Diyet uzmanı Telli: Tuz, obezitenin oluşmasında büyük rol oynuyor

Beslenme ve Diyet Uzmanı Buse Telli, sofralarda kullanılan tuzun iştah açıcı özelliği nedeniyle obezitenin oluşmasında da büyük rol oynadığını söyledi.

Diyet uzmanı Telli: Tuz, obezitenin oluşmasında büyük rol oynuyor

Beslenme ve Diyet Uzmanı Buse Telli, sofralarda kullanılan tuz konusunda uyarıda bulundu. Tuzun yararından çok birçok zararı olduğunu ve aşırı kullanımının insan vücudunu olumsuz etkilediğini belirten Telli, 1 gram tuzun vücutta 250 gram su biriktirdiğini söyledi. Telli, vatandaşların sofralarındaki tuzu azaltmaları konusunda tavsiyelerde bulunarak, "Tuz, vücudumuzda gerekli olan bir besindir. Ancak beden tarafından hazmedilemez. Yemeklerimize tat verse de fazlası bir o kadar tatsız durumlara sebep olur. Kan basıncını artırır. Bu nedenle, tansiyonu yüksek olanlar yemeklerine tuz koymamalıdır. Kalbe zehir gibi tesir eder. Kalbin ritmini bozar. Kalp yetmezliği ve kalp krizi için de risk yaratmaktadır.Kalsiyumun yok olmasına sebebiyet vererek kemik erimesine sebep olur. Böbrek taşı oluşumunda rol oynar. Vücutta suyun tutulmasına sebep olur" dedi.

TUZ'A MANA DİKKAT

Tuzun iştah açıcı bir özelliği olduğuna da dikkati çeken Telli, "Özellikle diyet döneminde tüketimine çok dikkat edilmelidir. Tuzun birçok zararı olduğu gibi obezitenin oluşmasında da büyük rol oynar" diye konuştu. Ebeveynlere çocuklarını küçük yaşlardan itibaren az tuzlu yemeklere alıştırılmaları tavsiye den Telli, "Satın alınan ürünlerin etiketleri mutlaka okunmalı, sodyumu azaltılmış veya tuzsuz ürünler tercih edilmelidir. Yemeklerin lezzetini artırmak için tuz yerine maydanoz, nane, kekik, baharatlar, limon, sirke, yoğurt kullanılabilir. Maden sularının sodyum içeriği etiketinden kontrol edilmelidir. Sodyum (tuz) miktarı 500 mg/L den küçük olanlar tercih edilmelidir. Günlük olarak almamız gereken ortalama tuz miktarı 5-6 gramı geçmemeli" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz