Bebek ve küçük çocukları aşırı ishal (rota virüsü)'nden koruma yöntemi rota virüsü aşısı ile koruyun

Dün­ya­da 5-6 yaş al­tın­da­ki tüm ço­cuk­lar en az bir kez ro­ta vi­rüs en­fek­si­yo­nu ge­çi­ri­yor. Ül­ke­miz­de is­hal­e kar­şı ağız­ yoluyla sı­vı te­da­vi­si­nin yay­gın­laş­ma­sıy­la son yıl­lar­da is­ha­le bağ­lı ölüm­le­rin azal­ma­sı­na rağ­men, ro­ta vi­rü­sü ne­de­niy­le yıl­da yak­la­şık 30 bin ço­cuk ha­ya­tı­nı kay­be­di­yor

Bebek ve küçük çocukları aşırı ishal (rota virüsü)'nden koruma yöntemi rota virüsü aşısı ile koruyun

Çocuk Uzmanı Doktor Ahmet İmadettin, rota virüsü denilen virüs tipinin, özellikle 6 ay ile 2 yaş arasındaki bebekleri etkileyen, bazen yeni doğum döneminde de rastlanan akut gastroenterit yani mide ve bağırsakların iltihaplanmasına neden olan bir virüs olduğunu belirterek, “Rota virüs, mikrop bulaşmış su veya kontamine gıdalarla, virüsü taşıyan eller yoluyla bulaşmaktadır. Özellikle tuvaletten sonra ve yemekten önce ellerin yıkanmaması ile bu virüsün kolaylıkla yayıldığını belirtmektedir. Ayrıca kreş, bakım evleri, anaokulları gibi çocukların bebek yaşta gittikleri mekanlarda görülebildiğinin de altını çizmektedir. Rota virüs oyuncaklarda da uzun süre canlı kalabilmektedir. Aile içi yayılımı sıktır” dedi.

Rota virüün ağız yoluyla vücuda girdiğini vurgulayan Dr. Arıkan, “Yaklaşık 2 gün kuluçka dönemi vardır. Bu kuluçka döneminin ardından belirtiler kendini gösterir.Özellikle kış aylarında çok daha sık görülür. Rota virüs enfeksiyonları genellikle bulantı, kusma, karın ağrısı, ateşle başlar ve ishalle devam eder. Bazen direkt olarak ishalle de başlayabilir. Özellikle süt çocuklarında kusma ve ishalin neden olduğu Dehidratasyon (sıvı kaybı) gelişebilir. Örneğin, diş çıkarma döneminde olduğu gibi bağışıklık sistemi yetersiz olan, rota virüs aşısı olmayan hastalarda daha uzun ve daha ağır seyredebilir” diye konuştu.

ROTA VİRÜS HASTALIĞININ TEDAVİSİ NASILDIR?

Tedavinin başlıca amacı kusma ve ishale bağlı olarak ortaya çıkabilecek dehidratasyonun (sıvı kaybının) önlenmesi olduğunu belirten Dr. Arıkan, “Bebeğin beslenmesi devam ettirilmelidir. Sık sık, azar azar beslenme yapılmalıdır. Az yağlı veya yağsız gıdalar tercih edilmelidir. Anne sütü var ise kesilmemelidir. İçerdiği şekerden dolayı ishali ve sıvı kaybını arttıracağından dolayı meyve suyu verilmemelidir. Ağır vakalar gerekirse hastaneye yatırılabilir, serum takviyesi yapılabilir” dedi.

ROTA VİRÜSÜ ENFEKSİYONUNDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Dr. Ahmet İmadettin Arıkan, öncelikle el temizliği, suyun kaynatılması gibi temel hijyen önlemlerinin bulaşmayı minimuma indirdiğini, yemekten önce ve yemekten sonra, tuvaletten sonra el yıkamanın alışkanlık haline getirilmesi gerektiğinin altını çizerek, ”En önemlisi de kesinlikle rota virüs aşısı yaptırılmalıdır. Rota virüs aşısı vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek rota virüs enfeksiyonuna karşı koruma sağlar. Aşı 2 ila 6 aylık bebeklere 2 ay arayla 2 doz olarak ağız yoluyla uygulanmaktadır. Aşının yan etkisi fazla bildirilmemiştir” şeklinde konuştu.

Dün­ya­da 5-6 yaş al­tın­da­ki tüm ço­cuk­lar en az bir kez ro­ta vi­rüs en­fek­si­yo­nu ge­çi­ri­yor. Ül­ke­miz­de is­hal­e kar­şı ağız­ yoluyla sı­vı te­da­vi­si­nin yay­gın­laş­ma­sıy­la son yıl­lar­da is­ha­le bağ­lı ölüm­le­rin azal­ma­sı­na rağ­men, ro­ta vi­rü­sü ne­de­niy­le yıl­da yak­la­şık 30 bin ço­cuk ha­ya­tı­nı kay­be­di­yor

Acı­ba­dem Has­ta­ne­si Ço­cuk Sağ­lı­ğı ve Has­ta­lık­la­rı Uz­ma­nı Dr. Öz­lem Al­tay Yü­cel,ro­ta vi­rü­sü en­fek­si­yo­nun­da en önem­li te­da­vi­nin kay­be­di­len sı­vı­nın ye- ­ri­ne kon­ma­sı ol­du­ğu­na dik­kat çe­ke­rek, “Ak­si hal­de vü­cut­ta cid­di sı­vı kay­bı, tuz şe­ker ora­nın­da den­ge­siz­lik ve mi­ne­ral kay­bı ge­li­şe­bi­li­yor. Bu­nun so­nu­cun­da da ko­ma­ya, hat­ta ço­cu­ğun ha­ya­tı­nı kay­bet­me­si­ne bi­le ne­den ola­bi­len tab­lo­lar ge­li­şe­bi­li­yo­r” di­yor. Vi­rüs has­ta ço­cu­ğun kul­lan­dı­ğı tu­va­let­ler­den, oyun­cak­lar­dan ve­ya do­kun­du­ğu yer­ler­den ge­çe­bi­li­yor. Bu­nun ya­nı sı­ra vi­rüs so­lu­num yo­luy­la da bu­la­şa­bi­li­yor. Bu ne­den­le ro­ta vi­rü­sü kre­şe gi­den ço­cuk­lar­da önem­li bir en­fek­si­yon ne­de­ni. Dr. Yü­cel, be­lir­ti­le­rin vi­rü­sün vü­cu­da bu­laş­ma­sın­dan 12 sa­at ile 4 gün ara­sın­da de­ği­şen za­man di­li­min­de baş­la­dı­ğı­nı be­lir­te­rek şun­la­rı söy­lü­yor: “En­fek­si­yon ge­nel­lik­le tek­rar­la­yan kus­ma ve ateş­le bir­lik­te çok kö­tü ko­ku­lu kan­sız is­hal ile ka­rın ağ­rı­sı­na ne­den olu­yor. Hal­siz­lik de ro­ta vi­rü­sün­de sık­ça gö­rü­len bir be­lir­ti. Şi­ka­yet­ler ge­nel­lik­le 3-8 gün sü­rü­yo­r”. Yü­cel, ro­ta vi­rü­sü en­fek­si­yo­nun­da ebe­veyn­le­rin dik­kat et­me­le­ri ge­re­ken nok­ta­la­rı şöy­le sı­ra­lı­yor:

 “Te­da­vi­de en önem­li nok­ta, kay­be­di­len sı­vı­nın ye­ri­ne kon­ma­sı. Bu ne­den­le ço­cu­ğu­nu­zun bol bol sı­vı al­ma­sı­na özen gös­te­rin. Evi­niz­de tüm yü­zey­le­ri sık sık sa­bun ve suy­la te­miz­le­yin. Ço­cu­ğu­nu­zun eli­ni sık sık, en az 20 sa­ni­ye yı­ka­yın.”

Rota virüsüne karşı çocukta ishali azaltan bir diyet uygulayın. Çocuğa patates, havuç, pirinçli gıdalar, yoğurt ve muz yedirin. İshali artıran, yağlı-şekerli gıdalar, süt ve yumurtayı azaltın. Bebeğiniz devam sütü alıyorsa, ishal maması denilen özel devam sütü kullanabilirsiniz.

Kaynak: Diyarbakır Söz