Diyarbakır’da Dünya Gıda Günü etkinliği yapıldı

Diyarbakır'da Dünya Gıda Günü vesilesiyle Kayapınar ilçesine bağlı Hattat Hamit Aytaç Ortaokulunda etkinlik düzenlendi.

Diyarbakır’da Dünya Gıda Günü etkinliği yapıldı

Dünya Gıda Günü vesilesiyle Hattat Hamit Aytaç Orta Okulunda düzenlenen etkinliğe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür vekili, Vedat Güler başta olmak üzere İl Müdür Yardımcıları Mustafa Korkutan ve Mehmet Şefik Türker, İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürü Dr. Berna Duman Aydın, Merkez İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürleri, Kayapınar İlçe Milli Eğitim Müdürü, ile ilgili müdürlüklerin çalışanları, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Etkinlikte yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat çeken il müdür vekili Vedat Güler ayrıca yılın teması olarak belirlenen konu hakkında bilgi verdi. Güler konuşmasında, sosyal korumanın, sigorta, kredi ve üretim desteği gibi konuları kapsadığını söyledi. Sosyal korumanın kırsal kesimin karşılaştığı güvenlik açıkları ile mücadeleye yardımcı olduğunu dile getiren Güler, gıda ve beslenme güvenliğinin arttırılması ve kırsal yoksulluğun azaltılmasında önemli rol oynadığını, sosyal koruma araçlarının, öngörülebilir riskleri daha iyi yöneterek haneye daha karlı bir geçim imkânı sağladığını kaydederek, şöyle dedi:

"Tarımda, sosyal koruma olmadan istikrarlı bir üretim yapılması mümkün değildir. Kırsal kesimde yaşayan ve tarımla uğraşan aileler, yoksulluk ve açlık riski altında, hizmetlere ve kaynaklara sınırlı bir erişim içerisindedirler. Bu aileler özellikle kuraklık, sel ve dolu gibi doğal afet yaşadıklarında, yeniden üretim yapabilecek ekonomik güçleri kalmamaktadır. Bu durumda, sosyal koruma çok daha önemli olmakta, insanları açlıktan kurtarmakta ve yeniden üretime imkân sağlamaktadır. Özellikle herhangi bir doğa felaketi ile karşı karşıya kaldıklarında, bu durum daha da vahimdir. Sosyal koruma bazı durumlarda daha da kritik bir rol oynar çünkü sağladığı ekonomik ve benzeri destek insanların kısa vadede açlıktan korur ve hastalıklara karşı dirençlerinin artmasını sağlar. Ayrıca, üretimi teşvik ederek, gelirin dengeli olmasını ve olağanüstü durumlara hazırlıklı olmayı sağlar. Böylece, uzun vadede, yoksulluğu azaltmaya ve gıda güvensizliğinin minimum seviyelere indirilmesini sağlar. Sosyal koruma aile gelirini ve gıda güvenliğini arttırır, doğal afet ve bu gibi olaylardan zarar görmüş hanelerde yaşayan ve aileye katkıda bulunmak için okulu bırakıp çalışmak zorunda olan çocukları okulda tutar, yoksulluk açığını daraltır, maliyeti düşürür. Sosyal korumalar, tarımda istikrarlı üretimin güvencesidir. Bu nedenle, kırsal kesimde, sosyal korumaların en üst seviyelere çıkarılması gerekir. Bu nedenle, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) hükümetlerin ulusal kalkınma strateji ve politikalarına sosyal korumayı da dahil etmeleri için çabalarını hızlandırmıştır"

Etkinlik Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü çalışanı Gıda Müh. Ajda Çelik'in "Dengeli ve Sağlıklı Beslenme" konulu sunumunun ardından katılan öğrencilere poğaça ve meyve ikramıyla sona erdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz