Görüş Bildir

Çocuklar evde yalın ayak dolaştırılmalı, dışarıda da özel ayakkabı giymeli

Özellikle de gelişme çağında olan çocuklar için ayakkabı seçimi ve giyilmesi konusunda açıklamalar yapan uzmanlar, çocukların evde ayakkabı giymemesini ve özellikle de ıplak ayakla dolanmaları gerekliliğini açıkladı. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Şenaran, kaslarını güçlendirmek isteyen çocukların evde yalın ayak veya çorapla dolaşmalarını tavsiye ediyor.

Çocuklar evde yalın ayak dolaştırılmalı, dışarıda da özel ayakkabı giymeli

Özellikle de gelişme çağında olan çocuklar için ayakkabı seçimi ve giyilmesi konusunda açıklamalar yapan uzmanlar, çocukların evde ayakkabı giymemesini ve özellikle de ıplak ayakla dolanmaları gerekliliğini açıkladı

Selçuk Üniversitesi'nden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Şenaran,Anadolu Ajansı (AA) muhabirine ayak ortopedisi ve sağlığı hakkında konuştu. Şenaran konuşmasında çocukken büyük ve geniş ayakkabılar kullanmanın ve evde yalın ayak dolaşmanın faydaları hakkında bilgi verdi.

ÇOCUKLAR EVDE YALIN AYAK YA DA ÇORAPLA YÜRÜMELİ

Çocuk ortopedisi, iskelet sistemi deformiteleri ve çocuklarda omurga problemleri konusunda uzman Şenaran, çocukların yürümeye başlamalarından itibaren evde yalınayak veya çorapla dolaşmalarını salık verdi. "Sinir sisteminin gelişmesi ve kasların kuvvetlenmesi açısından önemlidir. Ayak tabanındaki küçük kasların çalışması için de gereklidir" dedi.

Şenaran yeni yürümeye başlayan çocuklarda ayakkabı seçiminin önemine de dikkat çekti ve bu konuda alınacak tedbirlerle çocuğun sağlıklı gelişimini üst düzeye çıkarmanın mümkün olduğunu söyledi.

"BÜYÜK VE GENİŞ AYAKKABILAR KULLANILMAMALI"

Şenaran çocuğun ilk ayakkabısının tabanının esnek olması ve ayakkabının ayağın hareketleriyle mümkün olduğunca uyum sağlaması gerektiğine işaret etti. "Tahta veya köseleyi önermiyoruz çünkü yürümelerini veya ayağın yere adapte olmasını zorlaştırıyor. Ayağın ayakkabı içinde çok fazla oynaması da sağlıksızdır. Bu nedenle büyük, geniş ayakkabılar kullanılmamalı, bilek hareketlerini kısıtlamaması için boyunlu ayakkabılar yerine bileğin altında kalanlar tercih edilmeli."

"ÇOCUKLAR RAHAT EDEBİLECEĞİ AYAKKABILARI TERCİH ETMELİ"

Her çocuğun ayak yapısı standart olmadığından Şenaran yüksek tabanlı ayakkabıları da önermiyor ve çocukların rahat edebileceği ayakkabıları tercih etmesi gerektiğini söylüyor.

Bilinenin aksine, piyasada tam ortopedik veya yarı ortopedik diye satılan ayakkabıların da her çocuk için uygun olmadığını vurgulayan Şenaran, "Aileler, yeni yürümeye başlayan çocukları için ayakkabı seçerken, esnek tabanlı, ayak numarasına uygun, bileğin altında kalan, sivri uçlu olmayan, topuk kısmı destekli, çok yüksek olmayan tabanlı ayakkabıları tercih etmelidir" dedi

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir