Dünyaya Buzlu Camdan Bakan Kardeşler, Şimdi Cam Gibi Görüyor

Doğuştan görme bozukluğu olan Diyarbakırlı 3 kardeşe İstanbul'da kornea nakledildi.

Dünyaya Buzlu Camdan Bakan Kardeşler, Şimdi Cam Gibi Görüyor

Görme durumları yüzde 5'lerden yüzde 90'Lara çıkan kardeşler, "Yıllarca dünyaya adeta buzlu camdan baktık. Şimdi ise hastanede yeniden tanıştık." şeklinde duygularını dile getirdi.

Diyarbakır'da yaşayan ve doğuştan kornea bozukluğu nedeniyle görme oranları çok düşük olan Mehmet Elelçi (41), Arife Börükoçin (36) ve Hasan Elelçi (33) kardeşler, kornea nakli için müracaat etmeleri üzerine sıraya alındı. Yıllardır dünyaya adeta buzlu camın ardından bakan 3 kardeşe sevindirici haber, bir süre sonra İstanbul'dan geldi. Korneaların bulunduğu ve Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde nakillerin yapılacağı söylenen kardeşler, Diyarbakır'dan yola çıkarak hastaneye geldi.

ARTIK GÖREBİLİYORLAR

Yatışları yapılan kardeşlerden önce Arife Börükoçin ile Mehmet Elelçi'ye kadavradan alınan kornealar nakledildi. Birkaç gün sonra da Hasan Elelçi ameliyata alınarak kornea nakli yapıldı. Nakillerin tamamlanmasıyla birlikte Diyarbakırlı kardeşler bir birlerini net bir şekilde görmeye başladı.

Yıllardır adeta dünyaya buzlu camın ardından baktıklarını söyleyen Mehmet Elelçi, nakille birlikte adeta yeniden doğduğunu belirtti. Dünyayı net görmenin çok güzel bir duygu olduğunu ifade eden Elelçi, "Ameliyat öncesi görme oranım yüzde 5'ti. Şimdi bu oran yüzde 90'a çıktı. Kardeşlerim de benim gibi ameliyat oldu ve onlar da görmeye başladı. Biz ilk defa hastanede bir birimizi net olarak gördük." şeklinde duygularını anlattı.

Ameliyattan yeni çıkan Hasan Elelçi ise, ameliyat öncesi sadece 1 metre mesafeyi görebildiğini, ameliyatla hayatının değiştiğini dile getirdi.

Görme bozukluğu nedeniyle yıllarca çok büyük problemler yaşadığını söyleyen Arife Börükoçin de, aynı durumda olan vatandaşlara bir an önce sağlık kuruluşlarına müracaat etmeleri tavsiyesinde bulundu. Börükoçin, nakil için 5 yıl beklemek zorunda kaldıklarını, bu nedenle vatandaşların organ bağışı konusunda daha duyarlı olmaları gerektiğini söyledi.

'HASTANEDE YENİDEN TANIŞTIK'

Kardeşlerin ameliyatını gerçekleştiren Op. Dr. Selim Genç, kornea bozukluğu olan Diyarbakırlı kardeşlerin ameliyattan önce adeta dünyaya buzlu camdan baktıklarını ifade etti. Genç, "Şimdi düz camdan bakıyorlar. Hayatlarında çok büyük değişiklikler oldu." dedi.

Kornea naklinin Türkiye'nin birçok merkezinde rahatlıkla yapılabildiğini ifade eden Genç, asıl sorunun korneaların bulunması konusunda yaşandığını vurguladı. İnsanları organ bağışı konusunda daha duyarlı olmaya çağıran Genç, kornea nakillerinin ardından tüketici konumundaki insanların üretici konumuna geçtiğini söyledi.

Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Klinik Şefi Prof. Dr. Yusuf Özertürk de, 3 kardeşin kornea nakliyle karanlık dünyadan aydınlık dünyaya geçiş yaptıklarını kaydetti. Özertürk, "Bu kardeşler, şimdi gündüzün ne kadar güzel olduğunu fark ettiler, bir birlerini fark ettiler. Bunun insanlara ne kadar büyük bir mutluluk verdiğini ise onu yaşayanlar bilir. Bizim vazifemiz ise bu mutluluğu vermeye vesile olmaktır." diye konuştu.

Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ayda ortalama 50 kornea naklinin gerçekleştirildiğini kaydeden Özertürk, bu konuda önemli bir merkez olduklarını söyledi. Kadavradan kornea alınmasının izne tabi olmamasına rağmen vatandaşların bu konuda bazen zorluk çıkarttıklarını ifade etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz