Görüþ Bildir

Beyin Kanseri (tümörü) yaþlý genç dinlemiyor! Bebeklerde beyin tümörüne dikkat

Beyin Kanseri (tümörü) yaþlý genç dinlemiyor! Bebeklerde beyin tümörüne dikkat

Vücudun belirli uzuvlarýnda olmamasý yer de bulunan dokularýn kontrolsüz olarak büyümesi sonucunda tümörler oluþmaktadýr. Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü Uzmaný Opr. Dr. Naki Keleþ, yeni doðmuþ bebekler de dahil her insanda beyin tümörü mevcudiyet olasýlýðýndan bahsetti. Beyim tümörü, diðer bir adýyla beyin kanseri, her zaman ölümcül olmayabilir

Vücudun belirli uzuvlarýnda olmamasý yer de bulunan dokularýn kontrolsüz olarak büyümesi sonucunda tümörler oluþmaktadýr. Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü Uzmaný Opr. Dr. Naki Keleþ, yeni doðmuþ bebekler de dahil her insanda beyin tümörü mevcudiyet olasýlýðýndan bahsetti. Beyim tümörü, diðer bir adýyla beyin kanseri, her zaman ölümcül olmayabilir.

Tümörün, insan vücudunda olmamasý gereken yerde oluþan bir doku ya da herhangi bir dokunun olmasý gereken yerde kontrolsüz büyümesi olduðunu belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü Uzmaný Opr. Dr. Naki Keleþ, “Bu bakýþla insan vücudunda aslýnda çok korkmadýðýmýz bir yað bezesi de tümör kavramý içindedir. Sonuç olarak her tümör öldürücü deðildir. Sadece beyin dokusunun bir istisnasý vardýr" dedi. 
Beyin tümörlerinin bazýlarý ölümcül deðildir
Tümörlerin bulunduklarý bölgeye ve baský altýnda tuttuklarý beyin alanýna göre belirtiler verdiklerini ifade eden Keleþ, “Ancak kafa içinde yer kaplayan lezyonlar bütün vakalarda olduðu gibi öncelikle kafa içi basýncýn artmasýna baðlý belirtileri gösterirler. Tümör düzensiz bir þekilde büyümeye devam eder ve geniþleme, büyüme imkaný olmayan kafatasý içerisinde normal beyin üzerine baský yapmaya baþlar. Beyin baský altýnda normal görüntüsünü kaybeder ve iþlevlerini yerine getiremez. Beynin her iki yarým küresi kafatasý içine simetrik olarak yerleþmiþtir. Her iki tarafta düzenli sýnýrlarla ayrýlmýþtýr. Bu normal yapýya giren herhangi bir yer kaplayan oluþum, simetrik yapýyý bozacak ve beyin üzerine baský yapacaktýr.
Baþ aðrýsý, apati yani hareket ve mimiklerde yavaþlama, bulantý, kusma, epilepsi nöbetleri, beyinde yerleþtiði yere göre vücudun bazý bölgelerinde güçsüzlük belirtileri ve kiþilik bozukluklarý, bazý yeteneklerde yani hesap yapma yazý yazma gibi bozulmalar ihmale gelmez. Beyin tümörleri yeni doðan çocuklar dahil her yaþta görülebilir. Kadýnlarda ve erkeklerde görülme oraný da tümör cinsine göre deðiþir" diye konuþtu.
Beyin tümörlerinin huy olarak ikiye ayrýldýðýný belirten Keleþ, “Bunlar birincisi iyi huylu tümörler yani beyin hücresi kaynaklý olmayanlardýr. Beyin dokusundan kolaylýkla ayrýlabilirler ve tümü veya tümüne yakýn kýsmý çýkarýlabilir. Bu nedenle ameliyat sonrasý sonuçlarý çok iyidir. Tek bir operasyon ile hayatýn sonuna kadar kür þansý vardýr. Ýkincisi ise, kötü huylu tümörler yani beyin hücresinin kendi tümörleridir. Tümörleþen doku beynin fonksiyonlarýný gerçekleþtiren kendi dokusudur. Bu sebeple aslýnda cerrahi olarak çýkarýlan her doku fonksiyon kaybýdýr.
Ameliyat sonrasý belli bir zaman süresi içinde tekrar büyüyerek beyine baský yapmaya devam ederler. Kötü huylu tümörlere vücudun baþka bir bölgesinden beyin dokusuna yayýlmýþ metastatik tümörlerde girer. Beyin tümörlerinin tedavisi sýklýkla cerrahidir. Cerrahi tedavi sonrasý kimi zaman kemoterapi kimi zaman radyoterapi bazen her ikisi ile kombine tedavi yapýlýr. Beyin tümörlerinde uzman ekiplerin gerçekleþtirdiði ameliyatlar ile son derece baþarýlý sonuçlar alýnabilmektedir" þeklinde konuþtu.