Görüş Bildir

Eşi ve çocukları gözlerinin önünde eriyor

Van'da Abı ailesinin hayatı, anne ile iki çocuğunda, hareket bozukluklarının yanı sıra mental geriliğe neden olan, beyin ve sinir sistemini etkileyen Huntington (HD) hastalığının teşhisiyle adeta kabusa dönüştü.

Eşi ve çocukları gözlerinin önünde eriyor

Cumhuriyet Mahallesi'nde kiraladıkları sobalı evde ekonomik zorluklar içinde yaşayan Abı ailesinde anne Aynur Abı'de yaklaşık 4 yıl önce, 19 yaşındaki Sabır ve 6 yaşındaki Taha'da ise yakın zamanda Huntington hastalığı ortaya çıktı.

Çok ender görülen ve tedavi edilemeyen bu hastalığa ekonomik güçlük de eklenince Abı ailesinin hayatı altüst oldu.

- "Gözlerimin önünde erimesini istemiyorum"

Baba Halit Abı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşi ile 5 çocuğundan 2'sinin bu hastalığa yakalanmasının ardından birçok kez hastanelere gittiğini ancak bir sonuç alamadığını söyledi.

Eşinin durumunun çocuklarına göre daha ağır olduğunu anlatan Abı, "Eşimin ve çocuklarımın her geçen gün gözlerimin önünde erimesini ve ölmesini istemiyorum. Bana hep çaresinin olmadığını söylüyorlar. Böyle olunca ben de ne yapacağımı bilmiyorum." dedi.

- "Kime ilaç yetiştireyim, hangi çocuğumu hastaneye götüreyim"

Hastalandıktan sonra 19 yaşındaki oğlunun fiziksel ve zihinsel olarak 5 yaşındaki çocuktan farkı kalmadığını ifade eden Abı, bu durumun kendisini daha da üzdüğünü dile getirdi.

Bir kızının böbrek ve kalp, kendisinin de böbrek hastası olduğunu belirten Abı, şöyle devam etti:

"Aile ve Sosyal Politikalar il Müdürlüğünden eşim ve oğlum için ayda toplam bin 800 lira alıyorum. Bu destekle eşimin ilacını Avrupa'dan getirtiyoruz ancak bazen alamıyoruz. Artık ben kime ilaç yetiştireyim, hangi çocuğumu hastaneye götüreyim bilmiyorum. Onlara baktığım ve kendim de hasta olduğum için çalışamıyorum. En azından bundan sonra ailemi biraz daha rahat ettirmek için yetkililerden yardım istiyorum."

- "Hastalığın tedavi şansı yok"

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Nöroloji Uzmanı Dr. Caner Baydar ise aileyi muayene ederek test sonuçlarına baktığını söyledi.

Anne Aynur ile iki oğlunda Huntington hastalığı bulgularına ulaştığını aktaran Baydar, şunları kaydetti:

"Bu hastalığa yakalananlar yemek yemek, temizliğini yapmak, banyo ve kendine bakmak gibi işlevleri yerine getiremiyor. Hastalığın tedavi şansı yok. Sadece psikiyatrik ve uyku bozukluğu ile saldırganlığını sakinleştirecek, kol ve bacaklarındaki istemsiz hareketleri azaltabilecek ilaçlar verilebilir ama hastalık bunlara rağmen ilerlemeye devam edecektir. Bu hastalık genetik. Aynur Abı'da ileri seviyeye gelmiş. Normalde hastalık kendini 30-50 yaş aralığında gösteriyor. Hastalık annede 33 yaşında ortaya çıkmış."

Genetik bir nörolojik hastalık olan Huntington, hareket bozukluklarının yanı sıra mental geriliğe neden oluyor. Hastalık, beyin ve sinir sistemini etkiliyor. Hastaların çocuklarına hastalığı aktarma riski bulunuyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi