Görüş Bildir

Bu da oldu! 1 Ocak’ta şekere de vergi geliyor!

Belçika hükümeti, halk sağlığını korumak amacıyla "şeker vergisi" uygulamaya hazırlanıyor. 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek uygulamaya meşrubatlardan litre başına 3 sent vergi alınacak. Belçika, okullardaki meşrubat ve şekerleme makinelerini kaldırmayı da planlıyor.

Bu da oldu! 1 Ocak’ta şekere de vergi geliyor!

Şeker tüketimindeki artış, diyabet ve obezite başta olmak üzere çok sayıda sağlık sorununa yol açıyor.

Birçok ülke şeker tüketimini azaltmaya yönelik politika arayışına girerken, Belçika hükümeti bu yönde somut adım attı. Belçika hükümeti, halk sağlığını korumak amacıyla "şeker vergisi" uygulamayı kararlaştırdı.

YASA 1 OCAK’TA YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR

Şekerli gıdalardan alınan vergilerin arttırılmasını öngören yasa, 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek. Diyet ve light içecekler de vergi kapsamında olacak. Meşrubatlardan litre başına 3 sent, kutu içecek başınaysa 1 sent ek vergi alınacak. Böylece hazineye de yılda 50 milyon euro katkı yapılmış olacak.

Aşırı şeker tüketimine savaş açan Belçika hükümeti, okullardaki meşrubat ve şekerleme makinelerini de kaldırmayı planlıyor.

Bazı uzmanlarsa, şeker vergisinin, sağlıktan çok bütçeye ek gelir amacıyla hazırlandığını savunarak, yasayı eleştiriyor. Şeker tüketimini azaltmak için sağlıksız ürünler hakkında kapsamlı bir bilgilendirme kampanyası yapılması gerektiğine vurgu yapılıyor.

Kaynak: NTV

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi