Bu kadar mı önemliydi bu yirmilik diş? Peki ya 20'lik diş çektirmenin zararları

Çenesinde yeri olmayanlar ya da faydasız olarak görünen 20'lik dişler çoğu zaman çektiriliyor. Verilere göre sadece çene yapısına uygun olmadığı için son bir yılda milyonlarca 20'lik diş çekildi. Peki 20'lik dişler ne işe yarar

Bu kadar mı önemliydi bu yirmilik diş? Peki ya 20'lik diş çektirmenin zararları

Çenesinde yeri olmayanlar ya da faydasız olarak görünen 20'lik dişler çoğu zaman çektiriliyor. Verilere göre sadece çene yapısına uygun olmadığı için son bir yılda milyonlarca 20'lik diş çekildi. Peki 20'lik dişler ne işe yarar

Çoğunlukla lokal anestezi, nadiren de genel anestezi altında yapılan ufak bir cerrahi operasyon olan 20'lik diş çekiminin aynı zamanda büyük bir mali boyutu da var.

"ÇENE KEMİĞİ HASARINDAN İÇ KANAMAYA KADAR BİRÇOK ZARARI OLABİLİR"

Fusion.net'te yer alan bir habere göre Dr. Jay Friedman, 20'lik diş çekiminin en gereksiz tıbbi prosedürlerden bir tanesi olduğunu belirtiyor. Friedman'ın bu konuda yaptığı çalışmaya göre gereksiz 20'lik diş çekimi ağrı, yutma bozukluğu, çene kemiği hasarı, yumuşak doku enfeksiyonu hatta iç kanamaya bile neden olabilir.

Friedman, "20'lik diş çekiminin riskleri aslında o kadar büyük ki onun yerine 3 gün ağrı çekmeyi tercih etmek gerekir." diyor. Ayrıca bu diş çekiminin çene kemiği kırıklarına da neden olduğunu belirtiyor.

İngiliz Sağlık Servisi'nden yapılan açıklamaya göre de eğer 20'lik diş herhangi bir probleme neden olmuyorsa çekilmesi gereksizdir. 20'lik dişi çektirmenin herhangi bir faydası olduğu da kanıtlanmamış.

İnsanların vücutlarında birçok organ farklı görevleri varmış gibi görünmektedir. Örnek olarak; apandisit vücudumuzda neye yaramakta ne faydası olmaktadır? Bazı bilim insanları apandisitin tarihin ilk dönemlerinde ot yiyerek beslenen eski insanlarin sindirimlerinde yardımcı organ olduğu görüşündedir. Ancak vakit ilerledikçe ot ile beslenmekten vazgeçen insanların apandistlerinin köreldiği görüşü yaygındır.

Apandist gibi vücudumuzdaki bazı diğer organlar işlevlerini günümüzde kaybetselerde insanlığın çok eski tarihlerinde önemli görevleri olduğu düşünülmektedir.

Aslında tüm dişler zaten aynı sürede çıkmazlar. Öncelikle süt dişler denen dişler çıkar ve daha sonra onlar dökülür ve ön dişler ile köpek dişleri çıkar. Bu dişlerden sonra ise azı dişleri cikar. Yirmilik dişler ya da yaş dişleri ise en son çıkarlar. Bütün bu olaylar esnasında insanın çene kemiği devamlı gelişmektedir, ve ancak 20 yaşını geçtigi vakit yirmilik dişlere çenede yer açılır. Yirmilik dişlerin geç çıkması bundan ötürüdür.

Fakat zaman ilerledikçe insanın çene kemiğinde yirmi yaş dişlerine daha da az yer kalmaktadir. Bu sebeple bazı insanlarda yirmilik dişler hiç çıkmamaktadır ve damaklarin icerisinde gömülü olarak kalmaktadir. Bazen ise çene kemiğine tam olarak yer bulamayıp çürümekte veya iltihaplanmaktadır. Bu sebeplerle diş doktorları genelde yirmilik dişleri çekip alma yoluna gitmekdedirler.

Gelgelelim asıl konumuza; yabancı ülkelerde “akıl dışı” olarak isimlendirilen yirmilik dişler aslına bakildiginda çiğneme işlemindede pek bir yararı ya da desteği bulunmayan ve gunumuz insanina gecmiste yemek pişirmeyi daha keşfetmemiş olan atalarınin mirasıdır…

Atalarimiz çiğ olan yiyecekleri daha güçlü bir çene ve dişler ile yemeğe ihtiyaç duyuyorlardi…

Kaynak: Diyarbakır Söz