Görüş Bildir

'Baş ağrısında alarm belirtilerine dikkat'

SAMSUN’da özel bir hastanede görevli Nöroloji Uzman Doktoru Serpil Kıroğlu Yön, "Kişi ‘şimdiye kadar yaşadığım en şiddetli baş ağrısı’ şeklinde tanımlama yapıyorsa; ani başlangıç, baş ağrısı sıklık şiddetinin artması, hiç yer değiştirmemesi, ağrıların çoğunlukla sabah veya uykudan uyandırması, görme bozukluğu, ateş, ense sertliği varsa bunlar baş ağrısında alarm belirtileridir. Bu hastaların mutlaka bir doktora başvurması gerekir" dedi.

'Baş ağrısında alarm belirtilerine dikkat'
Özel hastanenin Nöroloji Kliniği'nden Uzm.Dr. Serpil Kıroğlu Yön, baş ağrısının nedenleri ve tedavisi ile ilgili bilgi verdi. Baş ağrılarının başka ikinci bir nedene bağlı olan veya bağlı olmadan gerçekleşebildiğini belirten Uzm.Dr. Serpil Kıroğlu Yön, "Gerilim tipi baş ağrısı, migren, küme baş ağrısı başka bir nedeni olmayan baş ağrılarına örnek verilebilir. Başka bir ikinci nedene bağlı baş ağrıları ise, beyinde olan bir tümör, beyin damarlarından kaynaklanan hastalıklar, inme, travmalar, enfeksiyonlar, metabolik bozukluklar, ruhsal sıkıntılara bağlı olarak oluşur" dedi.
Migren hakkında da bilgi veren Uzm.Dr. Serpil Kıroğlu Yön, "Baş ağrıları içersinde polikliniklere en sık başvuru migren nedeni ile olmaktadır. Bireylerde genellikle zonklayıcı, tek taraflı, ışıktan sesten ve fiziki aktivitelerden etkilenme tariflenir. Migren, bireylerin günlük yaşamlarını sosyal hayatlarını oldukça etkiler. Hastaya hastalığın başka bir patolojiden kaynaklanmadığı bilgisi verilerek, hekimle işbirliği ile ona uygun olan tedavi ile baş ağrılarının kontrol altın da tutulabileceği anlatılmalıdır. Ağrının sıklığı, şiddeti, sosyal konum, ek hastalıklara göre uygun tedavi protokolü ile günlük hayatı oldukça etkileyen bu durumu kontrol altına alabiliriz" dedi.
Uzm.Dr. Serpil Kıroğlu Yön, migrenin etkilerini azaltmak için verilen tedavilere ek olarak yaşam tarzına, stres, açlık, düzensiz uyku, beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmesi gerektiğini de söyleyerek "Migren baş ağrısında baş ve boyun zorlanması fiziki aktiviteler ağrıyı artırabilir, migren dışı diğer ağrılarda da duyarlı bölgelerin zorlanması, dokunulması gibi faktörler baş ağrılarını tetikleyici rol alabilir"diye konuştu.
Uzm. Dr. Serpil Kıroğlu Yön, baş ağrısında alarm belirtileri olduğunda muhakkak bir doktora başvurulması gerektiğini ifade ederek, "Kişi 'Şimdiye kadar yaşadığım en şiddetli baş ağrısı' şeklinde tanımlama yapıyorsa, ani başlangıç, ileri yaş, baş ağrısı sıklık şiddetinin artması, hiç yer değiştirmemesi, ağrıların çoğunlukla sabah veya uykudan uyandırması, ek hastalık olması, nörolojik muayenedeki başka patolojik bulgular yani görme bozukluğu, ateş, ense sertliği gibi alarm belirtileri olarak değerlendirilmelidir" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi