Eczacılar Günü'nde buruk kutlama

14 Mayıs Eczacılık Günü Diyarbakır’da buruk şekilde kutlandı.Diyarbakır Eczacı Odası 2. Başkanı Rojda Yılmaz, bu günü bir kutlama gününden çok, sorunlarını daha yüksek sesle haykıracakları bir fırsat olarak görme eğiliminde olduklarını söyledi.

Eczacılar Günü'nde buruk kutlama

Türkiye'de bilimsel eczacılık eğitiminin başlamasının 173. Yıldönümü olan 14 Mayıs Eczacılık Günü Diyarbakır’da buruk şekilde kutlandı.

 Diyarbakır Eczacı Odası 2. Başkanı Rojda Yılmaz,eczacıların yaşadıkları sorunlardan dolayı bu günü dolu dolu kutlayamadıklarını söyledi. Yılmaz,” Bu günü bir kutlama gününden çok, sorunlarımızı daha yüksek sesle haykıracağımız bir fırsat olarak görme eğilimindeyiz.Çünkü Sağlıkta Dönüşüm Programı ile ilaç alanında yaşanan yeniden yapılandırmadan, eczanelerimizin payına daha çok iş yükü ve daha fazla zarar düştü. Ülke genelinde binlerce eczanenin batma noktasına geldiği bir gerçek. Tasarruf adı altında üst üste yapılan ilaç fiyat indirimleri ve iskonto artışları nedeniyle eczanelerimizde oluşan stok zararlarının karşılanmaması, birçok meslektaşımızın iflas etmesine ve artık mesleğinden vazgeçmesine neden oldu.Sosyal Güvenlik Kurumu ile yapılan protokolde yer alan ve eczacıların içinde bulunduğu ekonomik yıkıma karşı bir kazanım olarak sunulan 25 kuruşluk reçete hizmet bedeli bir göz boyamadan ileri gitmemektedir. Bu bedelin son beş yılın en ağır bunalımını yaşayan ve bir yılda milyarlarca TL kayıp yaşayan eczacı için bir kazanım olarak görülmesi meslektaşlarımızın saygınlığı açısından yaralayıcıdır.” dedi.

‘KUTU BAŞINA MESLEK HAKKI İSTİYORUZ’

 İlaç fiyat Kararnamesinde yer almasına ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı verdiği sözlere karşın ilaç sanayisi stok zararlarının halen karşılanmadığını anlatan Yılmaz, somut adımların atılmasını istediklerini dile getirdi.

Yılmaz,”Binlerce eczacının içinde bulunduğu borç batağından, iflas noktasından kurtulmasının bugün bir tek çözümü bulunuyor: Kutu başına meslek hakkı. Meslek hakkımızın karşılanması için ilaç sanayisince bir kaynak oluşturulmasını ve bu yönde bir düzenlemenin Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanmasını talep ediyoruz.Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'na gelmesini beklediğimiz 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun'un bir an önce yasalaşmasını bekliyoruz.” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz