Görüş Bildir

Bilinçsiz ağrı kesici kullanmayın

Doç. Dr. Kamil Yakupoğlu, "Ülkemizde antibiyotikler, ağrı kesiciler dünya standartlarının üzerinde tüketilmektedir. Tüketilen ağrı kesici ve antibiyotiklerin en az yüzde 30-40'ı gereği olmadığı halde kullanılmaktadır" dedi.

Bilinçsiz ağrı kesici kullanmayın

Doç. Dr. Kamil Yakupoğlu, "Ülkemizde antibiyotikler, ağrı kesiciler dünya standartlarının üzerinde tüketilmektedir. Tüketilen ağrı kesici ve antibiyotiklerin en az yüzde 30-40'ı gereği olmadığı halde kullanılmaktadır" dedi.

ANTİBİYOTİK KULLANIMI

Yakupoğlu, Türkiye'de doktor bilgisi, tavsiyesi olmadan antibiyotik ve ağrı kesici kullanımının çok yaygın olduğunu söyledi. Gereksiz ve bilinçsiz ağrıkesici, antibiyotik kullanımının özellikle böbrek sağlığına olumsuz etki ettiğini dile getiren Doç. Dr. Yakupoğlu, "İlaçlar bir kimyasal zehir. Belli dozlarda tüketilerek bunların faydalı etkilerinden yararlanmaya çalışırız. Dolayısıyla aşırı dozda tüketilmeleri bunların olumsuz etkilerine maruz kalınmasına sebep oluyor. Ağrı kesicilerin ve antibiyotiklerin önemli bir kısmı kısmı vücuttan böbrekler aracılığıyla temizlenmektedir. Altta yatan bir böbrek rahatsızlığı olduğunda bu ilaçlar çok daha kolay böbrek hasarı oluşmasına neden olabilmektedir. Bu kimyasallar böbrek yoluyla temizlenemediği için böbrek damarları üzerinde kötü etki yapıyor ve böbrekleri bozup yetmezliğe neden oluyor" dedi.

BİLİNÇSİZCE AĞRI KESİCİ

Özellikle bilinçsiz ağrı kesici ve antibiyotiklerin böbrekler için çok ciddi olumsuz bir etkiye sahip olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Yakupoğlu, "Vatandaşlar doktora danışmadan ya da çevrelerindekilerin tavsiyesi ile sıklıkla ilaç kullanabiliyorlar. Gerek viral enfeksiyon düşünülen durumlarda antibiyotik gereksizdir ve dirençli enfeksiyon durumlarının ortaya çıkmasına neden olacaktır. Gerek olmadığı halde ve bilinçsizce antibiyotik ve ağrı kesici kullanımı böbrek yetmezliğine neden olur. İlerleyen aşamada kişi diyalize girmek zorunda kalabilir. Hatta bu durum böbrek nakli ile sonuçlanabilir. Ülkemizde antibiyotikler, ağrı kesiciler dünya standartlarının üzerinde tüketilmektedir. Tüketilen ağrı kesici ve antibiyotiklerin en az yüzde 30-40'ı gereği olmadığı halde kullanılmaktadır" diye konuştu.

Doç. Dr. Yakupoğlu, böbrek hastaları, diyabet ve yüksek tansiyon hastalarının ilaç kullanımında daha dikkatli olmaları gerektiğini belirterek, "Bazı ilaçların içindeki kimyasallar özellikle bazı organlara daha çok olumsuz etki sağlayabiliyor.  Bu tip ilaçların böbrek hastaları tarafından kullanılması böbrek yetmezliği ihtimalini daha fazla artırmaktadır" dedi.

HASTALANAN KİŞİLERDE

Türkiye'de hastalanan kişinin aynı şikayet için tanıyı teyit etmek için birden fazla doktora gidebildiğini söyleyen Doç. Dr. Yakupoğlu, "Hastalar aynı şikayet için aynı branşta farklı doktorlara gidebiliyorlar. Doktorlar hastaya benzer ilaçlar yazdığında hasta etkisi aynı olan birden çok ilacı kullanmaya başlıyor. Yani ihtiyacından fazla ilacı bilinçsiz bir şekilde tüketiyor. Bu daha haliyle vücuda daha fazla olumsuz etkide bulunuyor. Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan yeni uygulama ile artık vatandaşlar reçete olmadan eczanelerden antibiyotik alamıyorlar. Bu çok doğru bir uygulama. Bu ve başka uygulamalarda gereksiz antibiyotik ve ağrı kesici kullanımının mutlaka düşürülmesi gerekiyor" diyerek sözlerine şöyle devam etti:

"2014 yılı itibariyle Türkiye'de kişi başına düşen ilaç harcaması üretici fiyatlarıyla yıllık 188'TL. İlaç satışında pazar payı bakımından değerlendirdiğimizde 2013 yılında ilk sırada antibiyotikler yer alıyorken 2014 yılında ikinci sıraya geriledi. İlk sırayı ise onkoloji ilaçları aldı. Yine pazar payı bakamından 2014 rakamlarına göre ağrı kesiciler 3'üncü sırada yer alıyor."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi