Görüş Bildir

Dikkat! Göz tansiyonu gözünüzden edebilir, kör bırakabilir

HALK arasında 'göz tansiyonu' olarak bilinen Glokom, körlük nedenleri arasında ikinci sırada yer alıyor. Sinsi bir şekilde ilerleyen hastalığın, tüm dünyada yaklaşık 50 - 60 milyon insanı etkilediğini söyleyen Avrupagöz Merkezi Medikal Direktörü Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, erken teşhisin önemini vurgulayarak, baş ağrısı, göz kızarıklığı, mide bulantısı gibi belirtilerin hafife alınmaması gerektiğinin altını çizdi.

Dikkat! Göz tansiyonu gözünüzden edebilir, kör bırakabilir

Yaygın bir göz hastalığı olan Glokom, göz içindeki sıvı basıncının göz sinirlerine zarar verebilecek düzeyde olmasıyla ortaya çıkıyor. Tedavi edilmezse görme kaybına yol açabiliyor. Dünyada yaşanan körlüklerin ikinci sebebi olarak gösterilen hastalıkta erken teşhis ve tedavi görme kaybını engelleyebiliyor. Hastalığın yeni doğmuş bebeklerden ileri yaşlardaki kişilere kadar pek çok insanda görülebildiğini söyleyen Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, 40 yaş üzeri, ailesinde glokom bulunan, hipotansiyon, hipertansiyon, diyabet, migren ve miyopisi olan kişilerin normalden daha fazla risk oluşturduğunu ifade etti.

Cerrahi uygulama ile gözün doğal dışa akım mekanizmaları harekete geçirilerek göz tansiyonuna karşı koruma sağlanmaktadır. Trabektom cihazı, 2004 yılından beri Amerika ve Avrupa'da onbinlerce glokom hastasına şifa olmuştur. Trabektom'un en önemli üstünlüklerinden bazıları ise; gözün doğal drenaj yollarını onarması, katarakt ameliyatları ile birlikte kombine yapılabilmesi, düşük komplikasyon oranları, geleneksel cerrahi yöntemlerden daha etkin ve güvenilir olmasıdır."

Orta derecede düşürülmesi gereken hastalarda uygulama ideal sonuç vermektedir. Ancak göz basıncının çok yüksek olduğu hastalarda Trabektom uygun değildir. Bu tip vakalarda konjontivanın geniş açıldığı klasik yöntemin uygulanması gereklidir. Yaklaşık olarak Glokom hastalarının yarısından fazlası Trabektom uygulamasından yarar görebilir." dedi.

Kaynak: DHA

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi