Görüş Bildir

Direksiyon başında cep telefonu kullanımı, alkol kadar tehlikeli

Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği (TOTBİD) Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Emel Gönen, direksiyonda cep telefonu kullanımının alkol gibi dikkat dağılımına neden olduğunu belirterek, kaza riskini 4 kat artırdığını söyledi.

Direksiyon başında cep telefonu kullanımı, alkol kadar tehlikeli

TOTBİD tarafından 25'incisi düzenlenen Ulusal Türk Ortopedi ve Travmatoloji Kongresi, Antalya'nın turizm bölgesi Belek'te devam ediyor. 1 Kasım'da sona erecek kongrenin katılımcılarından Doç. Dr. Emel Gönen, direksiyonda cep telefonu kullanımının, alkol gibi dikkat dağınıklığına neden olduğunu ve kaza yapma ihtimalini 4 kart artırdığını söyledi.

Sürüş esnasında cep telefonu kullanımının aslında trafik kazalarının 1 numaralı sorumlusu olduğunu belirten Doç. Dr. Gönen, “Türkiye'de 1 yılda gerçekleşen ortalama 569 bin 421 trafik kazasının yol açtığı yaklaşık 4 bin ölüm ve 124 bin 988 yaralanmanın sebeplerinden biri araç sürerken telefonla konuşmak" dedi.

TOTBİD olarak 'Hayata Değil Cep Telefonuna Ara Ver' sloganıyla hazırladıkları kamu spotuyla bu konuya kamuoyunun dikkatini çekmeyi amaçladıklarını kaydeden Doç. Dr. Gönen, araç kullanırken cep telefonu ile ilgilenmenin görsel, bilişsel, fiziksel ve işitme ile ilgili bazı sorunların ortaya çıkmasına neden olduğunu söyledi. Bunların tepki zamanında ve durma mesafelerinde uzama, doğru çizgide ve uygun hızda seyredememe, trafik işaretlerine yavaş reaksiyon verme ya da kaçırma, görme alanını genişletmeme, kısa takip mesafesi, diğer araçların güvenli manevra yapmaları için yeterli süre vermeme, stres ve gerginliğin artması, etrafında olanları izleyememe şeklinde ortaya çıktığını belirten Doç. Dr. Gönen, “Yanıt vermede yaklaşık 0.5-0.9 saniyelik gecikme 60 kilometre hızla giden bir sürücünün frene basma süresindeki gecikme, durma mesafesini 15 metre uzatmaktadır" dedi.

Cep telefonuyla konuşan bir sürücünün çevresindeki tehlikeli durumların bazılarını hiç fark edemediğinin saptandığını belirten Doç. Dr. Gönen, “Buna göre sürücülerin basit bir arama yaparken yüzde 20, zihni çok fazla meşgul eden bir görüşme yaparken ise yüzde 29 olasılıkla tehlikeli bir durumu gözden kaçırabileceği bulunmuştur. Hands free (eller serbest) ile de aynı risk söz konusu" diye konuştu.

Doç. Dr. Gönen, Cep telefonu kullanımının yalnızca numara çevirirken ya da konuşurken değil telefon beklerken ve görüşme bittikten sonraki süre içinde bile kaza riskini artırıcı etki yaptığını söyledi. 699 sürücü üzerinde yapılan bir başka araştırmada görüşme bittikten sonraki 5 dakika içinde kaza olasılığının 4.8 kat, 15 dakika içinde ise 1.3 kat daha fazla olduğunun bulunduğunu aktaran Doç. Dr. Gönen, “Cep telefonu kullanan sürücülerin tehlikeli bir durumda hiç tepki vermeme olasılığı da bulunmaktadır. Bu da yüzde 12'ye kadar ulaşabilen ve trafik güvenliği açısından göz ardı edilmemesi gereken yüksek bir oran. Sürücü için dikkat dağıtıcı olan yönü telefonun fiziksel özellikleri değil, konuşmanın yoğunluğudur. Sürücünün deneyimli olması veya cep telefonu kullanmaya alışkın olması da riski azaltmaya yetmemektedir. Hem telefon kullanmaya alışkın hem de deneyimli sürücüler oldukları halde bu kişilerin iki üç kat daha fazla hata yaptıkları gözlenmiştir" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi