Biberde Aflatoksin'e kökten çözüm

Biberde Aflatoksin'e kökten çözüm

Biberde Aflatoksin'e kökten çözüm

Aflatoksin ile ilgili uzun zamandır çalışmalar yürüten Tarımsal Araştırmalar Kurumu, biber daha dalında iken aflatoksin oluşumunun önüne geçti. Şimdi sıra, bunun geliştirilerek çiftçilerin yaygın şekilde kullanmasını sağlamakta.

Küf sonucu oluşan Aflatoksin, toplanan biberler çuvallara doldurulup sapından ayrılana kadarki süreç içerisinde küflenme sonucu oluşuyor genelde. Bu da istenen verimin elde edilmesini engelliyor. Dolayısıyla ihracatı da engelliyor, ekonomiye büyük bir darbe vuruyor. Aflatoksin, insanlarda ve hayvanlarda hastalığa neden olduğu için bir tür zehir özelliği taşımakta. Türkiye, dünya biber üreticiliğinde 3. sırada yer alırken, Türkiye’de Kahramanmaraş ve çevre iller olan Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa biber üretiminde 1. sırada yer alıyor.

BİBERDE AFLATOKSİN

Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırmalar İstasyonu Müdürü Nefi Kısakürek, kırmızı biber ekimi hazırlıkları içerisinde olan çiftçilere biber dikimi ile ilgili tavsiyelerde bulunarak, şöyle dedi: "2 türlü kırmızı biber ekimi var, bunlar tohumdan ve fideden dikim. Tohumdan dikim şubat ayında yapılıyor, ancak biz fideden dikimi tavsiye ediyoruz."

KÖKTEN ÇÖZÜM

    Kısakürek, biberin en önemli sıkıntılarından birinin aflatoksin olduğuna işaret ederek, "Kırmızı biber, çiftçilerimiz tarafından üreticilerimiz tarafından toplanırken sapı ile birlikte toplanmakta. Daha sonra bu sap meyvesinden çekilerek parçalanmakta veya çekilmeden doğrudan kurutulmaktadır. Yaptığımız çalışma ile saptan kopma direnci düşük biber çeşitleri geliştirmeye çalışmaktayız. Bu çalışma neticesinde biber toplanırken sapı dalında kalacak ve biber meyvesi sade olarak toplanacak ve doğrudan parçalanabilecektir. Dolayısıyla büyük işçilik kazancı olacak. Artı, yığınlar halinde çöp çekilirken, biber bekletildiğinde oluşabilecek aflatoksin zararından da mümkün olduğu kadar korunmuş olunacaktır.’’ dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz