Görüş Bildir

Engelleri devlet desteğiyle aştılar

Engellilerin kaliteli bir yaşam sürmesi amacıyla birbiri ardına yapılan düzenlemeler, hem engellilerin hem de ailelerinin hayatında büyük değişim sağlıyor.

Engelleri devlet desteğiyle aştılar

Türkiye'de engellilerin kaliteli bir yaşam sürmesi amacıyla birbiri ardına yapılan düzenlemelerle, hem engellilerin hem de ailelerinin hayatında olumlu değişimler yaşanıyor. Batman'da yaşayan bedensel engelli Hayrettin Kaya ve Turan Cangir'in hayatı da, devletin sağladığı imkanlarla değişti.

Engelliler Kanunu'nun 2005 yılında çıkarılmasının ardından, Anayasa'nın 10'uncu maddesine "Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz" ifadesinin eklenmesi, bundan sonra atılacak adımların başlangıcı oldu.

İstihdam konusunda da büyük gelişme sağlanırken, onbinlerce engellinin devlet kadrolarında ve özel sektörde istihdam edildiği bir sürece geçildi. Maaş artışı, evde bakım ve sağlık hizmeti, ağır durumdaki yakınlarına bakmakla yükümlülere ödenen maaş,  eğitim olanakları, vergi indirimi, erken emeklilik olanağı gibi düzenlemelerle engellilerin yaşamı, daha konforlu hale getirildi.

- Kaya: "Yatıp kalkıp devlete dua ediyorum"

Bedensel engelli Hayrettin Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de son 10-15 yılda sağlanan desteklerle neredeyse engellilerin önündeki tüm engellerin kalktığını dile getirdi.

"Yatıp kalkıp devlete dua ediyorum" ifadesini kullanan Kaya, daha önce engelli maaşı ve tekerlekli sandalyesi olmadığını, devletin engellilere sağladığı imkanlar sayesinde, hem maaşa hem de tekerlekli sandalyeye kavuştuğunu söyledi.

Engellilerin maddi açıdan güçlendiklerini, toplumun bakış açısının da bu anlamda değiştiğini ifade eden Kaya, sıkıntılarının kalmadığını kaydetti.

Batman Valiliğinden aldığı akülü tekerlekli sandalye sayesinde, artık eve hapsolmaktan kurtulduğunu anlatan Kaya, "Daha önce engelliler olarak evden dışarı çıkamıyorduk, imkan yoktu, maaşımız yoktu, tekerlekli sandalyemiz yoktu, hiçbir şey yoktu, gezip dolaşamıyorduk ancak artık öyle değil. Devletimiz akülü sandalye verdi, motosiklet verdi, bakıcı maaşı bağlandı. Allah onları başımızdan eksik etmesin. Allah Recep Tayyip Erdoğan'dan razı olsun. Artık 'biz de varız' diyebiliyoruz. Allah devletimizden razı olsun, Allah devletimize zeval vermesin. Bu maaş sayesinde artık hiç kimseye muhtaç değiliz." şeklinde konuştu.

- Cangir: "Hayat bizim için artık çok güzel"

Eşi de kendisi gibi bedensel engelli olan 4 çocuk babası Turan Cangir ise devletin hem kendisine hem de eşine maaş bağladığını söyledi.

Devletin sağladığı imkanlardan memnuniyet duyduklarını anlatan Cangir, aldıkları engelli maaşıyla hem evlerini geçindirdiklerini hem de çocuklarını okutabildiklerini dile getirdi.

Valiliğin, hem kendisine hem de eşine tekerlekli sandalye verdiğini aktaran Cangir, ayrıca yine Valilikçe verilen engelli motosikletiyle ailece gezmeye çıkabildiklerini ifade etti.

Durumlarından memnun olduklarını belirten Cangir, "Devlet bakıyor bize, Allah onlardan razı olsun. Daha önce imkanımız yoktu ama şimdi imkanımız var. Motosikletimiz, engelli araçlarımız var. Hayat bizim için artık çok güzel. Önceki yıllarda destek yoktu ama şimdi motosikletimizi, engelli araçlarımızı bile bize devlet veriyor. Verilen motosiklet, bizim için ayak oldu ayrıca 3 ayda bir engelli maaşı alıyoruz." diye konuştu.

- Çoban: "Engellilere bakış açısı değişti"

Batman'da faaliyet gösteren Yaşam Boyu Engellileri Koruma ve Spor Kulübü Başkanı Vedat Çoban da devletin engellilere her tür desteği sağladığını söyledi.

"Ülkemiz her alanda olduğu gibi engellilere yönelik desteklerde de sıçrama yaptı. Hükümetin engelliye verdiği desteklerle engellilere bakış açısı değişti" diyen Çoban, şöyle devam etti:

"Daha önce engelliler evinden çıkmazken, kimi zaman bir ekmeğe muhtaçken, şu anda evde bakım hizmetinden, evde sağlık hizmetine, maaştan, istihdama kadar saymakla bitmeyecek kadar destek var artık. Bugün devletin sağladığı desteklerle engelliler, evlerinin başköşesine oturtuldu. Devletimizin sağlamış olduğu imkanlarla engellilerimiz, eğitim başta olmak üzere her türlü imkana kavuştu. Allah devletimizden razı olsun."

Çoban, aile gelir düzeyi dikkate alınıp engelli maaşı alamayanların da bu hakka kavuşmasını temenni ettiklerini söyledi.

- Batman'da 8 bin 251 engelliye maaş ödemesi

Aile Sosyal Politikalar Batman İl Müdürü Ümit Çiçek ise engelli vatandaşların hayat kalitesini yükseltmek amacıyla Evde Bakım Yönetmeliğinin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren çalışmaların aralıksız devam ettiğini belirtti.

Batman'da şu anda 6 bin 204 engelli yakınının yardım aldığını, kurum olarak yardım alan kişilerin evlerini ziyaret ettiklerini dile getiren Çiçek, bu ziyaretlerde, engellinin bakım ihtiyaçlarının giderilip giderilmediğinin denetlendiğini aktardı.

Çiçek, bakıma muhtaç engelliler için kentte geçen yıl, 68 milyon liraya yakın ödeme yapıldığını, 8 bin 251 engelliye Batman Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından 41 milyon lira maaş ödendiğini, 6 bin 204 engelli yakınına da Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce 68 milyon lira evde bakım hizmeti ödemesi yapıldığını sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi