacaktır” dedi.

"Maksimum kafein alımı 200 miligram"

Bazı içecek türlerinin kalorisinin, yoğun tatlıların kalorisiyle neredeyse aynı olduğunu vurgulayan Baysal, sözlerini şöyle sürdürdü: "İçeceklerin bazı türleri de oldukça fazla kafein içermekte. İçmeden önce kafein miktarını ve kalorisini göz önünde bulundurun. Günlük önerilen maksimum kafein alımının 200 miligram olduğunu düşünerek hareket edin. Eğer tüketilecekse şekersiz ve kremasız olarak sipariş verin."

"Hamilelere çok zararlı"

Diyetisyen Fatma Baysal, “Şekersiz olarak bilinen asitli içeceklerde yapay tatlandırıcılar bulunmaktadır. Uzun vadede tüketildiğinde iştah artırıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Fakat daha önemlisi kanserojen etkisi de vardır. Kalori içermemesi bir avantaj olarak görünse de, bu tip zararları gözden kaçırılmamalıdır. Özellikle hamile bireyler, yapay tatlandırıcıların fetüse geçişi olabileceği için asla tüketmemesi gerekir. Ayrıca mümkünse çocuklarınızın hiçbir şekilde asitli ve şekerli içecekler tüketmemesine özen gösterin” diye konuştu.

"Meyve suyu meyvenin yerini tutmaz"

Meyvelerin özellikle sıcak aylarda içeriğindeki antioksidanlar, vitamin ve minerallerle vücudu desteklediğini kaydeden Fatma Baysal, şunları söyledi: “İçecek olarak sık sık meyve suları tercih ediliyor. Fakat meyve suları oldukça fazla miktarda şeker içermektedir. Yüzde 100 olanlar bir nebze daha fazla meyve konsantresi içerse de hiçbir zaman meyvenin yerini tutamazlar. Meyvenin kendisinin tercih edilmesi en sağlıklı olandır. Meyve suları kokteyl halinde daha fazla kalorili hale gelir."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi