Erken evliliklerde yaşanan düşükler, psikolojiyi de bozuyor

Dicle Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yasin Bez, evlenecek kişilerin biyolojik gelişiminin tamamlanmış olması gerektiğini söyledi.

Erken evliliklerde yaşanan düşükler, psikolojiyi de bozuyor

Yasin Bez, erken yaşta dünyaevine giren genç kızlarda düşük yapma oranının, 18 yaşından sonra yapılan evliliklere göre daha fazla olduğunu kaydetti. Bez, "Henüz biyolojik gelişimini tamamlamamış bir insana hamilelik yükü yüklenmiş oluyor. Dolayısıyla beden o yükü kaldıramıyor ve düşük oluyor. Psikolojileri de bozuluyor. Erken yaşta evlenen kadınlar çok sık bedensel şikâyetlerle hastaneye başvuruyor. Bazı insanlarda bedensel ama tıbben açıklanamayan ağrılar oluşuyor." dedi.

Diyarbakır'da 18 yaş altı evliliklerle ilgili bir araştırma yaptıklarını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Yasin Bez, erken yaşta evlendirildiği için kadınlarda iç çatışmaların yaşanabildiğini, kendini ifade edemediği zaman da vücudunda sebebi belirsiz ağrıların ortaya çıktığını aktardı. Yasin Bez, "Yaptığımız araştırmaya göre, bu ağrı ve şikâyetleri doktorlar açıklamakta başarılı olamıyor. Psikiyatrinin devreye girmesi gerekiyor. Bu insanlardaki sıkıntı sürekli vücuduna vuruyor ve baş ağrısı yapıyor. Stresten mideye kramp girebiliyor. Hastalar tedavi göremediği için yaşam kalitesi düşüyor. Ayrıca bir sürü sağlık harcaması yapılıyor." diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz