Görüş Bildir

Çocuk yetişkin farketmeksizin göz altı morluklarına amman dikkat edin! Çocuklarda göz altı morlukları kansızlık belirtisi mi?

Gün geçmez ki çocukların göz altı morlukları dikkat çeksin. Çoğu zaman ebeveyn beyaz tenli olan çocuğunun göz altı morluğunu normal görse de, bakın gözaltı morluğu hangi hastalıkların habercisi olabilmekte. Sadece çocuklarda değil yetişkinlerinde dikkat etmesi gereken gözaltı morluklarının sebebi konusunda uzmanları dinleyelim

Çocuk yetişkin farketmeksizin göz altı morluklarına amman dikkat edin! Çocuklarda göz altı morlukları kansızlık belirtisi mi?

Gün geçmez ki çocukların göz altı morlukları dikkat çeksin. Çoğu zaman ebeveyn beyaz tenli olan çocuğunun göz altı morluğunu normal görse de, bakın gözaltı morluğu hangi hastalıkların habercisi olabilmekte. Sadece çocuklarda değil yetişkinlerinde dikkat etmesi gereken gözaltı morluklarının sebebi konusunda uzmanları dinleyelim.

Göz Hastalıkları Uzmanı , genetik ve çevresel faktörlerle göz altında oluşan morlukların kişileri rahatsız ettiğini belirterek, müdahalelerin uzman bir göz hekimi tarafından yapılmasının göz sağlığı açısından daha doğru olacağını kaydetti.

GENETİK VE ÇEVRESEL FAKTÖRLER ETKİLİ 

Göz çevresinde özellikle göz altında morlukları olan hastalarla sık sık karşılaştıklarını belirten Op. Dr. Atabay, göz altı morluklarının genelde yapısal bir sorun olduğunu ifade ederek, "Ancak genetik faktörlerin yanı sıra çevresel faktörler de göz altı morlukları oluşmasında etkilidir. Genellikle ailesel faktörler önemli oluyor. Bunlar göz altındaki dokularda damarların fazla cilde yakın olması, göz altı cilt dokusunun daha ince olması, hastanın alerjik durumlara yatkınlığı nedeniyle bu morlukları sıklıkla görmekteyiz. Çevresel etkenler bu rahatsızlıkları artırabilir. Çok fazla internet kullanımı, uykusuzluk, yorgunluk, gözlük kullanımı, göz altındaki dokularda torba oluşması, gizli göz bozuklukları ve göz tansiyonları gibi durumlar göz altı morluklarının oluşmasını etkiler. Ayrıca kronik travmalarda örneğin kişi gözünü ovalayarak kaşıyorsa bu da oradaki dokulara zarar verir ve morluk oluşmasına neden olabilir" dedi.

GÖZ ALTI MORLUKLARINDA TEDAVİ 

Göz altı morluklarının tedavisi için öncelikle hastayı detaylı bir göz muayenesine aldıklarını belirten Op. Dr. Atabay, hastanın durumuna, beklentilerine ve sosyal yaşantısına göre tedavi yöntemini belirlediklerini söyledi.

Op. Dr. Atabay tedavi yöntemleri hakkında şu bilgileri verdi:

"Göz altı ışın dokusu olarak bilinen 'Hyaluronik Asit' dolgu uygulaması göz altı morlukları tedavisinde kullanılmaktadır. Bu işlemi kanül ile uyguluyoruz. Bu şekilde daha risksiz ve daha güzel sonuçlar elde ediyoruz.

GÖZ KAPAK ESTETİĞİ VE PRP 

Bazı durumlarda göz kapak estetiğine yöneliyoruz. Cerrahi müdahalelerle de göz altı morluklarına çözüm arıyoruz. Bazı hastalarda bu uygulamalara ek olarak PRP adı verilen ve halk arasında kök hücre tedavisi olarak da bilinen tedaviyi uyguluyoruz. PRP birçok yerde uygulanıyor. Kozmetikte uygulanmadan önce çok eski dönemlerde iyileşmeyen göz ülserlerinde ve iyileşmeyen kuru göz vakalarında kullanıyordu. Günümüzde de göz altı morluğu tedavisinde uyguluyoruz. Bunu cilde 'dermapen' ile uyguluyoruz ve kanül ile daha derin uygulamalar yapıyoruz. Ciltte daha yüzeydeki işlemleri mezoterapi ile de tedavi edebiliyoruz. Göz altındaki cilt dokusu çok ince olduğu için bu dokulara lazer ile müdahaleleri hastalarımıza önermiyoruz. Lazer ile müdahale edildiğinde bu dokular beklenmeyen tepki verebilirler."

Göz Altı morluklarının oluşumu çevresel ve genetik faktörlere bağlı olarak gerçekleşir. Genetiğe bağlı olarak gerçekleşen göz altı morlukları, kişinin cilt yapısına bağlıdır. Açık renkli kişilerde göz çevresindeki cilt ince ve beyaz renkli olduğundan yüzeye yakın noktalarda bulunan damarların biriktiği kan o kısmın mor renkte görünmesine sebep olmaktadır. Kemik yapısı da genetik nedenler arasındadır.

Çukur göze sahip kişilerde göz altına düşen gölgeler sebebiyle bölge daha koyu görünmektedir. Çevresel faktörlerin başında ise kansızlık gelmektedir. Cildin soluk görünmesine neden olan kansızlık cilt altındaki damarları daha belirgin hale gelerek mor bir görünüme sebep olmaktadır.

Göz Altı Morlukları Kimlerde Görülür?

Alerjik rahatsızlıkları olan kişilerde göz altı morlukları sık sık görülebilir. Göz ve burun akıntılarıyla birlikte damarlarda biriken kan, damarların belirginliğini arttırarak göz altı kısmında mor bir görünüm oluşmasına neden olur. Alerji kaynaklı, gözleri devamlı şişen kişilerde de şişen kişilerde şişen gözün gölgesi göz altına düştüğünden mor bir görünüm açığa çıkabilmektedir. Sinüsleri tıkanık olan kişilerde, göz ve burun arasındaki damarlar genişleyerek kan topladığı için damarların görünümleri koyulaşarak göz altlarında mor bir görünüm ortaya çıkabilmektedir.

Kötü ve düzensiz beslenen kişilerde de göz altı morlukları görülebilmektedir. Cilt ihtiyacı olan besinleri alamadığında göz altlarında renk değişiklikleri ve morarmalar ortaya çıkabilmektedir. Örneğin; demir eksikliği cilt rengini soldurarak damarların daha belirgin hale gelmesine sebep olabilmektedir.

Aşırı tuz tüketen kişilerin vücudu su tutacağından damarlar genişleyerek daha belirgin bir hale gelecektir. Tuz tüketiminin azaltarak su tüketimini arttırmak gerekmektedir. İlerleyen yaşlarda derinin hassaslaşmasıyla beraber oluşan kırışmalar ve sarkmalar göz altı kısımlarında gölgelenmelere ve koyu renk görünümüne neden olabilmektedir. Regl dönemlerinde cilt renginde soluklaşmalar görülebildiğinden göz altları daha koyu renkte görünebilmektedir. Sigara kandaki oksijen miktarını azalttığından göz altı morlukları sigara kullanın kişilerde daha fazla görülebilmektedir.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir