Bitkilerle yanlış tedavi hayatınızı karartmasın

Anadolu Üniversitesi Farmakognozi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayhan Altıntaş, yanlış ilaç kullanımı gibi kulaktan dolma eksik bilgilerle yapılacak bitkisel tedavi girişimlerinin de komplikasyon ve istenmeyen durumlara neden olabileceğini söyledi.

Bitkilerle yanlış tedavi hayatınızı karartmasın

Denizli Kadın Sağlıkçıları Derneği (DEKSAD) tarafından 'Fitoterapi (Bitkilerle Tedavi)' konulu seminer düzenlendi. Denizli Şiir Otel'deki çok sayıda hekim, eczacı, diş hakimi ve eczacının izlediği seminere, Anadolu Üniversitesi Farmakognozi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayhan Altıntaş, konuşmacı olarak katıldı. Doç. Dr. Ayhan Altıntaş, seminerdeki konuşmasında bitkilerle tedavide dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgiler verdi. Bitkisel ilaç tedavisinin hastalıklardan korunmak, şiddetini hafifletmek ve tedaviye yardımcı olması gerektiğini belirten Doç. Dr. Altıntaş, "Genellikle hastalıkların tedavisinde, modern tıp uygulamalarının çözüm olmadığının düşünüldüğü durumlarda başvurulan yöntemlere ilgi her geçen gün artmaktadır. Tamamlayıcı tedavinin, uygulanan asıl tedaviye yardımcı olmak üzere yapıldığı ve hiçbir şekilde esas tedavinin yerini alamayacağı veya alternatif olamayacağı hususuna dikkat edilmelidir. Bitkilerle tedavide iyi sonuç alınması için doğru bitki, doğru zamanda toplanmalı ve doğru kısmı kullanılmalı. Taze kullanılacak bitki çürümeden kullanılmalı. Kullanılacak bitkiler kuru, görünüşlü, canlı ve saf olmalıdır. Ağzı sıkıca kapalı kaplarda güneşten uzakta saklanmalı. Kurutulacak veya işlemden geçirilecekse bunun uygun şekilde yapılması, ilacın doğru yöntemle, doğru şekilde ve uygun miktar hammadde kullanılarak hazırlanması ve doğru dozda alınması, bitkisel ürünün ilaç hazırlamaya uygun miktarda ve doğru bitki kimyasallarını içermesi, bitkisel ürün ile ilgili bilimsel literatürün uzmanlarca doğru okunması, değerlendirilmesi ve doğru tıbbi tavsiyenin alınması gerekir. Bu beş unsur gerçekleştiği takdirde bitkisel tedaviden arzulanan sonuç alınabilir" dedi.
Kulaktan dolma bilgilerle hazırlanacak bitkisel tedavinin ciddi sorunlar doğurabileceğini ifade eden Altıntaş, "Ev ilaçlarının hazırlanmasında kullanılan ıhlamur, nane, kekik, adaçayı, rezene, dereotu meyvesi, anason, papatya, salep, zencefil, kakule gibi masum bitkiler sadece basit rahatsızlıkların semptomatik tedavisinde kullanılmalıdır. Daha ciddi hastalıklarda mutlaka modern tıbbın olanaklarından yararlanmak gerekir. Kulaktan dolma eksik bilgilerle yapılacak tedavi girişimi ciddi sorunlar ortaya çıkarabilir. Yanlış ilaç kullanımı nasıl komplikasyonlara ve istenmeyen durumların oluşmasına yol açabiliyorsa, yanlış bitki kullanımı da benzer istenmeyen sonuçları doğurabilir" diye konuştu.

Kaynak: DHA