Bir nefeste öğrenin

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği KOAH Çalışma Grubu Adına Prof. Dr. Hakan Günen, 27 Haziran Dünya Spirometre günü nedeni ile soluk testinin önemine dikkat çekti.

Bir nefeste öğrenin

Dr. Günen, Akciğer sağlığının kolayca ölçülmesini sağlayan basit bir soluk testi olan Spirometre testi sayesinde başta KOAH, Astım ve Akciğer kanserleri olmak üzere birçok akciğer hastalığının teşhisinin kolayca konulabildiğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü’nün de bu önemli akciğer testine dikkat çekmek amacıyla 27 Haziran’da tüm dünyada kutlanmasını önerdiğini söyleyen Dr. Günen, özellikle sigara içen, 40 yaş üstünde olan veya uzun süreli öksürük, balgam çıkartma ve nefes darlığı şikayeti olan kişilerin bu testi en yakın göğüs hastalıkları uzmanına başvurarak yaptırmaları tavsiye etti.

BİR KAÇ KEZ NEFES ALIP VERMEK YETERLİ

Akciğer hastalıklarının erken teşhisinde ve değerlendirilmesinde çok önemli bir yere sahip olan spirometre (soluk testi) temel olarak bir borunun içine kişinin bütün gücü ile nefes alıp vermesi işlemine dayanıyor. 5 yaş üstü herkesin kolayca yapabileceği test, içine nefes alıp verilen bir boru ve borunun bir ucunun bağlı olduğu bilgisayardan oluşuyor. Bilgisayar, kişinin üretmiş olduğu akciğer hacimlerini kaydettikten sonra verileri bilgisayar çıktısı olarak doktorların kullanımına sunuyor. Türkiye’nin en eski göğüs hastalıkları uzmanlık derneği olan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği Dünya Spirometre Günü nedeni ile çeşitli bölgelerde spirometre çadırları kurarak halkın solunum fonksiyonlarını ölçecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz